Острівець цінової стабільності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Острівець цінової стабільності

Аграрний ринок
1352
"Після нещодавнього 45-відсоткового підвищення цін на зерно (зернові займають у структурі собівартості м'яса до 60-70 відсотків, - ред.) м'ясо птиці мало б подорожчати мінімум на півтори гривні за кіло. Але через низьку купівельну спроможність населення виробники не можуть підвищувати ціни на продукцію ", - говорить голова ради директорів асоціації "Союз птахівників України" Олександр Бакуменко.
Дійсно, зараз у нас відпускні ціни на м'ясо найнижчі у СНД. Приміром, кілограм м'яса бройлерів коштує у нас 1,77 долара, тоді як у Росії - 2,07 (у США - 2,31, у країнах Євросоюзу - 2,3-2,7 долара). Закупівельні ціни на яловичину в ЄС складають п'ять-шість доларів за кілограм, а в Україні вони не перевищують 27-28 гривень за кілограм, тобто менше чотирьох доларів.
За даними Держкомстату, середні ціни на м'ясо худоби і птиці (у живій вазі) за січень-серпень збільшилися в порівнянні з аналогічним періодом минулого року лише на п'ять відсотків - до 10,5 тис. гривень за тонну. На думку більшості аналітиків і гравців галузі, до кінця року через подорожчання складових комбікормів можливе збільшення розцінок на курятину та свинину в межах п'яти-семи відсотків.
"Для великих вертикально інтегрованих виробників підвищення ціни на зерно відіграє меншу роль - вони самі вирощують необхідні кормові культури і не так залежать від коливань на ринку. Курятина не повинна подорожчати, якщо не зростуть ціни на газ", - вважає провідний експерт компанії "УкрАгроКонсалт" Ольга Мозгова. Дрібним виробникам компенсувати подорожчання кормів доведеться за рахунок зниження рентабельності, яка у свинарів та пташників чимала: 30-40 і десять відсотків відповідно.
А ось виробників яловичини чекають важкі часи. У цьому сегменті немає великих ефективних операторів. Найближчим часом м'ясо великої рогатої худоби (ВРХ) подорожчає на десять відсотків. "Виробники свинини і яловичини не зможуть піднімати ціну на м'ясо адекватно подорожчанню зерна, адже як тільки вони це зроблять, споживачі перейдуть в сегмент дешевого пташиного м'яса", - запевняє голова правління компанії "Миронівський хлібопродукт" Юрій Косюк.
Хижа країна
За останні дев'ять років споживання м'яса на душу населення в Україні зросло на 70% - з 33 до 56 кілограмів на рік. Проте цьому ринку є куди зростати: приміром, західний європеєць у середньому з'їдає 70 кілограмів на рік (правда, українська статистика напевно не враховує вирощених у селах для власного вживання курей, качок і свиней, - ред.). У цілому річний обсяг українського ринку м'яса і м'ясопродуктів оцінюється в 2,4 млн тонн.
Найбільшим попитом у наших співвітчизників користується м'ясо птахів. Останні два роки його виробництво зростає рекордними темпами, щорічно додаючи 13-18%. За прогнозами заступника генерального директора Української аграрної конфедерації Олександра Ярославського, у 2010-у України виробить більше мільйона тонн пташиного м'яса, а його експорт збільшиться в 3,7 рази (основними споживачами української курятини є близькосхідні країни та Росія). Зокрема, компанія "Миронівський хлібопродукт" має намір найближчим часом збільшити обсяги експорту з 15 до 30% виробленої продукції.
У той же час, за оцінками Ярославського, свинина в січні-серпні подешевшала на 23% в порівнянні з аналогічним періодом 2009-го. Таке падіння цін викликане збільшенням пропозиції свинини на ринку (обсяги реалізації збільшилися на 23%, при цьому поголів'я свиней у сільгосппідприємствах ще і зросло на 26%, що означає хороші перспективи галузі). "Нинішня цінова кон'юнктура сприяє розвитку свинарства. Конкуренція в цьому сегменті низька, адже досі у великих господарствах виробляється лише 30 відсотків свинячого м'яса, тоді як показник повинен бути не менше 70 відсотків", - вважає Олександр Бакуменко. На його думку, у найближчі роки ця галузь може зрости в 2,5 рази.
А ось поголів'я ВРХ продовжує зменшуватись. Ціни на яловичину підвищилися з початку року на три-чотири відсотки через зниження пропозиції. "Можливостей для зростання виробництва яловичини в Україні немає, - зазначив Бакуменко. - Ця продукція не користується у нас високим попитом, до того ж нинішні ціни на яловичину не дозволяють вийти навіть на нульову рентабельність". Наприклад, "Миронівський хлібопродукт" майже припинив виробництво елітної яловичини. "Цей бізнес збитковий, ми замучилися його дотувати. Якщо на кілограм м'яса курки необхідно два кілограми корму, то для свинини ці витрати становлять чотири кілограми на кіло ваги, а для яловичини - шість-вісім кіло", - резюмує Косюк.
Незважаючи на те, що ціни на молоко вже зросли в півтора рази і досягли рівня, привабливого для інвестування, мало хто поспішає вкладати гроші в розвиток молочного скотарства. Адже для цього, крім іншого, потрібні великі земельні угіддя, а в нашій країні до цих пір діє мораторій на купівлю-продаж землі сільгосппризначення.
Іммігрантів не пустили
Навесні гравці м'ясної галузі побоювалися, що через пом'якшення вимог для імпортерів до якості продукції в Україну хлине потік неякісного м'яса за демпінговими цінами. Однак завдяки скоординованим діям митної та ветеринарної служб ввезення м'яса в країну з початку року зменшилось, за офіційними даними, на 20% у натуральному і на 31% - в грошовому вираженні. Правда, статистика, як і раніше, вказує на дуже занижену митну вартість м'ясної продукції. У 2009-у ми імпортували її 398,3 тис. тонн на загальну суму, згідно з митними деклараціями, 350 млн доларів. Тобто кілограм такого м'яса коштує на митниці менш гривні за кілограм! Тим не менше ввозити м'ясо стало складніше. За словами Бакуменка, в нинішньому році імпорт м'яса знизиться на 20-25%. Значною мірою це пов'язане із перекриттям схем ввезення через Придністров'я (близько 160 тис. тонн у 2009 році). До речі, найбільше м'яса птиці ми, як і раніше, завозимо чз США (61% імпорту), а ось свинина у нас переважно бразильська (34%) і польська (22%).
Зниження імпорту допомогло вітчизняним виробникам. Так, за оцінками аналітика інвестиційної групи "Сократ" Івана Паніна, за січень-серпень випуск м'яса всіх видів у живій вазі збільшився в порівнянні з аналогічним періодом 2009-го на 6,3% - до 1,77 млн тонн. А тому дефіциту сировини на внутрішньому ринку немає.
Крім того, українці майже припинили купувати імпортне заморожене м'ясо і перейшли на українське охолоджене. Дешева закордонна сировина зараз іде тільки на переробку. "Імпорт замороженого м'яса ВРХ зменшився в січні-липні в порівнянні з аналогічним періодом 2009-го на 76 відсотків", - зазначає Панін. За словами Юрія Косюка, сьогодні ціна імпортного м'яса, яке ввозиться з 12-відсотковим митом, зросла на 20-25% у порівнянні з початком року. "Саме світові ціни на м'ясопродукти і будуть головним індикатором внутрішніх цін на найближчі роки, а не внутрішнє виробництво", - вважає мажоритарний власник "Миронівського хлібопродукту".
А от яйця, так само, як і молоко, стрімко дорожчатимуть. Олександр Ярославський прогнозує зростання цін на них як на альтернативу м'ясного харчового білка. "До кінця року ціна може додати 25-30 відсотків, досягнувши 11-12 гривень за десяток. Крім подорожчання кормів, локомотивом зростання тут виступають сезонне зниження несучості курей і підвищення попиту, в тому числі на зовнішніх ринках", - пояснює він. Олександр Бакуменко більш оптимістичний: у листопаді нас очікує невелике подорожчання цього продукту - в межах десяти відсотків. Потім ціна стабілізується.
Ірина Чухліб
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас