Крайні мери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крайні мери

Кримінал
1082
Нинішня виборча кампанія виявилася особливо "нервовою" для міських і селищних голів Криму. 30 вересня правоохоронці автономії затримали голову Алупкінської міської ради Андрія Харитонова , а заразом із ним - головного архітектора й землевпорядника міськради. Як було оголошено, вони підозрюються в незаконному розпорядженні землями дитячого протитуберкульозного санаторію імені Боброва. Чиновників затримали за порушеною в квітні цього року Сімферопольським міжрайонним природоохоронним прокурором справою за ч.3 ст. 365 Кримінального кодексу України. Як стало відомо, посадовими особами міськради було необгрунтовано вилучено й усупереч містобудівній документації передано у власність громадян шість земельних ділянок площею по одній сотці кожен.
Арешт селищного голови супроводився обшуком і викликом "швидкої". Але коли медики виносили градоначальника з будинку на ношах, до під’їзду підкотив мікроавтобус. Із машини вибігли невідомі й намагалися затягнути мера в неї. Виникла сутичка. У результаті родичі, депутати міськради та працівники виконкому "відбили" Харитонова й занесли в машину "швидкої". Мера Алупки відвезли до Республіканської лікарні імені Семашка в Сімферополі. Але правоохоронці, в свою чергу, заявили, що Харитонов арештований.
Як повідомила журналістам голова комісії Верховної Ради АРК з питань протидії корупції Людмила Лубіна, слідчу групу з розслідування кримінальної справи мера Алупки Андрія Харитонова очолив представник Генеральної прокуратури України. Це, на її думку, "свідчитиме про неупередженість і чистоту проведення слідства". Вона пояснила, що Андрій Харитонов замішаний у низці незаконних рішень щодо виділення земельних ділянок, зокрема, собі, депутатам, підставним особам. При цьому парламентська комісія вже звернулася до Прокуратури АРК з проханням розібратися в ситуації з парком ім. Годлевського, незаконним виділенням землі й будівництвом у рекреаційній і пляжній зонах. Людмила Лубіна також запевнила кримчан, що затримання градоначальника не пов’язане з наближенням виборів і тепер узагалі робота місцевих рад у земельному питанні перебуватиме під пильною увагою правоохоронних органів.
Водночас була поставлена крапка в найгучнішому алупкінському скандалі з приватизацією санаторію Міністерства охорони здоров’я України "Гірське сонце", під час рейдерського захвату якого була вбита людина. Господарський суд АРК задовольнив позов прокуратури Криму про визнання недійсним договору між комерційною структурою й санаторієм. Прокуратура довела в суді, що договір про "взаємовигідну співпрацю", що став приводом для ініціації відкриття процедури банкрутства щодо санаторію, є фіктивним і що заборгованість здравниці комерсантам у розмірі 270 тис. гривень створена штучно.
Наступним став селищний голова Лівадії Анатолій Мамикін. Йому пред’явили звинувачення в незаконному розпорядженні земельними ділянками на території Ялтинського гірничо-лісового природного заповідника. За фактом зловживання службовим становищем порушено кримінальну справу в частині другій статті 364 Кримінального кодексу України. Збиток від скоєного злочину оцінюється матеріалами справи в 1,1 млн. гривень.
8 вересня прокуратура АРК порушила кримінальну справу проти голови Гурзуфської селищної ради Віктора Гамаля. За повідомленням прес-служби, селищному голові інкримінується незаконне виділення комерційній структурі двох земельних ділянок площею 1,3 га буцімто для зберігання плавзасобів. Проте фактично на зазначених землях будувався житловий комплекс площею 65 тис. квадратних метрів. Крім того, селищний голова необгрунтовано занизив орендну плату за користування цими ділянками. Паралельно прокуратура порушила кримінальну справу за фактом нецільового використання посадовими особами Корєїзької селищної ради бюджетних коштів у великих розмірах. Було встановлено, що в 2008-2009 роках зібраними з громадян, підприємців і підприємств коштами на розвиток інженерно-транспортної й соціальної інфраструктури покривалися інші статті витрат. Таким чином, за два роки не за цільовим призначенням було витрачено понад 600 тис. грн., призначених для благоустрою населеного пункту.
Того ж таки дня працівники правоохоронних органів затримали мера Алушти Володимира Щербину. За даними прес-секретаря прокуратури АРК Наталії Бояркіної, Володимира Щербину затримали в рамках порушеної 4 жовтня кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 ст. 365 Кримінального кодексу України, - перевищення службових повноважень. Йому інкримінують фальсифікацію рішення сесії Алуштинської міськради. Як з’ясувалося, в березні 2010 року він дав доручення своєму підлеглому сфальсифікувати рішення сесії міськради про надання дозволу на розміщення малих архітектурних форм - об’єктів торгівлі, на території міста, а надалі підписав це рішення, й воно було виконане.
Водночас кримчан здивував не сам факт арешту Щербини, якого чекали з дня на день, а те, як це було зроблено. За словами начальника юридичного управління Алуштинської міської ради Юрія Кукушкіна, присутнього при затриманні, процедура відбулася з чисельними порушеннями закону. Відеоролик з процесом затримання було розміщено на багатьох інтернет-сайтах. Затримання відбулося без вручення повістки, без складання протоколу про затримання, хоча він при чисельних свідках пояснив, що добровільно прийде за повісткою хоч би куди - до прокуратури, міліції - куди треба. Папір, на підставі якого затримували Щербину, не мав навіть печатки - просто підпис на невідомому бланку, з яким не дали нікому ознайомитися. Крім того, Щербині не дали можливості викликати адвоката. "На нього наділи наручники, показово провели через всю центральну площу перед міською радою, посадили не в міліційну машину, а з цивільними номерами, й відвезли в невідомому напрямку", - розповів Кукушкін. Після цього працівники управління у боротьбі з економічними злочинами ГУ МВС України в АРК провели вилучення документів у кабінеті Щербини. Нагадаємо читачам "Дня", що раніше Володимира Щербину вже затримували нібито за отримання "найбільшого в історії України" хабара в розмірі шести мільйонів доларів і усунули з посади, проте через півроку справу "зам’яли", й "за найбільший хабар" нікого не покарали, а Щербина з часом почав виконувати обов’язки міського голови Алушти. Також нікого не покарали й за можливу фальсифікацію "найбільшого хабара", про яку на спеціальній прес-конференції в Сімферополі оголосили на той час міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко та працівники Генпрокуратури.
Самі по собі арешти мерів південнобережних міст і селищ у Криму нікого не здивували. Газета "Первая крымская" пише, що "смачні" міста біля моря - це не лише соковиті пасовища, де нагулюють жир їхні мери, а й своєрідний тамбур між виборами та тюремною камерою", й до неї сьогодні не ризикують потрапити виключно представники Партії регіонів. У той же час, мери, поза сумнівом, у чомусь винні, й слідство може розкрити не лише названі, а й, як вважає багато хто, й іще безліч інших порушень, про які поки мовчать, газета помічає дивну вибірковість у діях міліції та прокуратури. Усі заарештовані мери не є прибічниками Партії регіонів і висунули свої кандидатури від інших партій. У той же час, градоначальники, що аналогічно вдаються до порушень, але зачисляють себе до Партії регіонів, почуваються в безпеці. Наприклад, зазначає "Первая крымская" селищний голова Массандри регіонал - Любов Арзамасова хоч і позбулася довіри партії (на її місце ПР висунула власницю будівельного магазина "Орегон" Жанну Яценко), але ходить на волі. У той час як її ім’я фігурує в декількох кримінальних справах, зокрема, й у справі із землями радгоспу-заводу "Гурзуф", незаконно розданими фірмам і окремим громадянам, чим державі було завдано збитку в розмірі 20,2 млн.". "Це "в 20 разів більше збитку, завданого Мамикіним", підкреслює видання. "Мають правоохоронці питання й до кандидата "біло-блакитних" на посаду селищного голови Гурзуфа Андрія Сандула. У липні Ялтинська прокуратура порушила проти нього й інших посадових осіб ТОВ "ТРК Гурзуф - XXI століття" кримінальну справу у зв’язку з порушеннями господарської діяльності й здобутті прибутків у великому розмірі", проте правових наслідків це не має досі.
Керівник фракції "Комуністи" у Верховній Раді Криму В’ячеслав Захаров сказав, що регіоналам сьогодні треба очистити поле для їхньої виборчої кампанії". За його відомостями, дружині Мамикіна зателефонував деякий громадянин, який балотується від Партії регіонів на посаду селищного голови Лівадії, й сказав, що якщо Анатолій Мамикін напише заяву про зняття своєї кандидатури й не балотуватиметься на посаду голови Лівадії, то до вечора його відпустять". За словами дружини Мамикіна, такий тиск на Анатолія Мамикіна чинять упродовж останніх декількох тижнів. Зокрема, вже звільнені з роботи його племінниця й син. Вона також повідомила, що Анатолій Мамикін усе ж таки встиг подати документи до виборчкому для реєстрації кандидатом у селищні голови Лівадії й, судячи з його позиції, не збирається відмовлятися від боротьби.
Ялтинський суд також одразу після порушення кримінальної справи щодо Гурзуфської міськради скасував реєстрацію мера південнобережного Гурзуфа Віктора Гамаля як кандидата на виборах селищного голови. Позов подав один із технічних кандидатів, якого пов’язують із висуванцем Партії регіонів на тих же виборах Андрієм Сандулом. Двері до кабінету зниклого з поля зору Гамаля були зламані невідомими. Джерело в селищній раді повідомило журналістів, що, як і повсюдно на виборах у Великій Ялті, опоненти нинішнього мера Гурзуфа використовували надуману причину для подання позову. "До суду надійшла заява кандидата Охлобистова про те, що у виборчкомі в момент подання Гамалем документів для реєстрації він нібито стояв поряд і бачив, що Гамаль неправильно зазначив посаду, на яку збирається балотуватися. Суд вважає, що цього достатньо для скасування реєстрації, й швиденько ухвалив рішення". Він повідомив, що ця ж схема зараз застосовується, щоб масово знімати з реєстрації кандидатів у депутати селищної ради, які підтримують нинішнього мера. У селищній раді заявляють, що зняті з реєстрації кандидати в умовах, що створилися, не збираються мовчати й намагатимуться довести інформацію до керівництва країни. "У Великій Ялті творяться безчинства, які ініціювали місцеві доглядачі від регіоналів і підібрані ними кандидати. Люди вже готові перекривати трасу, щоб привернути увагу керівництва країни та правоохоронців, і стояти до перемоги, тому що з таким підходом після 31 жовтня життя на ПБК не буде", - повідомляють інформагентства з посиланням на джерело в Гурзуфській селищній раді.
Усупереч заяві народного депутата України від Партії регіонів Вадима Колесніченка в прямому ефірі програми "Шустер LIVE" на ТРК "Україна" ситуація з мером Алушти йде якраз навпаки. Хоча Колесніченко й казав, що "яскравим підтвердженням того, що керівництво країни бореться з корупцією незважаючи на партійну приналежність є арешт мера Алушти - представника Партії регіонів. "Так, це людина Партії регіонів. Так, його заарештували, й ми цього не соромимося". На жаль, у Криму констатують, що Вадим Колесніченко навмисне обманює телеглядачів, він не міг не знати, що заарештований міський голова Алушти Володимир Щербина не є кандидатом від Партії регіонів, а давно, ще з моменту її організації, представляє партію "Союз", від якої він і пішов на нові вибори. У інтерв’ю журналістам сам він заявляв, що йому кілька разів пропонували вступити до Партії регіонів, але він відмовився, а "там не люблять, коли їм відмовляють".
У Алушті минулими вихідними відбулися два мітинги. На підтримку Щербини мітингувало близько 800 жителів регіону. Вони прийняли резолюцію, в якій, зокрема, говориться, що присутні звертаються до Президента України Віктора Януковича з проханням розібратися в ситуації із затриманням мера. У той же час, до будинку виконкому прийшли й представники Партії пенсіонерів України та профспілки підприємців "Україна", які розгорнули плакати з написами: "Щербіністи не пройдут", "Злодій має сидіти у в’язниці", "Щербина, почому земля для народу?!"...
Водночас лідер кримських комуністів, народний депутат Леонід Грач вважає повним ідіотизмом затримання й демонстративне супроводження в наручниках через центр Алушти мера міста Володимира Щербіни. За його словами, підозра не дає жодного права правоохоронцям так чинити з людиною. "Ви доведіть, що це рішення сесії сфальсифіковане, а потім робіть висновки. Але найголовніше, коли це робиться? Це робиться в останні години закінчення реєстрації кандидатів у депутати й у селищні й міські голови", - обурюється Леонід Грач.
"На південному узбережжі відбувається розчищання плацдарму, щоб усіма земельними ресурсами розпоряджався донецький клан. Те саме відбувається в Києві, в усіх регіонах, де залишилися державні ресурси - власність, земля й так далі", - заявив у коментарі журналістам лідер кримської організації "Батькiвщина" Андрій Сенченко. На його думку, ситуація, що склалася, наочно демонструє, що зараз в Україні ніхто не застрахований від свавілля влади й силовиків.
Сьогодні лунають діаметрально протилежні оцінки процедур притягування до відповідальності чиновників із ПБК. Прокуратура АРК виступила із заявою, в якій просить не пов’язувати позицію правоохоронців автономії з виявлення й упередження злочинів у сфері земельних відносин з місцевими виборами. У ній стверджується, що більшість кримінальних справ було порушено в квітні-серпні цього року. "І лише після проведення необхідних слідчих дій слідчі ухвалили рішення про затримання чиновників, а суди - про арешти або затримання", а на час розслідування кримінальних справ накладено арешт на майно чиновників вартістю в мільйони доларів".
Так само закликало утриматися від оцінок на адресу заарештованого мера Алушти й Представництво президента України в Криму. Заступник представника Володимир Казарін сказав: "У минулі рази, коли були такого роду приклади, я казав, що ми - демократична країна, тому оцінку людині може дати лише суд. Тому не треба передчасно квапитися, когось засуджувати. Правоохоронні органи мають забезпечувати порядок у країні. Проводити слідчі дії, як у цьому випадку. Що стосується Щербини, то суд поставить крапку".
Микола Семена
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас