Україна пройшла Венеціанську комісію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна пройшла Венеціанську комісію

Казна та Політика
1732
Україна знов виявилася в центрі уваги в ЄС. Цього разу обговорювалася не Конституційна реформа, як того хотілося б українській опозиції, а українське законодавство в цілому. Але і без вердикту у зв'язку з поверненням Конституції-96 зауважень до України достатньо.
А судді хто?
Венеціанська комісія, розглянувши зміни в українському законодавстві в п'ятницю 15 жовтня, змушена була констатувати: її рекомендації щодо приведення українського законодавства у відповідність з європейським втілювалися в Україні не повністю. Більше того, на думку члена Венеціанської комісії Марини Ставнійчук, вони просто саботувалися. "Прийняті Верховною радою законодавчі акти не лише не врахували значну частину рекомендацій Венеціанської комісії, які висловлювалися раніше, а навпаки, викликали нові серйозні зауваження провідних європейських експертів", - говорить вона.
Особливу увагу європейських чиновників привернула українська судова реформа. Так, Венеціанська комісія була занепокоєна окремими нормами українського закону про судоустрій і статус суддів. Цей закон українські парламентарі прийняли в липні. "Одна з таких змін (внесених законом. - Ред.) віднімає практично всі повноваження у Верховного суду і знижує статус Верховного суду до такого рівня, що він вже не може функціонувати нормально, як повинен функціонувати Верховний суд. І на це ми дивимося дуже критично", - висловив точку зору комісії її секретар Томас Маркерт. За його словами, всі європейські країни мають суди, одним із завдань яких є гармонізація судової практики. "Нам дуже шкода, що Україна відступила від цієї моделі", - сказав Маркерт. Європейці, таким чином, помітили те, що в Україні усвідомили вже давно: суддя Верховного суду вже практично не має повноважень, які б відрізняли його від судді якогось районного суду.
Але не Верховним судом єдиним. Положення про Вищу раду юстиції викликають занепокоєння європейців. "Склад ради не дуже хороший в зв’язку з положеннями Конституції, і це не може бути змінено, але саме на цій основі деякі повноваження Вищої ради юстиції - наприклад, інспекція судових рішень до їх прийняття і низка інших - викликають багато питань", - відзначає Маркерт. Таким чином, українська юстиція дуже дивує європейців.
В той же час, автори реформи запевняють, що готові прислухатися до порад, але пояснюють: багато що зумовлене Конституцією України. Так, відомий народний депутат України Сергій Ківалов, нині - голова комітету ВР з питань правосуддя, підкреслив, що судово-правова реформа була проведена в рамках чинної Конституції. "Тому все те, що пов'язане сьогодні з судовою реформою, - це перший етап. Я думаю, що ми зможемо її зробити, але для цього треба вносити зміни до Конституції", - сказав він.
Оповідь про доброго президента і злих "бояр"
Після пленарного засідання Венеціанської комісії з України виявилось, що підсумки засідання європейці й українці схильні оцінювати по-різному. Так, якщо представники Ради Європи відкрито говорять про проблеми нового українського законодавства, то українські чиновники говорять про… досягнення української влади. Так, український член комісії Ставнійчук, коментуючи засідання Венеціанської комісії в п'ятницю, відмітила: "Президент України був і є абсолютно щирим в своєму прагненні реалізувати в Україні справжню судово-правову реформу, яка б відповідала інтересам суспільства". А завадили Віктору Януковичу в цьому, очевидно, невідомі вороги. "Ті, кому було доручено підготувати відповідні законодавчі пропозиції, вочевидь, керувалися зовсім іншими міркуваннями", - сказала Ставнійчук.
Член парламентської асамблеї Ради Європи Володимир Пилипенко дійшов до іншого висновку, але не менш парадоксального. "Я в цілому позитивно оцінюю виведення Венеціанської комісії щодо закону про судоустрій і про статус суддів. До речі, не можна не відзначити схвальної позиції стосовно норм закону у тому числі імплементації в національне законодавство", - заявив Пилипенко. Про позитивні рецензії на українське законодавство говорила і Ставнійчук.
Так, вона відзначила, що Венеціанська комісія, яка також розглянула на своєму засіданні проект закону про мирні збори, дала цьому нормативно-правовому акту позитивну оцінку. Тим часом, "в законопроекті недостатньо конкретизуються підстави для проведення зборів і принцип пропорційності", передає інформагентство Прайм-ТАСС повідомлення комісії.
"Документ містить низку недоробок", - вважають у Венеціанській комісії. Так, деталізація типів і категорій зборів є, за європейськими стандартами, надмірною. Крім того, комісія невдоволена тим фактом, що лише громадяни України мають право на збори - така норма для європейців здається дискримінаційною. "Потрібно провести серйозну роботу для того, щоб законодавство відповідало демократичним вимогам Ради Європи", - вважають у Венеціанській комісії.
Як пояснити такі розбіжності в оцінках - незрозуміло. Проте найцікавіше ще попереду, адже конституційна "контрреформація" не була окремо розглянута на п'ятничному засіданні Венеціанської комісії. За словами Пилипенка, якого на це засідання запросив секретар комісії, "ніхто не повинен був вивчати і оцінювати рішення" Конституційного суду. "Цього не було і не могло бути на порядку денному.
Комісія лише взяла до уваги рішення КСУ. Венеціанська комісія не критикуватиме або не називатиме незаконним це рішення", - сказав український депутат. Він відзначив, що на порядку денному 15 жовтня було лише призначення доповідача, який вивчатиме ситуацію, що склалася в Україні у зв'язку з рішенням Конституційного суду. Також було вирішено, що до України вирушить делегація "для вивчення конституційної ситуації" після скасування політреформи-2004 року.
Опозиція покладає на приїзд європейських експертів надії, пов'язані з критикою повернення до Конституції-96. "Я вірю в те, що Венеціанська комісія… скаже, що це (рішення КС) є недопустимим і виходить за межі традицій права", - відзначила Юлія Тимошенко. Вона також сказала, що розраховує, що після рішення Венеціанської комісії всі зміни до основного закону після рішення КС будуть поставлені на голосування у Верховній раді. Свій вердикт щодо рішення КСУ комісія винесе в грудні.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас