Справу стосовно "Київміськбуду" хочуть затягнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справу стосовно "Київміськбуду" хочуть затягнути

Казна та Політика
563
Генеральна прокуратура намагається в суді не лише визнати договір купівлі-продажу "Київміськбуду" недійсним, але і визнати право власності на цей пакет акцій за територіальною громадою Києва. Відповідач - представник реєстратора ТОВ "Адрем" - намагається залучити як третю сторону нібито нових власників - 10 юросіб, з яких дев'ять зареєстровані на Кіпрі.
На думку юристів, в цьому випадку розгляд може тривати нескінченно довго - вірогідність, що іноземці приходитимуть на засідання, дуже мала.
Вчора на другому засіданні в Госпсуді Києва стали відомі позиції сторін. За словами прокурора Олени Красножон, "Київміськбуд" можна віднести до компаній, що займають в Києві домінуюче становище, і тоді приватизація повинна узгоджуватися з Антимонопольним комітетом. "Цього зроблено не було. Приватизація мала проходити через проведення конкурсу або відкриті торги. Цього не було дотримано. Також не була проведена відповідна оцінка компанії", - заявила Красножон.
Представник ГУ комунальної власності КМДА Антон Пукас повідомив, що з АМКУ не були погоджені передприватизаційні папери, а також компанія-покупець не отримувала дозвіл на концентрацію. "Акції холдингу могли продаватися лише на фондовій біржі, а не на товарній, як це було зроблено. При цьому здійснювати операції на такій біржі можуть лише члени товарної біржі або брокери, а ними не можуть виступати органи влади. Отже ГУ комунальної власності КМДА не могло виступати торговцем, що також є порушенням", - додав Пукас і відзначив, що оскільки був порушений публічний порядок приватизації, договір купівлі-продажу можна вважати недійсним.
Відповідач всі звинувачення заперечує. Представник реєстратора ТОВ "Адрем" Оксана Малеко (на першому засіданні вона представляла і інтереси ХК "Київміськбуд" за версією команди Черновецького) стверджує, що згідно з інформацією, отриманою від номінального власника (ТОВ "Фондовий союз "Україна"), є нові власники компанії - дев'ять іноземних компаній: Vigorans Limited, Investion Limited, Intermion Limited, Atima Limited, Altimak Limited, Intrapolia Limited, Surtoria Limited, Akvista Limited, Satilina Limited" (всі зареєстровано на Кіпрі) і ФК "Новий регіон". "Їх потрібно залучити до розгляду справи", - заявила Малеко, але не надала суду саму офіційну виписку від номінального тримача. "Суд попросив інформацію, а не виписку. Ми її і надали", - відзначила вона.
"Офіційних доказів, які би підтверджували, що саме ці компанії є власниками, - нема. Їх залучення спрямоване на затягування справи", - парирував Антон Пукас і додав, що ці компанії навряд чи будуть приходити до суду, а відправка їм листів-запрошень займе багато часу.
Рішення, чи залучати ці кіпрські компанії до розгляду справи, суд не прийняв і переніс розгляд справи на 20 жовтня. Суддя Юлія Смирнова також запитала у представника "Київміськбуду" інформацію про те, хто є реєстратором на момент розгляду справи.
"ЭИ" писали, що 5 жовтня представники Київміськдержадміністрації заявили, що операція з продажу 80% акцій ХК "Київміськбуд" не відбулася, провели позачергові збори акціонерів і змінили наглядову раду і главу правління компанії. Главою компанії став екс-начальник ГУ житлового забезпечення Михайло Голиця. Реєстратором акціонери вибрали ТОВ "Фінреєстр". Паралельно на вулиці зібралися незгодні з цим рішенням і провели свої збори, назвавши власниками КМБ вісім кіпрських компаній і залишивши реєстратором ТОВ "Адрем".
7 жовтня в базі розкриття інформації ДКЦПФР з'явилося повідомлення компанії про зміну керівництва, згідно з рішенням зборів акціонерів, ініційованих мерією. Отже можна передбачити, що 20 жовтня юристи "Київміськбуду" принесуть виписку якраз про те, що ТОВ "Адрем" вже не є реєстратором.
А поки перший заступник голови КМДА Олександр Попов дав доручення голові наглядової ради КМБ Єгору Русіну і президенту компанії Михайлу Голиці провести детальний аналіз фінансового стану компанії. "Ми не розглядаємо питання про роботу когось із колишніх членів правління в новому керівництві компанії. Колишні люди туди потрапити не можуть", - сказав Попов.
Розбирається КМДА і з "Київенергохолдингом", в якому 5 жовтня також сталася зміна керівництва. "При створенні холдингу в 2006 р. в нього було передано 67% акцій ВАТ "Київводоканал", 60%+1 акція ВАТ "Київгаз" і 12,73% акцій ВАТ "Київенерго". У нас немає інформації, чи встигли попередні менеджери "Київенергохолдингу" перепродати муніципальні пакети акцій. Ми з'ясуємо це найближчим часом. Якщо виявиться, що акції були продані, винним доведеться відповідати по всій суворості закону", - пояснив Олександр Попов.
Окрім "Київміськбуду", КМДА оскаржила в судовому порядку рішення про приватизацію муніципальних пакетів акцій у ВАТ "Київгаз" і "Київводоканал". Також Окружний адміністративний суд Києва припинив дію 45 рішень щодо відведення земельних ділянок, прийнятих на сесії Київради 8 липня 2010 р. Мерія збирається, за інформацією "ЭИ", виключити з програми приватизації ще більше 300 об'єктів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас