Економісти поділились на два табори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти поділились на два табори

Казна та Політика
2022
Довгострокові і короткострокові перспективи економіки Єврозони прояснюються, і картина з'являється не з приємних. А може, надія на краще і є. Це залежить від того, кому ви вірите - економістам Європейського Центробанку, чи не менш шанованим їхнім колегам їх Міжнародного валютного фонду, пише The Wall Street Journal.
На думку ЄЦБ, надію на світле майбутнє вселяють нові антикризові програми, що нав'язані або ж приймаються добровільно марнотратними країнами Середземномор'я і Ірландією, не кажучи вже про трохи більш розсудливу Францію. Як тільки удасться скоротити діру в бюджетах, знов повернеться довіра приватного сектора, а услід за ним і стабільне зростання економіки регіону.
Проте МВФ закликає на це не розраховувати. Якщо ввести заходи економії зараз, то і без того млявий процес відновлення економіки припиниться зовсім, сповільниться економічне зростання, знизиться обсяг податкових надходжень, а Греції та іншим країнам буде ще важче боротися з дефіцитом бюджету.
Тим часом, у зв'язку з девальвацією долара - а саме до неї і приведе рішення ФРС продовжити кількісне пом'якшення - станеться подальше зміцнення євро, тож навряд чи стратегія переходу до зростання і процвітання за рахунок експорту виявиться життєздатною, особливо, враховуючи, що китайська влада дала зрозуміти, що не збирається припиняти валютних маніпуляцій в найближчій перспективі.
Та все же щодо деяких питань ЄЦБ і МВФ мають схожі точки зоруя. По-перше, неясно, чи переживуть антикризові програми вибори в багатьох країнах. Президенту Франції Ніколя Саркозі належить переконати опозицію збільшити пенсійний вік з 60 до 62 років для деяких категорій працівників, і є побоювання, що він не буде переобраний в 2012 р., незважаючи на його досить м'які реформи.
Термін соціалістичного уряду Іспанії теж вже, здається, закінчується, а новий уряд, можливо, внесе зміни до нинішньої антикризової програми.
Не варто дивуватися і безладам на вулицях Афін. За даними профспілок, рівень безробіття в Греції за останній рік зріс з 9,6% до 12%, і має намір наздогнати Іспанію, де він досяг 20%. У таких умовах владі буде дуже складно здійснювати антикризовий план. Греції не просто буде уникнути банкрутства, коли податкові надходження знижуються, а вартість обслуговування боргу зростає і до 2013 р. обіцяє досягти 8% ВВП, повідомляють аналітики Citigroup Global Markets.
Дефіцит бюджету Греції в 2009 році буде переглянутий статистичним агентством Eurostat приблизно до 15,5% ВВП, що призведе, у свою чергу, до перегляду відносин з кредиторами - Європейським союзом (ЄС) і Міжнародним валютним фондом (МВФ), пише ділова афінська газета "Нафтемпоріки".
Нагадаємо, Греція погодилася в травні цього року на 110-мільярдну кредитну підтримку країн єврозони і МВФ в обмін на круті заходи зі скорочення бюджетного дефіциту. Раніше Євростат повідомив, що може переглянути у бік збільшення величину бюджетного дефіциту на кінець 2009 року, який оцінювався в 13,8% ВВП.
Як очікується, офіційна заява агентства буде зроблена 22 жовтня.
Новий перегляд статистики передбачає можливе прийняття урядом додаткових заходів економії, аби укластися в плановане скорочення дефіциту до 8,1% ВВП до кінця 2010 року.
Крім того, Греція проводить консультації з кредиторами про можливе продовження терміну виплати позик. Нинішня схема передбачає, що кредитна підтримка продовжиться до 2013 року, а борг по ній буде виплачений до 2015 року, проте необхідна розстрочка може скласти ще як мінімум декілька років, враховуючи продовження зростання грецької заборгованості.
Поки неясно, чи вдасться Ірландії уникнути реструктуризації боргу при тому, що після здійснення програми з порятунку банків, дефіцит її бюджету перевищує 30%.
Погано це чи добре, якщо країни змінять свої антикризові програми, хай вирішують ЄЦБ і МВФ. Але існує загальна думка, що зростання економіки Єврозони залишиться слабким в будь-якому разі. У своєму нещодавньому звіті The Economist Intelligence Unit повідомляють: "Здоров'я економіки Єврозони як і раніше викликає побоювання". За їхніми підрахунками, наступного року економічне зростання в регіоні складе лише 1,1%, і не підніматиметься вище 1,7%, як мінімум, до 2015 р. Далі цього терміну вони прогнозувати не беруться.
Кріс Уїльямсон, старший економіст інформаційно-аналітичної компанії Markit не поділяє такої упевненості. Враховуючи сповільнення зовнішньої торгівлі і стагнації на ринку праці в великих країнах, він не впевнений, що зростання основних ринків, якими є Німеччина і Франція, "зупинить рецесію на периферії, яка вже, ймовірно, почалася". На тлі зниження промислового виробництва у Франції, тиски на німецький експорт з боку здешевлення долара, валютних маніпуляцій в Китаї, корейських валютних інтервенцій з метою ослаблення вони і повільного відновлення американської економіки, вражаюче, наскільки потужною має бути рушійна сила Німеччини, аби витягувати європейську економіку в зону зростання.
І лише економісти Goldman Sachs не втрачають оптимізму. На їхню думку, Німеччина справді потужний локомотив, а німецький споживач прокинеться від десятилітньої сплячки. Вони говорять таке: "Ми вважаємо, що особисте споживання, яке стагнувало впродовж 10 років, віднині почне динамічно розвиватися…" Їхнє "вважаємо" треба трактувати як "сподіваємося", бо їх останній звіт починався із слів: "Економіка Німеччини падатиме… торгівельна активність і кількість виробничих замовлень знижуються. у другій половині 2010р. зростання економіки впаде нижче від розумного рівня".
Але не все так погано, принаймні, в довгостроковій перспективі. Уряд Ірландії намагається змусити фактичних кредиторів банків розділити збитки, які на даний момент повністю лежать на плечах платників податків. Вона відмовляється наслідувати приклад Франції, Бельгії, Німеччини та Іспанії, і не збирається підвищувати ставку податку в корпоративному секторі з комфортних 12,5% вище 30%, при яких гальмується зростання. Іспанія на порозі злиття і реструктуризації дрібних регіональних державних банків, які дуже щедро роздавали кредити девелоперам. Італійська економіка продовжує зростати. Слово "реформа" перестало бути забороненим.
Це крапля в морі в порівнянні з негативними чинниками, що впливають на економіки європейських країн, але її не можна списувати з рахунків.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас