"Ъ": Сталі зростати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Сталі зростати

866
Відновлення світової економіки призвело до зростання попиту на металургійну продукцію. Ця тенденція продовжиться і в наступному році, що на руку українським металургам. Втім, одночасно зростає конкуренція на традиційних для українських компаній ринках збуту. Експерти відзначають, що виробникам необхідно вже зараз замислитися над підвищенням конкурентоспроможності, а державі - над розвитком внутрішнього ринку збуту.
Зростають всі
За даними Всесвітньої асоціації виробників сталі (Worldsteel), за дев'ять місяців поточного року виплавка сталі в світі збільшилася на 19,4%, до 1,05 млрд т. За підсумками року приріст складе 13,1% (1,27 млрд т), що перевищить найкращий докризовий показник, зафіксований в 2007 році (1,22 млрд т). Головним драйвером зростання є Китай, де споживання сталі цього року очікується на рівні 625 млн т (на 28% більше, ніж у 2007 році), каже директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк.
За словами голови економічного комітету Worldsteel Деніела Новегіл, подальше поліпшення прогнозів розвитку економік в основному на розвинених ринках ЄС і Північно-Американської зони вільної торгівлі (NAFTA), а також в СНД призведе до зростання попиту на сталь у світі в 2011 році на 5,3%, до рекордних 1340 млн т.
Світове зростання споживання сталі вже сприятливо позначилось на українських компаніях, що експортують близько 80% своєї продукції. За даними Мінпромполітики, зростання виплавки сталі в Україні за дев'ять місяців склало 11% (24,1 млн т), виробництво прокату - 12% (22630000 т). Річний приріст виплавки очікується на рівні 8,5% (32,3 млн т), що пояснюється традиційно нижчим попитом в IV кварталі, а також незадовільною роботою підприємств "Індустріального союзу Донбасу" (ІСД). За підсумками дев'яти місяців, серед найбільших в Україні меткомбінатів лише підприємства ІСД знизили виплавку сталі: Алчевський меткомбінат - на 23%, Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського - на 21%. У прес-службі ІСД пояснюють це руйнуванням існуючої до кризи системи ціноутворення на залізорудну сировину (ЗРС).
Система ціноутворення на ЗРС, що діяла у світі протягом останніх 50 років, змінилася в 2010 році. До цього найбільші світові залізорудні і сталеливарні компанії укладали річні контракти на постачання сировини. Ці контракти служили відправною точкою для інших гравців, у тому числі українських. Проте навесні цього року було вирішено перейти на квартальні контракти. У результаті в II кварталі ціни на сировину підвищилися на 90-100%, в III кварталі - ще на 23%. І тільки в IV кварталі вартість залізної руди знизилася на 10-13%. "ІСД, не маючи сировинної бази, сильніше від інших постраждав через зміну системи ціноутворення", - кажуть у прес-службі ІСД. "З початку року зростання цін на українську металопродукцію не перевищило 33%, тоді як вартість коксу і залізної руди в цей період підвищилася на 50% і 53% відповідно", - говорить аналітик Foyil Securities Євген Баранніков.
Тим не менш відновлення внутрішнього ринку Україні відбувається повільніше, ніж хотілося б, говорить перший заступник голови правління меткомбінату "Запоріжсталь" Олександр Путнокі. Рівень споживання прокату в 2007 році в Україні становив близько 11 млн т.
"У 2010 році в першу чергу поліпшилися справи у машинобудівників. Очікується, що в 2010 році рівень споживання прокату в Україні складе близько 7,5 млн т, що на 21% більше, ніж у попередньому році", - відзначає Володимир Власюк.
На його думку, тенденція зростання споживання прокату в Україні збережеться і в 2011 році. Прогнозоване подальше відновлення світового ринку сприятиме стабільним темпам розвитку машинобудівної галузі. А враховуючи необхідність виконання програм з підготовки до Євро-2012, можна очікувати поліпшення ситуації і в будівельному секторі.
Експорт і нині там
За дев'ять місяців цього року відбулися зміни в структурі експорту української металопродукції. Традиційно найбільше українські підприємства експортують сляби і квадратну заготовку. За даними ДП "Держзовнішінформ", за дев'ять місяців продажі слябів зросли на 53,6% у натуральному вираженні (до 4,24 млн т) і в 2,17 рази в грошовому (до $ 1985 млн). Продажі квадратної заготовки зменшилися на 21,8% (до 4,46 млн т) в натуральному вираженні, але збільшилися на 6,7% у грошовому (до $ 1998 млн). Зростання продажів слябів пояснюється тим, що входять до "Метінвесту" "Азовсталь" та Алчевський меткомбінат (ІСД) активно постачали сляби на підконтрольні групі європейські підприємства.
На підприємствах кажуть, що змін у структурі експорту в найближчій перспективі очікувати не доводиться. У ІСД відзначають, що інвестиції у створення потужностей з виробництва продукції з більшою доданою вартістю в Україні можуть бути виправдані лише за цілеспрямованої довгострокової підтримки держави.
"На даному етапі механізм підтримки на державному рівні недостатньо налагоджений. Наприклад, реєстрація нової марки сталі в державних органах займає не менше місяця", - зазначають у прес-службі ІСД.
У той же час, на думку аналітика ІК Dragon Capital Сергія Гайди, експорт напівфабрикатів вигідний для українських метпідприємств, оскільки дозволяє їм обходити антидемпінгові та спеціальні мита в тих країнах, де вони діють стосовно металопродукції з України.
За оцінками Worldsteel, в наступному році на всіх основних ринках збуту української металопродукції варто очікувати зростання обсягів споживання сталі. Але найбільший приріст - 11,1% - спостерігатиметься в СНД. Багато в чому це буде зумовлено низькою базою порівняння в зв'язку з глибоким падінням у 2009 році і помірним зростанням у поточному році, вважає голова правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Володимир Бойко.
Сталеві ризики
Головним ризиком для українських металургів у 2010-2011 роках може стати перевиробництво, вважає директор дослідницької компанії Steel Business Briefing Роджер Менсер: "Виробники сталі будуть змушені знижувати ціни на свою продукцію, тому що її цього року буде вироблено близько 1,4 млрд т, а продано 1380 млн т. Тому Україні потрібно розвивати внутрішнє споживання металопродукції, в іншому випадку українські сталевиробники можуть зазнавати труднощів зі збутом, як це вже було наприкінці 2008 - на початку 2009 року".
Розвиток внутрішнього ринку важливий й у зв'язку зі зростанням конкуренції на основних для українських метпідприємств ринках збуту металопродукції, вважає віце-президент Української асоціації підприємств чорної металургії Сергій Грищенко. У 2008-2010 роках Туреччина наростила потужності з виробництва плоского прокату на 2,5 млн т і ще 6 млн т планує ввести до 2012 року; в останні два роки на Близькому Сході і в Північній Африці реалізуються проекти щодо введення нових потужностей на 13,5 млн т; в країнах Азії, зокрема в Індонезії, Малайзії, В'єтнамі, Пакистані, Бангладеш і на Тайвані, очікується введення близько 8,5 млн т потужностей.
"Як показує світова практика, обсяги споживання сталі в країнах, що розвиваються, пропорційно корелюють зі зростанням ВВП, що й формує платоспроможний попит на ринку. Тому основним завданням для розвитку внутрішнього ринку є забезпечення політичної та економічної стабільності, розвиток бізнесу, притік інвестицій та кредитування", - говорить Володимир Власюк.
За його словами, ще одним недоліком українських меткомбінатів є технологічна відсталість і в зв'язку з цим гірші, ніж могли б бути, собівартість і обмежений сортамент продукції: "У ситуації, що склалася, невідкладним заходом є розробка і прийняття закону щодо переходу на нові стандарти енергоспоживання та захисту навколишнього середовища в металургії. Цей крок на законодавчому рівні закріпить необхідність проведення модернізації і створить систему преференцій та стимулів для проведення модернізації метпідприємств".
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас