Путівки на курорт будуть продавати в переходах? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путівки на курорт будуть продавати в переходах?

Казна та Політика
2950
Минулого тижня парламент прийняв документ, яким скасував 23 види ліцензій. Якщо врахувати, що цей закон вніс сам президент, то сумніватися в тому, що він буде підписаний і скоро набере чинності, не доводиться. Ми вирішили дізнатися, чим це обернеться для простих українців.
Передвиборна щедрість
Українську дозвільну систему лають вже давно. Те, що величезний чиновницький апарат скоріше заважає вести бізнес, ніж стежить за порядком, відзначають багато експертів. Так, у рейтингу Світового Банку Doing Business наша держава за умовами ведення бізнесу займає 142-е місце серед 183 країн.
Видача ліцензій на окремі види бізнесу завжди служила додатковим інструментом тиску на підприємців. Питання про скорочення числа видів госпдіяльності порушувалося в парламенті за останні роки кілька разів, та лише зараз, напередодні місцевих виборів, депутати пішли на такий крок. Можливо, таким чином вони вирішили підсолодити гірку пігулку прийняття нового Податкового кодексу, якого побоюються близько 92% опитаних підприємців.
Як би там не було, але тепер 23 види підприємницької діяльності звільнили від тягаря отримання ліцензій.
Путівка чи кіт у мішку?
Найбільше суперечок викликав пункт, який скасовує ліцензування діяльності турагентств. Великі гравці ринку відразу ж заявили, що відтепер путівки почнуть продавати чи не в переходах. При цьому споживач не зуміє отримати повноцінну інформацію про відпочинок, який він вибирає. Раніше, щоб отримати турагентську ліцензію, потрібно було мати власний офіс і наймати в штат людей. Тепер же путівками зможе торгувати будь-який бажаючий...
Більшість туроператорів вважають: скасування ліцензування здатна викликати появу фірм-одноденок. При цьому і раніше деякі компанії вели себе не зовсім акуратно. У зв'язку з цим великі фірми придумали спеціальний метод оцінки надійності. Так, в Асоціації лідерів туристичного бізнесу України (АЛТУ) ввели програму захисту прав споживачів "Знак якості" - своєрідний рейтинг надійності фірми.
"На думку туроператорів-членів АЛТУ, необхідно забезпечити впровадження таких інструментів, як типовий договір на туристичне обслуговування, страхування відповідальності перед споживачами, а також система недержавної добровільної сертифікації", - повідомили в прес-службі АЛТУ.
Втім, не всі задоволені таким станом справ. Деякі дрібні підприємці побоюються, що подібними рейтингами надійності візьмуться торгувати всі хто не лінується.
"Вже в день прийняття закону нам зателефонували і запропонували взяти участь в аналогічній системі сертифікації. Звісно, не безкоштовно", - розповідають в одній з невеликих компаній.
Експерти туристичного ринку впевнені, що найближчим часом на ринку з'являться нові гравці, причому не обов'язково чесні. Хоча сьогодні він і так переповнений компаніями. Навіть у розпал кризи було видано 1455 ліцензій, і в середині 2010 року в Україні їх діяло 5657.
Що ще зміниться?
* Серед інших видів діяльності було скасовано ліцензування систем захисту інформації. Раніше для їх використання було потрібно звертатися в СБУ.
* Також відтепер не ліцензується фізкультурно-оздоровча та спортивна діяльність з різних видів спорту, визнаних в Україні.
* З'явилися нові види господарської діяльності, які, навпаки, тепер підлягають ліцензуванню: діяльність банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини відповідно до переліку, затвердженого Міністерством охорони здоров'я України.
* Трохи спростилася сама процедура ліцензування. Якщо раніше до заяви про видачу ліцензії треба було додавати копію свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності або копію довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену нотаріально або органом, який видав оригінал документа, то сьогодні потрібна лише виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
Компетентно
Михайло Юмашев, юрист: "Такого ще не було, щоб парламент прийняв корисний для бізнесу закон"
- Прийнятий документ в цілому має позитивно вплинути на розвиток бізнесу. Річ у тім, що суть ліцензування полягає у видачі суб'єкту господарювання дозволу на заняття будь-якою діяльністю за умови дотримання ним ліцензійних вимог. Тобто у нього, наприклад, має бути приміщення певної площі або виконано якесь ще зобов'язання, згадане в так званій ліцензійній умові. Врешті до чиновників дійшло, що не потрібні додаткові умови для топографо-геодезичних і картографічних робіт або для організації турагентської діяльності!..
Крім того, були скасовані ліцензії там, де вони фактично не потрібні. Наприклад, компанія займається видобутком корисних копалин, і вона ще повинна отримати дозвіл на право користування надрами. Навіщо ж, скажіть, їй ліцензія? Тобто фактично прибрали подвійні дозволи, за які доводилося давати хабарі чиновникам.
У нас чимало й інших нормативних актів, які регламентують діяльність виробників. Наприклад, ювеліри відправляють свою продукцію на державний пробірний контроль. Не забувайте також про те, що в Україні діють такі документи, як ДСТУ та ТУ, що регламентують виробництво багатьох товарів.
Загалом, вряди-годи парламент прийняв корисний для бізнесу закон!
Тепер не підлягають ліцензуванню:
Пересилання поштових переказів, листів, бандеролей та посилок вагою до 30 кг
Фізкультурно-оздоровча та спортивна діяльність
Виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, торгівля ними.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас