Депозити продовжують дешевшати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити продовжують дешевшати

Кредит&Депозит
2435
Люди почали ще активніше нести гроші в банки. Занепокоєне осінніми симптомами девальвації гривні і зростанням інфляції населення з подвоєною енергією скуповує ВКВ, нарощуючи валютні заощадження.
За даними Нацбанку , у вересні загальний обсяг депозитів по банківській системі збільшився на 3,4% (з початку року - на 20%), до 393,3 млрд. грн. При цьому депозити фізосіб у вересні зросли на 2,6% (з початку року - на 21,8%), до 257,6 млрд. грн. Депозити юридичних осіб збільшилися на 5% (з початку року - на 16,7%), до 135,7 млрд. грн.
Осінь внесла корективи в депозитні вподобання громадян. Вперше з початку року вклади у ВКВ приростали активніше, ніж заощадження в гривні. Так, за статистикою Нацбанку, депозити в іноземній валюті збільшилися за вересень на 3,7%, в національній валюті - лише на 1,6%. Причиною тому було підвищення девальваційних чекань, викликаних ослабленням гривні. У першій половині місяця завдяки традиційним оптовим закупівлям валюти "Нафтагазом" для розрахунків за блакитне паливо курс долар/гривня зріс майже на 1%. Єдина європейська валюта за вересень подорожчала майже на 8%.
На курсові коливання обивателі за традицією відреагували збільшенням обсягу покупки готівкової ВКВ, який у вересні зріс на 41,05% - до $2,985 млрд. Одночасно обсяг продажу готівкової інвалюти знизився на 20% - до $1,3744 млрд. Як наслідок чисте сальдо купівлі готівкової іноземної валюти з боку населення склало минулого місяця $1,61 млрд.
"Це друге максимальне чисте сальдо купівлі готівкової іноземної валюти в історії України після листопада 2008 року ($2,342 млрд.)", - відзначив керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко.
Значна частина купленої населенням ВКВ осіла на депозитних рахунках в банках (за даними НБУ, у вересні банківські вклади громадян в інвалюті збільшилися на $521,2 млн.). Ще одним чинником, що спровокував зростання депозитів у ВКВ, стало прискорення темпів інфляції, яка минулого місяця склала 2,9%, збільшившись в річному вираженні з 8,3 в серпні до 10,5%.
"У вересні 2010 року приплив вкладів в іноземній валюті значно посилився. Якщо влітку вклади в євро займали близько 5% в структурі притягнених депозитів фізосіб, то вже у вересні їх питома вага зросла до 15%. За підсумками вересня 2010 року депозитний портфель фізосіб в нашому банку зріс на 96 млн. грн., у тому числі приріст депозитів в іноземній валюті склав в гривневому еквіваленті 64 млн. грн. Такі ж тенденції відзначаються і протягом жовтня", - розповів директор департаменту роздрібного бізнесу АБ "Київська Русь" Андрій Шило.
"В нашому банку сума залучених вкладів в євро за вересень перевищила суму залучень за серпень більш ніж в два рази", - згодна з колегою заступник голови правління АКБ "Індустріалбанк" Маргарита Ладиженська.
Бажання українців нести гроші в банки не змогло охолодити навіть падіння ставок по вкладах. Депозити дешевшали через надлишкову ліквідність в банківській системі і неможливість швидко розмістити ресурс (штиль на ринку кредитування загрожує затягнутися до наступного року). Найактивніше знецінювалися "короткі" гривневі вклади. Деякі банки і зовсім відмовляли клієнтам у відкритті депозитів терміном до трьох місяців, що стали такими популярними за час кризи.
"По гривневих вкладах в третьому кварталі процентні ставки впали ще мінімум на 2-3%, по долару і євро зниження склало 0,5-0,75%. Таким чином, максимальні ставки по вкладах в гривні зараз перебувають на рівні 16-17%, в євро - близько 7%, по депозитах в доларах США - не вище 8%", - розповідає заступник голови правління, директор з роздрібного бізнесу і дистрибуції VAB Банку Цветан Петрінін.
За прогнозами банкірів, в жовтні-грудні ставки по вкладах можуть впасти ще на 1-1,5% річних. "Єдиний чинник, який міг би загальмувати падіння ставок, - різке погіршення економічної ситуації в світі і як наслідок загострення проблем банківської системи України. Проте в короткостроковій перспективі такий ризик невеликий", - відзначив головний економіст відділу депозитних продуктів ОТП Банку В’ячеслав Фоменко.
Найбільшими темпами дешевшатимуть "короткі" вклади (на три-шість місяців) в національній валюті, а також "ощадні" депозити з можливістю зняття і поповнення. Досить відчутним може стати і падіння ставок по вкладах у ВКВ. В очікуванні остаточної заборони на валютне кредитування (кажуть, що НБУ має намір ввести вето на видачу позик у ВКВ як для фізичних, так і для юридичних осіб) фінустанови постараються охолодити пристрасть громадян до валютних накопичень.
"В четвертому кварталі середньоринкова ставка по депозитах в національній валюті складе приблизно 12-15% річних, в доларах США - 5-6%, а в євро - 4-5% річних", - прогнозує Маргарита Ладиженська. В той же час ставки по вкладах юросіб, ймовірно, зафіксуються на нинішньому рівні.
"Знижувати їх вже просто нікуди. Швидше за все вклади юросіб дешевшатимуть лише в тих банках, які ще не понизили ставки і на даний момент пропонують вигідніші умови для своїх клієнтів", - переконаний начальник управління по роботі з корпоративними клієнтами ОТП Банку Володимир Воронов.
Проте темпи зростання депозитного портфеля банків найближчими місяцями залишаться високими. "На кінець року депозитний портфель фізичних осіб зросте на 30%", - упевнений Цветан Петрінін. Перешкодою для припливу грошей в банки не стане і 5%-й податок на доходи по депозитах на суму понад 200 тис. грн., передбачений в проекті Податкового кодексу. Банкірам, які потребують коштів, цілком по плечу компенсувати фіскальні витрати громадян.
"Думаю, багато банків у рамках піар-кампаній візьмуть даний податок на себе, підвищуючи ставки вкладникам на розмір даного податку. Наприклад, при рівні ставки 10% податок складе всього 0,5% річних. А ось надходження інформації в ДПАУ про крупних вкладників може вплинути на лояльність до українських банків деяких з них. Проте масовим відтоком це не загрожує, бо в більшості своїй великі вкладники уміють вирішувати проблеми з ДПАУ", - не сумнівається В'ячеслав Фоменко.
Тетяна Очимовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас