"Ъ": Банк "Надра" платить відкупні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банк "Надра" платить відкупні

Енергетика
1560
Банк "Надра" 11 жовтня направив тримачам єврооблігацій на $75 млн пропозицію внести зміни до угоди про реструктуризацію випуску, повідомили у ДІК "Ренесанс Капітал Україна". Банк не зміг виконати одну з умов реструктуризації, за якою Кабінет міністрів мав до 30 вересня прийняти рішення про реструктуризацію установи, і фактично допустив технічний дефолт із зобов'язань.
Тепер у банку "Надра" обіцяють, що рішення про рекапіталізацію буде прийнято до 31 грудня, а фінансові показники установи будуть приведені у відповідність з нормативами НБУ до 31 березня 2011 року. Власники паперів, які до 22 жовтня проголосують за зміни, отримають винагороду у вигляді 0,2% від номінальної вартості облігацій ($150 тис.). "Пропозиція тримачам єврооблігацій була останньою серед всіх зовнішніх кредиторів банку, зі всіма іншими ми вже підписали зміни в договорах, - розповіла тимчасовий адміністратор банку 'Надра' Валентина Жуковська.- Така низька компенсація запропонована тому, що банк ще не вийшов на нормальний прибуток, а 0,2% - це плата за додаткові незручності для кредиторів".
Експерти зазначають, що повідомлення про черговий дефолт облігацій банку не вплине на ставлення інвесторів до нього. "Облігації "Надр" практично не торгуються, тому ніхто давно не веде статистику зміни котирувань цього емітента", - сказав старший аналітик ДІК Astrum Investment Management Сергій Фурса. Кредитний аналітик російської ДІК "Ренесанс Капітал" Михайло Никітін уточнює, що облігації "Надра" із виплатою у 2017 році зараз торгуються на рівні 60-70% від номіналу.
"Тим не менше ініціатива в черговий раз підкреслює невизначеність ситуації з рекапіталізацією банку 'Надра', яка входить до переліку заходів, прямо передбачених меморандумом про умови співпраці між МВФ і Україною", - вважає експерт. За словами аналітиків, пропозиція "Надра" виплатити інвесторам 0,2% від вартості паперів - "символічне і смішне". "Це зовсім нічого у порівнянні з пропозицією іншого найбільшого банку - 6% від номіналу при зміні умов єврооблігацій, але кредитори підуть на це від безвиході", - зазначив один із експертів.
На думку аналітиків, питання рекапіталізації банку "Надра" Кабміном і власником Group DF Дмитром Фірташем приблизно на 10 млрд грн. (остаточну оцінку аудитора Ernst & Young банк повинен подати в НБУ до 27 жовтня), швидше за все, буде вирішено позитивно. "Пан Фірташ вже перевів в банк на обслуговування куплений ним "Стирол'", тому, мабуть, він упевнений в рекапіталізації", - говорить начальник аналітичного відділу ДІК Eavex Capital Володимир Дінул.
При цьому інвестиційна пропозиція пана Фірташа, направлена у вересні до НБУ, передбачає, що на першому етапі він конвертує в капітал викуплені ним зовнішні борги банку. Уряд розгляне цю пропозицію лише в листопаді. А на останньому засіданні експертно-аналітичної ради з рекапіталізації банків при Кабміні 11 жовтня питання банку "Надра" взагалі не розглядалося, сказав Маріус Вісмантас, який представляє в раді Світовий банк. "Ми чекаємо, що терміни рекапіталізації банку знову переноситимуться", - вважає Михайло Никітін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас