Уряд зіграє на гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд зіграє на гроші

Валюта
1024
На минулому тижні Міністерство фінансів заявило про плани розміщення на фінансовому ринку тимчасово вільних коштів з єдиного казначейського рахунку (ЕКР). За прогнозами експертів, спроба уряду заробити гроші для бюджету може виявитися плачевною для всієї фінансової системи.
За повідомленням Мінфіну, відповідний проект документа - "Про затвердження порядку покупки в 2010 році облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) і порядку розміщення тимчасово вільних коштів на депозитах" - вже внесений на розгляд Кабміну. Цей крок, як вважають у міністерстві, дозволить оптимізувати управління державними фінансами. По-перше, застовпивши своє право на тимчасовий викуп ОВДП, Мінфін зможе заощадити на обслуговуванні боргу і залучити додаткові кошти. Альтернативним механізмом для отримання прибутку стане розміщення коштів на депозитах комерційних банків на тендерній основі.
Якщо документ буде затверджений, вже найближчим часом на фінансовий ринок може виплеснутися 8,75 млрд. грн. (саме стільки, за даними Держказначейства, склав залишок коштів на ЕКР на 1 жовтня 2010 року). "Очевидно, маючи зараз тимчасово вільні кошти після залучення першого траншу кредиту МВФ ($1,9 млрд.) і розміщення єврооблігацій ($2 млрд.), уряд намагається збільшити свою гнучкість із управління ліквідністю, отримати додатковий прибуток від відсотків", - вважає Микита Михайличенко, аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital.
Іниціатива Мінфіну припала банкірам до душі. "Якщо кошти ЕКР розміщуватимуться на депозитах, банки отримають додатковий ресурс, що дозволить їм нарешті збільшити обсяги кредитування реального сектора", - вважає директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв. На його думку, Мінфіну не доводиться розраховувати на високу прибутковість. Оскільки у банківській системі і без того на даний момент спостерігається надліквідність, ставка із депозитів при розміщенні бюджетних коштів буде прив'язана до облікової ставки Нацбанку (на даний момент 7,75%).
В той же час розміщення ресурсів на банківському ринку несе в собі високі ризики. "Дуже важливі критерії, за якими Мінфін відбиратиме банки. Важливо, аби цей процес не був корумпований. За час кризи були ліквідовані десятки банків, і процес банкрутств ще не завершений. У результаті гроші з ЕКР можуть просто розчинитися в одному з банків", - вважає заступник голови правління одного з найбільших банків.
Крім того, в даний час грошові агрегати і випуск грошей на ринок жорстко контролює Нацбанк. Але отримання урядом права розміщувати гроші ЕКР на фінансовому ринку автоматично ослабить цей контроль, створивши ще один центр із управління ліквідністю і зробивши цей процес хаотичним. Наприклад, старання Нацбанку зафіксувати гривню, можуть бути зведені нанівець неузгодженим викидом грошей з ЕКР. У результаті це може призвести не лише до неконтрольованого збільшення грошової маси, але і до серйозних коливань валютного курсу.
"Уряд стане, по суті, разом з НБУ втілювати в життя монетарну політику, безпосередньо впливаючи на ліквідність системи на свій розсуд. Це лише ускладнить Нацбанку виконання його основних функцій із підтримки стабільності гривні. Монетарна політика має бути прерогативою виключно центрального банку (в ідеалі незалежного від політичної кон'юнктури в країні) і не може залежати від заполітизованого за своєю суттю уряду", - підкреслює Микита Михайличенко.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас