Чому Америці добре, коли долару погано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому Америці добре, коли долару погано

Валюта
4693
Інвестори поспіхом позбавляються від долара США: за останні три місяці він втратив 10% відносно євро, а днями впав до 15-річного мінімуму до японської єни. А те, що долар відчуває себе набагато гірше швейцарського франка і свого австралійського побратима, вже давно всім відомо.
Зростання його курсу навіть викликало побоювання, що почнеться нова "валютна війна", схожа з подіями часів Великої депресії, коли країни наввипередки штучно знижували вартість своїх валют.
Вважається, що у сильної країни повинна бути сильна нацвалюта. Але в періоди зростання (а саме в цій фазі зараз знаходяться США) ослаблення національних грошей може подіяти як адреналінова ін'єкція. Сайт MainStreet публікує статтю американського журналіста Бернарда Кондона, який пояснює, у чому плюси слабкого долара для економіки Сполучених Штатів.
Експорт
З падінням долара американські товари і послуги можна вважати "розпродажем": порівняйте ціну, за якою iPhone продавався в Парижі до і після ослаблення американської валюти. За липневим курсом 99-доларовий iPhone коштував 78 євро, тепер - 71.
Чим нижчі ціни, тим більші обсяги продажів і, можливо, більше робочих місць у компаніях, що займаються торгівлею за межами США. А таких чимало: половину свого доходу фірми - учасники топ-500 рейтингу Standard & Poor `s отримують за кордоном.
"Ставки в цій грі високі, - говорить Аруп Чаттерджі, спеціаліст ыз валютних стратегій Barclays Capital. - Багато країн експортозалежні і створюють нові робочі місця також за рахунок експорту".
Імпорт
Долар, що слабшає, піднімає ціни на імпортні товари, а отже, американці будуть купувати більш дешеву продукцію місцевих виробників.
Втім, з імпортом не все так однозначно. Необхідно приймати до уваги, що багато американських компаній купують комплектуючі для вироблених ними товарів за кордоном. І чим більше коштують ці комплектуючі, тим вищі ціни на кінцеву продукцію.
Споживчі інтереси теж постраждають: далеко не всі закордонні товари мають американські аналоги. Деякі любителі просто не можуть обійтися без пармської шинки, "Бордо" чи новозеландського м'яса, і за це їм доведеться доплачувати тим більше, чим сильніше втрачає свої позиції долар.
Нафта
Ослаблення долара підвищує нафтові котирування, хоча цей механізм потребує додаткових пояснень.
Падіння американської валюти відносно, наприклад, євро або єни дасть Франції чи Японії можливість купувати нафту за зниженою вартістю - навіть за умови цінової стабільності.
Справа в тому, що нафта, на відміну від багатьох інших товарів, торгується по всьому світу тільки за долари, а не за національні валюти. Таким чином, країни-покупці можуть придбати більше нафти, зігравши на коливаннях валютних курсів.
Втім, безпосередньо на США зниження доларових цін на нафту ніяк не впливає. А от інші держави, купуючи паливо у великих кількостях, з часом підвищують ціни на нього - саме за такою схемою барель злетів до 150 доларів в 2008-му.
Коли доларові ціни на паливо зростають, погано всім, але Америці доводиться ще гірше, адже в неї немає можливості зіграти на коливаннях валютних курсів.
"Якщо впаде долар, то паливні ціни неодмінно злетять, - пояснює Уолтер Циммерман, головний технічний аналітик компанії United-ICAP. - Пересічні американці зможуть відчути це на собі кожен раз, коли будуть заправляти свої автомобілі".
У якості ілюстрації: в понеділок, 11 жовтня, ціна за барель склала 82,21 долара, що на 8% більше липневих показників.
Біржові індекси
Здавалося б, слабкий долар не сприяє отриманню прибутків від гри на закордонних фондових майданчиках, але це не так.
Наведемо такий приклад: європейський індекс Euro Stoxx 50 виріс на 6% протягом останніх трьох місяців. На сьогодні американські інвестори, що вклалися в євро, отримали б із врахуванням різниці валютних курсів 17% прибутку, оскільки зараз на один євро можна купити більше доларів, ніж три місяці тому.
Такий механізм допомагає і американським експортерам: навіть якщо продажі у Франції та Німеччині не зростають, все одно курсові коливання приносять прибуток компаніям США при конвертації прибутків з євро в долари.
Туризм
Торік туристи привнести до скарбниці США 120 млрд доларів, і чим дешевша американська валюта, тим більше бажаючих провести відпустку у Сполучених Штатах. У порівнянні з європейськими ціни в американських готелях, магазинах і ресторанах нижчі. Втім, тут є одне "але" - для громадян США закордонні подорожі в міру ослаблення долара стають дорожчими.
Скільки ж триватиме сприятливий тренд в американській економіці, викликаний падінням долара? Все залежить від того, чи повернуться весняні страхи. Тоді інвестори турбувалися з приводу можливих дефолтів Греції та Іспанії із суверенних боргів і скуповували американську валюту, тим самим підвищуючи її вартість. якщо подібне повториться зараз, почнеться доларове ралі.
Ще одна загроза - прагнення інших країн зіграти на цінових коливаннях і отримати вигоду, ослабивши свої валюти. Хоча багато експертів переконані, що ці настрої скоро зійдуть нанівець. Але якщо вони все-таки з'являться, долару буде непереливки.
Зараз загроза йде із Бразилії та Південної Кореї: вони обмежують приплив іноземних інвестицій шляхом підвищення податкових ставок і посиленого фінансового нагляду. За інших рівних зниження інвестиційного припливу в ці країни призведе до більшої їх самостійності у фінансових питаннях, у тому числі і в грі проти долара шляхом підвищення вартості національних валют.
"Нинішня ситуація на міжнародних фінансових ринках не з кращих, - зауважує Аруп Чаттерджі з Barclays Capital. - Якщо всі зосередяться на експорті, то це неминуче призведе до швидкого падіння валютних котирувань".
Переклала Наталя Черкашина
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас