НБУ підготував для банків неприємний сюрприз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ підготував для банків неприємний сюрприз

Казна та Політика
1827
Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" стурбована деструктивними діями НБУ , який, на завершальному етапі узгодження проекту Податкового кодексу, без попереднього оприлюднення і обговорення із банківським співтовариством, змінив методику формування і використання банками страхових резервів і повідомив про передачу на реєстрацію до Міністерства юстиції України.
Про це повідомили в прес-службі УКБС.
Така поведінка регулювання вносить елемент непередбачуваності і повної невизначеності до діяльності як суб'єктів фінансового ринку, так і суспільства в цілому.
Враховуючи, що проект Податкового кодексу в частині списання безнадійної заборгованості посилається на вказану методику, виникає ситуація, коли ні Парламент, ні Уряд, ні банківське співтовариство не мають повного розуміння про порядок формування і використання банківських резервів.
За таких умов неможливо передбачити вірогідні негативні наслідки впливу цього документа на фінансову сферу. Експерти УКБС зазначають, що як для національної економіки, так і для банківської системи (особливо в нинішніх умовах) документ, що встановлює порядок формування і використання страхових резервів є засадничим, оскільки саме він визначає механізми зменшення проблемної заборгованості в портфелях банків і порядок врегулювання безнадійної заборгованості за рахунок сформованих резервів.
Через відсутність ефективних механізмів списання безнадійної заборгованості, державний бюджет недоотримує надходжень від податку на прибуток. Підкреслюємо, що існуючий об'єм проблемної заборгованості (на 01.09.2010р. Складає - 85,2 млрд. грн., що становить 11,6% кредитного портфеля банківських установ і має тенденцію до постійного збільшення) істотно обтяжує баланси банків і зобов'язав їх формувати колосальні резерви, частина яких відноситься на витрати, що, відповідно, зменшує прибуток фінустанов.
"Впевнені, що Податковий кодекс, як документ прямої дії не повинен містити норм відсилань на нормативні акти держорганів, які можуть непередбачувано, без врахування думки громадськості, їх міняти, що, на жаль, вже стало звичною національною практикою. Це позбавляє як українські підприємства, так і іноземних інвесторів гарантій стабільності умов ведення бізнесу в Україні ", - зазначає генеральний директор УКБС Галина Оліфер
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас