Інфляція як панацея від економічних проблем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція як панацея від економічних проблем

Казна та Політика
1736
Протягом багатьох років влада США мала одну дуже важливу мету: опустити інфляцію і утримувати її на низькому рівні. А тепер ФРС має намір трохи підвищити інфляцію, пише Dow Jones Newswires.
Це дуже дивне рішення. В умовах згасаючої економіки, було б краще стимулювати витрати населення і компаній. Чи має сенс змушувати їх платити більше?
Як вчать економісти, важливо знижувати "реальні" відсоткові ставки, тобто ставки з поправкою на інфляцію - зазначена ставка по кредиту мінус очікуваний рівень інфляції. Але що це означає для бізнесу і споживачів?
За словами представника комітету з політики ФРС, у вересні фінансове відомство було готове зробити нові кроки для пожвавлення економіки - швидше за все, малася на увазі скупка великого пакета казначейських облігацій. Як пояснили у ФРС, це було потрібно ось навіщо: "базова інфляція зараз знаходиться нижче рівня, який комітет вважає найбільш прийнятним у довгостроковій перспективі. При цьому необхідно скоротити безробіття до мінімуму і стабілізувати ціни". Як вам таке формулювання?
Ось що вони намагаються зробити.
На думку чиновників ФРС, 2% - це хороший рівень інфляції, не надто низький і не дуже високий. Замість цього ж протягом восьми місяців поточного року інфляція лише трохи перевищувала 1%.
На сьогоднішній день ФРС поставила перед собою завдання за рахунок певних очікувань змусити компанії та домогосподарства витрачати гроші на покупки та інвестиції. Якщо люди будуть думати, що автомобілі або пральні машини подорожчають, швидше за все, вони захочуть купити їх зараз в кредит.
Скажімо, ви хочете купити новий автомобіль, маєте можливість взяти кредит під 3% річних. Якщо за вашими розрахунками, ціни на автомобілі в наступному році зростуть на 5%, то має сенс купувати зараз в кредит. Адже через рік вам ця покупка обійдеться дорожче. Якщо ви не думаєте, що вартість автомобіля зміниться, то 3% річних виглядають вже не так привабливо. Дешевше почекати.
"ФРС хоче створити попит зараз", - коментує економіст Carnegie Mellon's Tepper School of Business Мервін Гудфренд, який раніше працював у Федеральному резервному банку Річмонда. Американців так довго привчали накопичувати, що вони до цього звикли, а ФРС фактично говорить їм: "Будь ласка, не складайте гроші зараз". Розгадати психологію споживача важко. Протягом багатьох років американці вперто не хотіли купувати комп'ютери та телевізори, спостерігаючи, як ті дешевшають. Те ж саме відбувається і в бізнесі. "Щоб план ФРС спрацював, бізнес необхідно переконати, що гроші йдуть на щось варте уваги", - вважає економіст і фахівець з монетарної політики в коледжі короля Вільгельма Кеннет Кутнер.
У ФРС є ще одна причина для зростання інфляції: полегшити податковий тягар боржників. Зі зростанням інфляції відбудеться зростання заробітних плат, таким чином, людям буде легше погасити кредит з фіксованою ставкою.
Якщо ви три роки тому взяли іпотеку з фіксованою відсотковою ставкою і думали тоді, що ваша заробітна плата буде збільшуватися на 5%, а зараз її зростання становить лише 1%, то виплачувати кредит стає складніше.
Якщо інфляція сповільнюється занадто сильно, економіка ризикує впасти в дефляцію, що означає скорочення цін і зарплат. Особливо сильно дефляція вдарить по людях і компаніях, що мають великі кредити.
Серед причин, за якими компанії Chrysler і General Motors оголосили себе банкрутом у 2009 р. було те, що вони не могли підвищити ціни на свої автомобілі, і підприємства перестали бути рентабельними.
У період з 2007 по 2008 рр. споживчі ціни на автомобілі скоротилися на 0,4% на рік. Першими знизили ціни Chrysler і GM.
Деякі економісти стверджують, що США необхідна інфляція вище 2%, якщо ФРС хоче змусити виснажені рецесією домогосподарства знову купувати.
Але чиновники не поспішають розганяти інфляцію, тому що навіть незначне зростання пов'язане з масою ризиків. По-перше, допомагаючи позичальникам, влада знижує прибуток від кредитування. "Постає питання, а хто ж тоді буде кредитувати населення?" - Говорить Куттнер.
По-друге, інфляція може торкнутися не ті сфери економіки, наприклад, нафту або інші імпортні товари. Це на руку закордонним постачальникам цих товарів і сировини, але не американським споживачам.
Крім того, у зв'язку з діями ФРС зростання інфляції може в кінцевому підсумку виявитися вищим від очікуваного, тоді влада буде змушена піднімати відсоткові ставки, і економіка знову покотиться в рецесію.
На те, який буде рівень інфляції в майбутньому, значною мірою впливають очікування домогосподарств і бізнесу. Якщо люди чекають сильного зростання інфляції, то їхні очікування можуть збутися. Спостерігаючи за рухом інфляційної спіралі, стомлений рецесією бізнес, швидше за все, утримається від інвестицій, які так потрібні економіці, щоб звестись на ноги.
"На мій погляд, ФРС необачно заявляє про те, що хоче зростання інфляції", - вважає Гудфренд.
"Мова йде про очікування людей на довгострокову перспективу, і, як Центробанк, ви готові зробити все, щоб вони повірили, що в перспективі інфляція буде низькою".
Тим часом, ФРС - не єдиний Центробанк, який розглядає інфляцію як панацею від економічних проблем. Банк Англії недвозначно продемонстрував, що не проти зростання інфляції вище 2%, і влада з ним не сперечалась. Останні завжди вибирали зростання інфляції. Відбирати гроші у вкладників набагато простіше, ніж розумно розпоряджатися бюджетом.
Уряд Великобританії вже має намір справлятися з кризою за допомогою інфляції. За це виступає Банк Англії, який буде зберігати м'яку монетарну політику за умови, що уряд стримає свою обіцянку скоротити бюджетні витрати. Але в ієрархії всіх сумнівних обіцянок влади вони стоять на останньому місці, а значить, валютне стимулювання буде компенсувати більш ліберальну бюджетну політику.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас