Тиждень до виборів: "торжество демократії" на межі маразму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тиждень до виборів: "торжество демократії" на межі маразму

Казна та Політика
2275
Місцеві вибори обіцяють бути веселими. Он київський губернатор обіцяє просто "свято" - з музикою та виступами художніх колективів. Але так, щоб ніхто, боронь Боже, не прийняв все це за агітацію... Втім, масовиків-витівників вже вистачає. Не чекаючи спеціально запрошених піснярів, в художній самодіяльності азартно практикується вітчизняний політикум.
Драма
Ця виборча кампанія, схоже, вже поставила рекорд за кількістю скарг на утиски, наїзди, тиск та інші несправедливості по відношенню до учасників перегонів. За спектром скаржників - так точно. Вже якщо Партія регіонів нарікає на організовані конкурентами з БЮТу включення в списки "мертвих душ", підкуп виборців, незаконну агітацію і навіть використання адмінресурсу ... Втім і решта партій при владі недалеко пішли. Литвин скаржиться, що на його однопартійців тиснуть влади на місцях - змушують "перейти в регіонали". Тігіпко - що кандидатів від його політсили незаконно знімають з реєстрації, "вибиваючи" цілі області. Комуністи так і зовсім заявили, що у відповідь на передвиборний "бєспрєдєл" Партії регіонів можуть розвалити коаліцію в парламенті. Що вже говорити про опозицію, якій сам Бог велів напередодні виборів надягати маску несправедливо скривджених? І по кілька разів на день апелювати до світової громадськості із закликами "захистити демократію" і "не дати спотворити вибір людей".
Дійшло до того, що засмиканий з двох сторін Європарламент відклав голосування за резолюцію щодо України на наступну сесію, яка запланована на 10-11 листопада. "Це буде мудро з нашого боку відкласти голосування на наступну сесію", - заявив 21 жовтня, в день, на який спочатку призначали голосування, лідер європейських консерваторів Міхал Томаш Камінські. Мовляв, перед виборами сунутися в українську кашу - собі дорожче. Нехай старанно заламують руки бютівців і регіоналів хтось інший тепер по кутах розводить, у Європарламенті поганих вже немає.
У ПР бурхливо зраділи "перемозі неупередженої точки зору в стінах Європарламенту" і висловили впевненість, що вже тепер-то Європа зможе "сформувати зважене, об'єктивну думку щодо демократичних процесів в Україні". А в БЮТ починаючи з п'ятниці про відкладену резолюції ЄП (яку ще в четвер називали не інакше як "останнім китайським попередженням влади") взагалі не згадують, наче її й в планах не було. Зрозуміло Тимошенко від заяв про її підтримку міжнародними інститутами не відмовилася, але переключилася на згадування інших документів. Так, наприклад, в інтерпретації Юлії Володимирівни рішення ПАРЄ щодо ситуації в України "означає, що Янукович - персона нон-грата".
Комедія
Влада напередодні виборів (хоч би якого кольору вона була) традиційно веде себе як студент в ніч перед іспитом. Зрозуміло, що вирішити за тиждень або місяць проблеми, на які не звертали уваги роками, принципово неможливо. Але хто сказав, що влада не намагається?
Ось, президент у п'ятницю оголосив про початок "системної боротьби з корупцією" - "ворогом українського народу". Крім традиційного обіцянки викорінювати розпеченим залізом Віктор Федорович озвучив новацію: "кишені, які вони пошили до п'ят, ми чікнем". Пропоновані навперебій "хірургічні варіанти" на зразок відрізати або ампутувати главу держави чомусь не влаштували ...
Нездорове збудження преси викликали і висловлювання Віктора Федоровича на зустрічі з губернаторами у четвер. З одного боку: "є випадки, коли представники влади втручаються у виборчий процес", що, на думку президента, просто неприпустимо. З іншого: "пам'ятаєте, що там, де, не дай Бог, будуть порушення або зловживання, я блискавично відреагую". Так от. І втручатися не можна, а не втрутиться, і порушення будуть - добро якщо доганою звільнишся ... А вже сенс вимоги: "ми знаємо, що політики напередодні виборів починають включати можливі і неможливі швидкості, щоб набрати рейтинг, і ви повинні створити їм умови", краще навіть не намагатися зрозуміти, тим більше пов'язати його з попереднім - про "активному невтручання". Цей розумовий кульбіт явно не для умів електорату.
Азаров був менш оригінальний, але і йому вдалося дещо продемонструвати захопленої публіці. Зокрема, що український прем'єр поняття не має, звідки що береться. Микола Янович у вівторок відправив КРУ перевіряти поліклініки на предмет наявності препаратів, необхідних для профілактики і лікування простудних захворювань. Та ще й пригрозив "серйозними висновками" керівництву тих, де запасів не знайдуть ... Ось так буквально в двох реченнях впевнено довести виборцю: відповідальний за будівництво "Україна для людей" глава уряду звик, що лікар йому вручає таблетки разом з рецептом, і знати не знає, що населення купує ліки в аптеках (за гроші, між іншим) - це вміти треба!
На цьому тлі за звичний піар на кшталт участі в освяченні храму, та хоч би Литвина з депутатами, які "відзначилися" останніми - в суботу, вже й лаяти якось незручно.
Проте в безумовні лідери в номінації "Передвиборчий шок" потужним ривком у п'ятницю ввечері вийшов заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера. На зустрічі з представниками Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини він заявив, що тервиборчкоми мають право порушувати: після закінчення строків відновлювати реєстрацію кандидатів, яких несправедливо зняли з перегонів. Щоб не виникало "сумнів щодо відображення волевиявлення виборців відповідної територіальної громади", - пояснив свою позицію Магера. І все б нічого. І справедливість, звичайно ж, повинна бути відновлена ... Та от біда, у своїй рекомендації глава ЦВК послався не на норму закону, і не на роз'яснення ЦВК, а на ... "своє глибоке переконання" щодо того, як треба діяти в подібних випадках. Цікаво, чи буде він з тим же запалом відстоювати своє переконання і в суді, куди можуть потягти тих членів виборчкомів, що ризикнуть дотримуватися її рекомендацій? Або перед спостерігачами, якщо вони вважатимуть подібні розбіжності достатньою підставою для невизнання виборів?
Трагедія
До речі про невизнання виборів. Саме цим (у своєму або міжнародному виконанні) сьогодні політики лякають один одного і Україна, очевидно маючи на увазі, що це і стане найбільшим жахом для країни. Зрозуміло поряд з "масовими фальсифікаціями", "спотворенням волі виборців", "загрозою демократії", "національною катастрофою", "зрадою свого народу" і так далі в тому ж дусі. Зрозуміло, що жоден з політиків не стане чесно зізнаватися, що єдина і неповторна мета влади на місцевих виборах - забезпечити умови для безперешкодного просування скрізь по країні будь-якого свого проекту. А чергова опозиція прагне створити "зони опору" чергового антинародному режиму, щоб як душа бажає пхати палиці в колеса і голосно обурюватися очевидною нездатністю влади впоратися з поточними проблемами.
Але вже вибачте панове політики, але з точки зору відповідального за свою долю виборця, найбільша трагедія, про яку жодного разу не згадав жоден з вас, - це чергові вибори без вибору. І справа не тільки, і не стільки в тому, що чиїхось кандидатів знімають з реєстрації, не даючи людям можливості проголосувати за них. А в тому, що всі без винятку учасники перегонів в черговий раз намагаються нагодувати населення продуктами політтехнологій, і змусити робити вибір не між програмами розвитку, а з числа милозвучних ярликів. Про який розумному виборі може йти мова, якщо голосувати пропонується за "стабільних", "нормальних", "сильних", "відповідальних", "будівельників", "захисників" та інший політичний ширвжиток. (Ах так, ще буває попадаються "молоді обличчя в політиці" або "нові", але це ситуації принципово не змінює - "молодим" і "новим" себе вважає будь-який український політичний діяч молодше 90, незалежно від терміну перебування у високих кріслах) Такий вибір не може грунтуватися на раціональному підході, а тільки на емоціях чи на довірі до красивій обгортці, а її-то, як не крути, щоб вийняти товар, доведеться порвати і викинути.
31 жовтня України в черговий раз прийде на масовий розпродаж котів у мішках, заспокоюючи себе тим, що чесні продавці політичних міфів обов'язково попередять необачних покупців, якщо товар з гнільцой ...
Олена Перегуда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас