Дешевий юань для Китаю дуже дорогий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешевий юань для Китаю дуже дорогий

Валюта
1276
Вашингтон загрожує Пекіну введенням мит на китайські товари, вимагаючи підвищення курсу юаня по відношенню до долара США. Але влада КНР серйозних коливань курсу національної валюти все одно не допустить, упевнені експерти.
США вже не перший рік звинувачують Китай в штучній забороні курсу юаня. Проте зараз конфлікт може вийти на новий рівень. В кінці вересня палата представників Конгресу США схвалила законопроект, який дозволить вводити додаткові мита на китайські товари, якщо КНР як і раніше занижуватиме курс своєї національної валюти. Документ ще повинні схвалити сенат і президент Сполучених Штатів Барак Обама.
Відпустити китайський юань в "вільне плавання" вимагають і країни Європейського Союзу.
Дефіцит торгівельного балансу США з Китаєм неухильно росте
Взаємозалежність Сполучених Штатів і КНР дуже сильна. Китайці продають свої товари в США, а на виручені гроші купують американські держоблігації. Таким чином вони підтримують низький курс юаня по відношенню до долара США, і заразом допомагають американцям обслуговувати зовнішні борги. Американці, у свою чергу, активно купують дешеві товари з клеймом Made in China, витрачаючи гроші, які вони фактично... позичили у китайців.
У результаті дефіцит торгівельного балансу США з Китаєм кожні чотири роки збільшується удвічі.
Обидві сторони зацікавлені в менш гнітючому співвідношенні експорту і імпорту. Американська адміністрація вимагає різкого підвищення курсу юаня по відношенню до долара США, сподіваючись, що китайські товари стануть дорожчі і що їх імпорт в результаті скоротиться.
Дешеве виробництво і дешева валюта
Сюй Хунцай з Центру зовнішньоекономічних зв'язків КНР не вважає, що дорожчання китайських товарів допоможе США. За його словами, між торгівельним балансом і валютним курсом прямої взаємозалежності не існує. "Китай - це дешеве виробництво і дешева робоча сила, а не дешева валюта", - говорить Сюй Хунцай. Він відзначає, що транснаціональні концерни, у тому числі й американські, купують сировину по всьому світу, вважаючи за краще переробляти її в Китаї, а готову продукцію продають всюди. В результаті зростає профіцит торгівельного балансу КНР. "З валютним курсом це ніяк не пов'язано", - запевняє Сюй Хунцай.
Жваве обговорення цієї теми пов'язане з майбутніми виборами в американський конгрес, вважає Сюй Хунцай. За його словами, безробіття в США залишається на високому рівні. І в передвиборній кампанії дискусія про співвідношення курсів валют відмінно підходить на роль відволікаючого маневру, іронізує китайський експерт.
Юань, долар і євро
Сполучені Штати чекали, що обіцянка Центрального банку Китаю ослабити прив'язку юаня до долара сильніше позначиться на співвідношенні двох грошових одиниць. Проте курс китайської валюти підріс всього на 1,8 відсотка.
Представники адміністрації президента США Барака Обами останнім часом не раз заявляли про те, що курс юаня по відношенню до долара як і раніше занижений і що Пекіну слід зробити висновки з ситуації, що склалася.
Професора Рольфа Лангхаммера (Rolf Langhammer), одного з керівників німецького Інституту світової економіки в Килі, приголомшує наївність американців. Він вважає, що після фінансової кризи Китай навряд чи піде на ризик і допустить серйозні коливання курсу юаня. За словами Лангхаммера, треба пам'ятати про третього гравця на валютному ринку - євро. "Доти, поки курс євро до долара формується на основі ринкового попиту і пропозиції, Банк Китаю буде дуже уважно стежити за його динамікою", - упевнений німецький експерт. Адже від цього залежить конкурентоспроможність китайської економіки на європейському ринку.
ЄС - найбільший торгівельний партнер Китаю
Варто відзначити, що Євросоюз, а зовсім не США є зараз найбільшим торгівельним партнером КНР. У першому півріччі 2010 року через низький курс євро по відношенню до американського долара країни ЄС збільшили експорт до Китаю, а тому досить спокійно спостерігали палку суперечку між Вашингтоном і Пекіном. Проте зараз, коли позиції єдиної європейської валюти знов зміцнилися, в Євросоюзі стали все частіше лунати голоси з вимогою чинити тиск на КНР.
Втім, вірогідність того, що Китай поступиться такому тиску, дуже мала. Адже якщо юань подорожчає по відношенню до долара США на 10 відсотків, майже на стільки ж скоротяться китайські валютні запаси. А їх величина досягає сьогодні двох з половиною трильйонів доларів.
Дешевий юань і інтереси іноземних інвесторів
Як відзначає Сюй Хунцай з Центру зовнішньоекономічних зв'язків КНР, подібне рішення стало б ударом і по переробній промисловості. Тому що в цій сфері підприємства працюють з мінімальною нормою прибутку. Якщо курс юаня підвищиться дуже різко, то багато хто з них опиниться на межі банкрутства, вважає Сюй Хунцай. Експерт упевнений, що це торкнеться і інтересів іноземних концернів, що працюють в Китаї. Вони будуть змушені шукати нові майданчики в країнах з економікою, що розвивається.
"Перенесення виробництва обернеться для таких підприємств додатковими витратами", переконаний китайський експерт. Але американці, за його словами, від цього не виграють, тому що переносити виробництво в США ніхто не буде.
Підвищення курсу юаня лише нашкодить США
Професор Рольф Лангхаммер виходить з того, що підвищення курсу юаня навіть нашкодить Сполученим Штатам. Тому що гігантський дефіцит бюджету США і величезні валютні резерви Китаю утворюють вельми лабільну систему. "Будь-які різкі зміни цієї системи можуть викликати шокову реакцію по всьому світу і породити кризу довіри до долара, в нинішній ситуації робити це дуже небезпечно", - вважає німецький експерт.
З причини довіри, що і без того знизилася, до долара юань вже сьогодні придбав важливе значення в Азії як резервна валюта. Професор Лангхаммер подібному розвитку подій лише радий, тому що він розглядає тенденцію, що намітилася, як крок до формування курсу юаня на ринковій основі.
Чжан Данху, В'ячеслав Юрін
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас