Лікарські помилки застрахують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лікарські помилки застрахують

1042
Держава може ввести обов'язкову страховку від лікарської помилки. Але без прийняття близько 50 законів і підзаконних актів цей благий намір перетвориться на "грошомийку".
Держкомпідприємництва ініціює впровадження обов'язкового страхування відповідальності медпрацівників від лікарської помилки. Якщо відповідні зміни до ліцензійних умов медустанов будуть затверджені, жертви халатності лікарів зможуть претендувати на страхові виплати вже з 2011 року. Правда, отримати їх буде нереально.
Передбачається, що вимога про обов'язкове страхування відповідальності лікарів стане обов'язковою умовою для отримання медиками дозвільних документів. Умови такого страхування передбачатимуть відшкодування збитків, викликаних професійною діяльністю лікарів (зокрема, помилками або необережністю співробітників медустанов).
"І пацієнт, і лікар мають знати, що при виникненні нещасного випадку пацієнту, з одного боку, будуть відшкодовані збитки, з іншого - у лікаря не відберуть квартиру для того, щоб компенсувати завданий клієнту збиток", - заявив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський. Якщо ініціатива комітету буде схвалена, приватні клініки зобов'яжуть страхувати відповідальність вже з другої половини 2011 року, державні і комунальні медустанови - з 2012 року.
Пропозиції відомства поки не викликають заперечень ні з боку страховиків, ні у учасників ринку медичних послуг. "Технології обстеження і лікування хворих усе більше ускладнюються, рівень знання пацієнтами своїх прав зростає. До того ж позови про відшкодування збитку, на яке претендують пацієнти або їхні родичі, як правило, у багато разів перевищують не лише місячну, але і річну заробітну плату медичних працівників", - відзначає Наталія Расіна, директор департаменту медичного забезпечення СК "Провідна".
"Страхування відповідальності лікарів - нормальна практика у всіх цивілізованих країнах. Це велика перевага для пацієнта, який отримує не лише упевненість у власній безпеці, але й додаткові гарантії того, що будь-який збиток буде йому компенсований", - згоден з нею директор клініки Q:Clinic Анатолій Сокол.
Добровільне страхування профвідповідальності лікарів в Україні практично відсутнє. За словами Наталії Расіної, такі поліси в основному купують стоматологи і пластичні хірурги. Деяким "універсальним" приватним клінікам теж доводиться купувати страховку під тиском своїх клієнтів. "Ми були змушені застрахувати професійну відповідальність, бо це було обов'язковою вимогою іноземних компаній, співробітників яких ми обслуговуємо", - розповів директор однієї з найбільших приватних клінік.
Правда, медики не квапляться хвалитися наявністю такої страховки перед всіма пацієнтами, побоюючись, що ті засиплють їх претензіями з будь-якого приводу. Більшість же медичних фірм, якщо їхні співробітники здійснюють помилку, вважають за краще розбиратися з клієнтами без розголосу, не доводячи справу до суду. А тому переконані, що страхування їм ні до чого. Одна з причин байдужості медустанов до такого страхування - його дорожнеча. "Як правило, середній розмір страхової премії становить від 0,25 до 1,5% від вибраного ліміту страхової відповідальності і залежить від таких чинників, як спеціалізація лікарів, що потрапляють під страхове покриття, кількість лікарів, їх досвід і кваліфікація, кількість пацієнтів клініки та ін. В середньому вартість такої страховки може складати близько 2,5 тис. грн.", - розповіла заступник голови правління СК "Арма" Людмила Фетісова. За словами Наталії Расіної, тарифи зі страхування відповідальності можуть коливатися в діапазоні від 1 до 4% від страхової суми.
Експерти побоюються, що віднесення страхування провідповідальності лікарів до категорії обов'язкових може перетворити цей вид на профанацію. Головним каменем спотикання може стати недосконалість правової бази і судової системи в Україні. "Основна складність полягає у визначенні факту настання страхового випадку. Тобто суд або якийсь інший уповноважений орган повинен винести ухвалу про те, що була допущена лікарська помилка, в результаті якої настала відповідальність лікаря за шкоду, заподіяну пацієнту. Проте такого механізму в Україні не існує. Довести, що лікар призначив неправильне лікування, досить складно. Часто це суб'єктивний момент", - переконаний директор зі страхування СК "Наста" Сергій Парфенюк.
Ще одна можлива небезпека - встановлення низьких, "символічних" лімітів відповідальності, як це було зроблено в інших областях сфери послуг. Яскравий приклад - фінансові гарантії, які повинні надавати туристичні компанії своїм клієнтам. Для туроператорів, які відправляють мандрівників за кордон, ця сума становить лише 20 тисяч євро, для турагентів - дві тисячі євро. "За кордоном, наприклад у Великобританії, приватнопрактикуючі лікарі оплачують значні суми премій, щоб мати страхове покриття розміром в 2-2,5 млн. фунтів. У Україні, на мій погляд, актуальність страхової суми лежить в межах декількох сотень тисяч гривень", - відзначає Геннадій Мисник, заступник голови правління АСК "ІНГО Україна " з особистого страхування.
Втім, за прогнозами експертів, навіть за наявності більш-менш значних страхових сум в договорах професійної "обязаловки", відсутність законодавчо затверджених механізмів визначення матеріального і морального збитку пацієнтів призведе до того, що шанси на отримання ними якогось значного відшкодування будуть мінімальні.
Тетяна Очимовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас