"Ъ": Євро не перетнув кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Євро не перетнув кордон

Валюта
1500
Банкіри розповіли про те, що на ринку виник дефіцит готівкового євро, спровокований, зокрема, проблемами з проходженням митного контролю при імпорті валюти. "Нещодавно виникли проблеми із розмитненням готівкового євро. Один митний пункт закрився, замість нього повинен був почати роботу інший, але цього не сталося. Тому зараз складно купити євро", - сказав скарбник одного з найбільших банків.
Спробувавши купити євро, кореспондент газети "КоммерсантЪ" дійсно зіткнувся з проблемою - валюту в центрі Києва удалося знайти лише в одинадцятому за рахунком обмінному пункті. Її не виявилося в деяких відділеннях банків "Контракт ", "Хрещатик", "Кредит Європа Банку" , Кредобанка , ОТП Банку,, Ощадбанку , ПроКредит Банку , ПУМБі , Сведбанку . Ціну банки виставили в діапазоні 11,15-11,4 грн/євро. Валютний індикатор вчора склав 11,15-11,17 грн/євро. До закриття торгів, за даними UkrDealing, євро подешевшав до 11,13/11,14 грн. Нацбанк встановив курс євро на рівні 11,1 грн.
В найближчий час банкіри обіцяють вирішити проблему дефіциту готівкового євро. "Минулого тижня ми чекали нового надходження готівкової валюти з-за кордону, але на митниці виникли труднощі. Нам довелося відправити цю партію назад. З такою ситуацією зіткнулися не ми одні, але найближчим часом вона повинна змінитися", - повідомив заступник голови правління однієї з установ. У прес-службі Держмитниці причини виникнення проблем з пропуском валюти пояснити не змогли. Раніше серйозні труднощі із постачанням готівкової валюти виникали в 2002 році, коли Держмитниця зобов'язала імпортерів вказувати серію і номер кожної купюри, що ввозилася.
Проблеми зі своєчасним постачанням валюти стали помітними через активізацію попиту. "Населення бачить, що вартість євро зростає, і квапиться його купувати. Курс європейської валюти до гривні залежить від динаміки євро до долара на міжнародних ринках - зараз він коштує $1,4. За нашими прогнозами, до кінця року курс євро до долара повинен залишитися приблизно на цьому ж рівні", - говорить директор казначейства "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Кравченко. "Банкіри чекають подорожчання валюти і притримують її, тому що хочуть заробити. Збільшилась різниця між готівковим і міжбанківським курсом - зазвичай вона була 5-7 коп., а зараз - 15 коп., - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру 'Форекс Клуб Україна' Микола Івченко.- Крім того, у вихідні саміт G20 вирішив відмовитися від валютних інтервенцій, що позитивно позначилося на курсі євро і негативно - на доларі". Країни G20 для підтримки власного експорту вирішили не використовувати інструмент девальвації національних валют і формувати курси національних валют ринковим способом. Це знижує вірогідність початку валютних воєн і знецінення валют.
Прикметно, що банкіри констатують підвищений попит в Україні і на американську валюту. "У нас підвищений попит на долари, через це почалися проблеми з логістикою, ми не встигаємо розвозити готівкову валюту по обмінним пунктам. Всі побоюються, що гривна знову може знецінитися, і намагаються купити долари і євро", - говорить скарбник одного з банків.
Подальший вектор коливань пари євро/доллар стане зрозумілішим після 3 листопада, коли Федеральна резервна система США повинна оголосити нові заходи зі стимулювання американської економіки. "Всі чекають, що мова йтиме про $0,5-1 трлн, але вони можуть вирішити вливати їх порціями по $100 млрд. Поки незрозуміло, як це сприйме ринок", - говорить пан Івченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас