Європарламент переніс голосування із резолюції відносно України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент переніс голосування із резолюції відносно України

283
Європейський парламент переніс голосування із резолюції відносно України. Така ініціатива представника групи "Соціалістів і демократів" Ханне Свобода була підтримана під час пленарного засідання Європарламенту.
Проект резолюції по Україні, підготовлений спільно найбільшими парламентським групами Європарламенту, має всі шанси бути проголосованим.
В проекті, який прийнято спільно представниками політичних груп Європейського парламенту, згладжені різкі характеристики на адресу українського уряду, проте стурбованість станом демократичних свобод залишилася.
У вступній частині резолюції наголошується, що Україна є європейською країною стратегічної важливості для ЄС.
При цьому пропонувалося взяти до уваги, що були зроблені заяви про те, що демократичні свободи, такі як свобода зборів, свобода висловлення і свобода засобів масової інформації виявилися останнім часом під загрозою.
Також пропонувалося взяти до уваги, що "після президентських виборів є зростаюча стурбованість сигналами ерозії демократії і плюралізму, зокрема, погрози деяким неурядовим організаціям, окремі скарги журналістів відносно тиску, що чиниться на них редакторами або власниками засобів масової інформації висвітлювати або не висвітлювати певні події, так само як і зростаюча і політично мотивована діяльність Служби безпеки України".
В проекті резолюції наголошувалось, що враховуючи той факт, що Конституційний суд України відновив президентську систему правління, встановлення демократії, ефективної і надійної системи балансу і контролю повинно залишатися пріоритетом, і процес досягнення цього має бути відкритим, всеохопним і включати всі політичні партії і гравців України.
Крім того, європейські депутати пропонували висловити співчуття відносно того, що правила проведення виборів залишаються предметом для дискусії і відзначити, що існуюче виборче законодавство, як і правки від серпня 2009 року, є кроком назад в порівнянні яз попереднім законом, закликати український уряд переглянути і закінчити виборче законодавства.
В проекті міститься заклик до Європейської комісії і Ради ЄС завершити дорожню карту для введення безвізового режиму для українців, включаючи середньострокову мету відмінити існуючу плату за візу.
Документ був розроблений групами Європейської народної партії (265 депутатів), Альянсу лібералів і демократів (85 депутатів), зелених (55 депутатів) та європейських консерваторів і реформістів (54 депутати). Таким чином, при голосуванні цей документ зможе набрати 459 голосів, що складе більшість від 736 осіб загального складу Європарламенту.
В розробці документа не взяли участь представники Соціалістів і демократів (184 депутати), які раніше взагалі висловилися на користь того, аби голосування резолюції було відкладене (СІД) є політичними союзниками Партії регіонів).
Також не брали участь в розробці загального проекту резолюції групи: Європа для свободи і демократії (32 депутати), Європейське об'єднання лівих і Північних лівих зелених (35). Кількість депутатів, які не увійшли ні до однієї з груп, складає 27.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас