Боргова пісня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргова пісня

Валюта
2158
Минулого тижня Асоціація українських банків і Міжнародна фінансова корпорація (МФК) підписали угоду про співробітництво в сфері створення ринку проблемних (стресових) активів в Україні. За даними НБУ, обсяг протермінованих кредитів на 1 вересня цього року склав 85,2 млрд грн., або понад 12% кредитного портфеля.
При цьому величина резервів під кредитні операції перевищила 110 млрд грн. Через недосконале нормативне регулювання, процедура списання безнадійних кредитів за рахунок даних резервів займає від двох до п'яти років. Крім того, на думку експертів МФК, існують складності з передачею проблемних активів іншим компаніям, наприклад, спеціалізованим фондам або колекторським фірмам.
В результаті баланси банків обтяжені проблемними активами - це один з факторів, що стримують активне кредитування економіки.
“Високий рівень проблемної заборгованості натискає на регулятивний капітал банків. Він скорочує їх можливості з фінансування реальної економіки, не сприяє поновленню кредитування життєздатних проектів”, - переконаний Євген Прокопенко, юридичний радник програми МФК х подолання кризи на фінансовому ринку Європи та Центральної Азії.
За його словами, для створення ринку проблемних активів необхідні два фактори: інфраструктура і нормативне регулювання. При цьому формувати ринок проблемних активів планується в три стадії. На першому етапі операції будуть проводити локальні інвестори (колекторські та факторингові компанії) на невеликі суми (не більше $10 млн). В принципі, одиничні угоди вже здійснюються.
На другому етапі планується секьюритизація проблемних активів, тобто випуск під такі активи цінних паперів, які потім будуть продаватися на фондових площадках і біржах. На думку експертів МФК, у такий спосіб будуть створені передумови для приходу в Україну великих іноземних інвесторів, які почнуть купувати цінні папери, що базуються на проблемних активах.
Це і є заключний, третій, етап формування ринку стресових активів. За словами президента АУБ Олександра Сугоняко, АУБ і МФК уже подали відповідні законодавчі наробітки в парламент.
Опитані Бізнесом учасники ринку згодні з думкою, що в Україні відсутній організований ринок проблемних боргів. В той же час це не означає, що угоди із продажу кредитних портфелів не здійснюються.
“На ринку проблемних безстанових кредитів населенню все більш-менш нормально. Банки регулярно продають колекторам портфелі, списуючи збитки за рахунок сформованих резервів”, - констатує Грег Краснов, генеральний директор “Платінум Банку”.
З ним погоджується Станіслав Людкевич, екс-директор з роботи з проблемними активами одного з великих банків: “Цей ринок працює нормально - активно продаються й купуються портфелі проблемних кредитів на суму не менш 50 млн грн. У банків не виникає проблем за умови правильного формування резервів”. Покупці проблемних боргів - колектори також підтверджують слова банкірів.
“У банків немає ніяких проблем (із продажем “токсичних” активів), деякі труднощі виникають тільки в колекторських компаній у частині оподатковування. Це пов'язано зі специфікою нашої діяльності”, - відзначає Кирило Ципривуз, директор колекторської компанії “Фінансове агентство із збирання платежів” (Україна).
На думку учасників ринку, при продажі проблемних безстанових активів мова йде про невеликі обсяги портфелів, реалізованих за 3-10% балансової вартості. Тому колектори можуть викуповувати такі портфелі, не роблячи великих інвестицій. Однак цей сегмент ринку мізерно малий, тому що проблемна заборгованість за безстановими споживчими кредитами оцінюється в 5-7 млрд грн.
Очевидні проблеми виникають і при спробах продажу банками великих станових кредитів (іпотека та автокредити) населенню та бізнесу. При цьому складності випробовують як продавці, так і покупці.
По-перше, не всі банки готові продавати великі кредити. “Багато банків не повністю сформували необхідні резерви під проблемні станові кредити. Це означає, що продаж таких активів за ринковою (а не балансовою) вартістю буде чревата збитками, які не покриваються резервами”, - говорить Краснов.
По-друге, на ринку просто немає великих інвесторів, готових купувати великі обсяги проблемних боргів. І банкіри сумніваються, що такі з'являться в найближчому майбутньому.
“Інвестори купують проблемні кредити, щоб, в остаточному підсумку, стягнути заборгованість, а в Україні із цим великі проблеми”, - констатує Віталій Масюра, перший заступник голови ради директорів “Дельта Банку”.
По-третє, за словами банкірів, організований ринок проблемних активів може працювати тільки за умови існування стандартизації товару, у цьому випадку - портфелів проблемних кредитів. Це необхідно для оцінки якості, а отже, і ринкової ціни портфеля.
У той же час багато банків зазнають труднощів з наданням інформації про портфель проблемних кредитів потенційному покупцеві. “Без цього покупець просто не в змозі оцінити якість портфеля, а виходить, і скласти йому ціну. А хто ж погодиться купувати кота в мішку?” - міркує Масюра.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас