З приходом євро естонські банки матимуть більше вільних грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З приходом євро естонські банки матимуть більше вільних грошей

Валюта
234
З приходом євро розмір обов'язкового резерву естонських банків може зменшитися з 15 до двох відсотків, що означає наступне: з накопичених раніше на чорний день резервів в 40 мільярдів крон в обіг піде 34,6 млрд.
Читач Delfi стверджує, що завдяки резервам, що звільняються, зросте і прибуток банків. Він також зацікавився тим, як наші банки застосовуватимуть положення угоди Basel III і коли, оскільки від цього залежить, чи скоротять резерви до рівня два або семи відсотків.
Керівник відділу фінансового обміну Банку Естонії Яак Тирс відзначає, що зменшення рівня обов'язкового резерву в першу чергу позначиться на балансі банків.
"Це означає, що розподіляти ці 40 мільярдів банки тепер можуть самі, в цьому своєму рішенні вони не зв'язані вимогами Банку Естонії. Частину грошей вони використовують для виплати своїх кредитів, частину, ймовірно, помістять в ліквідні інструменти і якусь частину видадуть у вигляді кредитів. Щодо останнього варто відзначити, що, за оцінкою Банку Естонії, частка видачі буде невелика", - додав Тирс.
Він визнав, що зменшення вимог до резервів банків матиме вплив на їх прибуток, але його розмір залежатиме від того, якою буде продуктивність придбаних фінансових інструментів.
Тирс відповів також, що на прийняття і ратифікацію угоди Basel III в цілому піде 2-3 роки.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас