"Ъ": Конституційний суд розірвав родинні зв'язки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Конституційний суд розірвав родинні зв'язки

Казна та Політика
1477
Конституційний суд оприлюднив прийняте 6 жовтня рішення відносно відповідності Конституції кількох норм трьох антикорупційних законів, які повинні набути чинності 1 січня 2011 року. Як відомо, із відповідним поданням до КС 14 грудня 2009 року звернувся Верховний суд.
За рішенням КС серед іншого втратила силу одна з найбільш принципових норм закону "Про основи запобігання і протидії корупції", яка передбачала проведення спеціальної перевірки "відомостей про притягнення до кримінальної відповідальності і відповідальності за корупційні правопорушення, достовірності інформації про доходи, їх джерела і зобов'язання фінансового характеру, дані про стан здоров'я, наукову ступінь і вчене звання" не лише відносно осіб, що претендують на посади, пов'язані з виконанням функцій держави, але і їх близьких.
Нагадаємо, пакет антикорупційних законів - "Про основи запобігання і протидії корупції", "Про відповідальність юридичних осіб за здійснення корупційних правопорушень" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно відповідальності за корупційні правопорушення" - був підготовлений Міністерством юстиції, поданий до Верховної ради колишнім президентом Віктором Ющенком і прийнятий парламентом 11 червня 2009 року.
Документи передбачають заходи із запобігання корупції, види відповідальності за корупційні правопорушення і заходи з ліквідації наслідків корупційних дій. Народні депутати під різними приводами двічі переносили набуття чинності цих законів: з 1 січня 2010 року на 1 квітня, а потім на 1 січня 2011 року. Якби документи набули чинності, Україна фактично ратифікувала би Конвенцію ООН проти корупції, тим самим виконавши частину зобов'язань, узятих 1 січня 2006 року при вступі до Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO).
В опозиції рішення КС сприйняли украй негативно. "Конституційний суд за останній час досить себе дискредитував, а відміна норми про спецперевірку близьких тих людей, які претендують на державні посади, спричинить негативну реакцію країн-учасниць GRECO", - заявив Ъ перший заступник глави парламентського комітету із боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль (НУ-НС).
Представники нинішньої влади не приховують, що їх не влаштовують прийняті при президентові Вікторі Ющенку антикорупційні закони, і обіцяють найближчим часом внести до парламенту антикорупційний законопроект за підписом Віктора Януковича. 26 лютого "з метою кардинального поліпшення ситуації у сфері боротьби з корупцією в Україні" глава держави створив Національний антикорупційний комітет, а його секретарем призначив міністра юстиції Олександра Лавриновича. Глава Мін'юсту ще навесні запевняв журналістів, що на підготовку нової редакції антикорупційного закону президент відвів два місяці.
На останньому засіданні погоджувальної ради лідерів парламентських фракцій і глав комітетів 4 жовтня перший віце-прем'єр Андрій Клюєв сказав депутатам, що даний документ буде внесений до Ради до кінця сесійного тижня (8 жовтня), проте ця обіцянка так і не була виконана. Втім, в п'ятницю, виступаючи в ефірі телеканалу "Україна", Янукович заявив, що антикорупційний законопроект готовий і найближчим часом буде внесений до парламенту.
За словами Москаля, у Верховній раді з нетерпінням чекають появи президентської редакції антикорупційного закону, але прийняти його в цілому на цій сесії буде проблематично. "Якщо документ найближчим часом нарешті з'явиться, то навряд чи його приймуть до кінця сесії, - заявив депутат.- Таким чином, все робиться для того, щоб набув чинності діючий закон, але вже істотно кастрований Конституційним судом".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас