Хлібні видовища — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хлібні видовища

Казна та Політика
3933
Ну от, перший, як кажуть, пішов. У сенсі перші цивільні позови української влади пішли до федерального суду США і Верховного суду Англії та Уельсу, щоб спробувати повернути в українську держскарбницю гроші, вивезені за кордон під час незаконних фінансових операцій і махінацій, здійснених за 2008-2009 фіскальні роки та перший квартал 2010 року . Якраз, коли при владі перебував уряд під керівництвом Юлії Тимошенко. Іншими словами, міжнародний аудит, про який так довго говорили всі зацікавлені люди, почав приносити плоди.
5 травня цього року новий Кабмін Миколи Азарова своєю постановою розпорядився провести перевірку використання бюджетних коштів своїми попередниками. А ГоловКРУ визначило для детального аудиту 28 операцій, здійснених у вказаний раніше період часу, і шість напрямків перевірки підозрілих моментів. Для цього Мінфін і ГоловКРУ України залучили американську юридичну фірму Trout Cacheris, PLLC. Та у свою чергу запросила до розгляду партнерів з юридичної фірми Akin Gump Strauss Hauer and Feld, LLP, судово-бухгалтерську фірму Kroll, Inc та консалтингову фірму First International Resources, LLC, і хлопці взялися за роботу.
Було також відомо, що результати аудиту діяльності уряду Тимошенко повинні бути представлені 1 грудня 2010 року. А ще раніше планувалося, що Мінфін і ГоловКРУ нададуть звіт за результатами аудиту 1 вересня цього року. Але потім голова Мінфіну України Федір Ярошенко розповів, що в процесі аудиту діяльності уряду Тимошенко "виникли додаткові питання, які необхідно вивчити".
Мабуть, вивчили, і ось перші результати початкового етапу незалежного аудиту державних фінансів і операцій з бюджетними коштами підтвердили те, про що українці і так здогадувалися: корупція, розкрадання держкоштів, збагачення недобросовісних чиновників за рахунок держскарбниці, нецільове використання бюджетних грошей мали місце бути. Причому у величезних масштабах. І в суворій відповідності з неписаним правилом: хто зазвичай найбільше кричить про безоплатне служінні Україні, той більше всіх і краде. Під шумок. А хто у нас більше за всіх кричав про це? Не будемо говорити про це. Але звуть цю жінку Юлія Володимирівна. Тепер це вже очевидно.
Вже відомо, що за підсумками аудиту ще 17 вересня 2010 року уряд України подав позов до федерального суду в Портленді проти американської компанії Olden Group, LLC. Позов поданий у рамках розслідування діяльності державного підприємства "Укрвакцина", яке відповідає за закупівлю та зберігання лікарських засобів і предметів медичного призначення для Міністерства охорони здоров'я.
А 12 жовтня цього року МНС України подало позов до відділення у цивільних і кримінальних справах Високого суду правосуддя (High Court of Justice, Queen's Bench Division) проти британської компанії Legal Business Consultants Ltd., звинувачуючи її в участі в міжнародній корупційній схемі із закупівлі міністерством зношених машин за завищеними цінами.
Як повідомив партнер Trout Cacheris Плато Качеріс на прес-конференції 14 жовтня 2010 року в Києві, за неповні п'ять місяців роботи аудитори за що не бралися, скрізь знаходили сліди незаконних дій. Вони виявили докази використання офф-шорних підставних фірм, фіктивних договорів та інших міжнародних механізмів відмивання грошей, нецільове використання бюджетних коштів з метою особистого збагачення, закупівлі всього, що тільки можна було (від автомобілів до медикаментів), за завищеними цінами з наступним дерибаном відкатів, прямі розтрати держскарбниці.
Приміром, використовували собі на користь і для політичного розкручування навіть повітря. Але з яким розмахом! Колишнім кабінетом Тимошенко були незаконно використані 2,3 млрд. грн. (200 млн. євро), отримані від продажу квот на викиди парникових газів в рамках Кіотського протоколу. Порушуючи всі міжнародні договори напередодні президентських виборів-2010 "кіотські гроші", призначені для охорони навколишнього середовища, урядом використовувалися для латання дірок у Пенсійному фонді. Щоб приховати дефіцит у ньому, вже раніше утворений від проїдання пенсій людей похилого віку. От і не повернулися з Пенсійного фонду 200 млн. євро ...
Або ось такий приклад: Мінохоронздоров'я за рахунок державного боргу позичило 101 млн євро, і через держпідприємство "Держпостач" в Австрії були придбані медобладнання та автомобілі "Опель-Комбо" (1000 штук). Але пішли вони не на медицину, а були забезпечені наклейками "Програма Юлії Тимошенко" на всю довжину кузова і розподілені між "потрібними" людьми для підвищення популярності прем'єра, яка вирішила стати президентом. Віддуватися за борг буде, зрозуміло, скарбниця держави.
Аудитори, серед іншого, встановили і те, що через посередників і за значно завищеними цінами закуповувалися вакцина та інші медикаменти для все того ж Міністерства охорони здоров'я. Зайві ж гроші переводилися і осідали на рахунках у Литві та Латвії.
Керівник юридичної фірми Akin Gump Strauss Hauer and Feld Марк Макдугалл також повідомив, що аудиторами були виявлені численні маніпуляції договорами з цукром, випадки несанкціонованого використання коштів для проведення програми реєстрації землі.
І все це, нагадую, відбувалося за участю як приватних осіб, так і представників колишнього уряду.
Плато Качеріс одразу спростував чутки про те, що результати їх аудиту - це чиєсь політичне замовлення, спрямоване на розправу з політичними опонентами нинішньої влади, і аудитори працювали як прокурори для певної політичної сили. "Наше завдання - знайти всі факти і докази зловживань, якщо вони були. А також - допомогти повернути гроші в Україну. І надалі зробити роботу уряду більш прозорою для народу", - сказав він. І додав, що його компанія і партнери саме зараз і займаються питанням, яким чином ці кошти будуть повернуті до державного бюджету України.
Обнадійливо для країни і сумно для махінаторів звучить і такий висновок звіту аудиторів: "Підсумовуючи, слід зазначити, що це розслідування було спрямоване виключно на виявлення, аналіз і представлення фактів і доказів. Деякі з цих доказів незабаром будуть представлені на розгляд судам в Україні, США, Великобританії та інших юрисдикціях ". І вже згаданий містер Макдугалл пообіцяв:
"Сьогоднішній звіт розкриває картину порушень ... в період з 2008 року по перший квартал 2010 року. Ми продовжимо наше розслідування і оприлюднимо подальші висновки, як тільки розслідування буде завершено".
Звіт аудиторів, за словами пана Качеріс, незабаром стане надбанням громадськості, і будь-який зацікавлений читач може з ним ознайомитися особисто. Аудиторів це не лякає, а надихає. Вони впевнені: "В рамках зроблених і наданих висновків, запропонованих у звіті, читачеві пропонується вивчити докази з метою перевірки обґрунтованості зроблених і представлених професійних висновків, а також розслідування в цілому. Ми впевнені, що наша робота витримає це випробування". При цьому Качеріс запевнив присутніх, що проведення аудиту "коштувало набагато менше, ніж вкрав попередній уряд з державного бюджету України".
І це ще один приклад відкритості та незаангажованості аудиторів. Адже багато хто в Україні сумнівалися в дієвості міжнародного аудиту. Стверджували, що українці будуть мати справу із "видовищами", які нова влада в повній відповідності із давньоримським гаслом плебсу "хліба і видовищ!" спробує втюхати народу замість "хліба". І таким чином - попутно і паралельно - відволікти від нагальних економічних проблем, які самі не зможуть вирішити.
Як бачимо, скептики можуть бути зневажені: якщо уряду вдасться повернути в країну хоч частину вкраденого, то будуть і хліб, і видовища. Хлібні, точніше, грошові видовища. І хотілося б, щоб - вперше в історії незалежної України - з обов'язковим і показовим покаранням винних. Щоб іншим не кортіло. І дійсно, не додаткові ж пайки махінаторам і розкрадачам на держдачу видавати за розкрадання скарбниці ...
Володимир Скачко
За матеріалами:
Версії.сом
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас