НБУ: Ставки по депозитах впали, по кредитах - зросли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Ставки по депозитах впали, по кредитах - зросли

Кредит&Депозит
967
Українські банки у вересні надали реальному сектору кредити на суму 11,2 млрд. грн. (зростання на 1,6% в порівнянні з серпнем), показавши вперше в 2010 році приріст до рівня на початок року (+0,5%). В основному приріст забезпечило розширення портфеля корпоративних кредитів яке додало 11,6 млрд. грн. у вересні (зростання на 2,3% до серпня і на 5,3% до рівня кінця 2009 року).
В той же час, обсяги кредитування в роздрібному секторі продовжували знижуватися, опустившись на незначні 0,2% з серпня місяця і на 9,3% в порівнянні з початком року. Депозитна база банків також розширилася на 13,1 млрд. грн. у вересні, тобто +3,4% до серпня і +20,0% в порівнянні з початком року. Зростання депозитів сталося як за рахунок корпоративних депозитів на суму 6,5 млрд. грн., так і вкладів з боку фізосіб на суму 6,6 млрд. грн.
Як розповіла ЛІГА.Фінанси Анастасія Туюкова, аналітик інвесткомпанії "Dragon Capital", хоча загальні обсяги роздрібного кредитування скоротилися на 0,35 млрд. грн. минулого місяця (в основному через скорочення портфеля валютних кредитів), обсяг кредитів, виданих в гривні, насправді продемонстрував зростання на 0,5 млрд. грн., що стало максимальним приростом за місяць у поточному році.
Зростання гривневих кредитів населенню сигналізує про позитивні тенденції, що намітилися, в секторі авто- і споживчого кредитування. Обсяги кредитів у гривні в загальному портфелі банків, як і раніше, перевищували обсяги валютного кредитування у вересні, склавши 8,0 млрд. грн. з 11,2 млрд. грн., виданих у вересні.
Гривневі рахунки переважали і в депозитній сфері: близько 60% депозитів, відкритих у вересні, припадало на вклади в гривні. Проте подібна тенденція сформувалася завдяки корпоративним депозитам, оскільки населення, вперше з січня цього року, віддало перевагу валютним вкладам. Останнє, ймовірно, пояснюється підвищенням девальваційних чекань на тлі невеликого ослаблення гривні у вересні (з 7,91 до 7,96 грн./$), а також прискорення темпів інфляції, яка зросла до 10,5% р/р у вересні з 8,3% в серпні.
Позитивним чинником, що вплинув на зростання залишків на рахунках підприємств у вересні, було надходження коштів на рахунки юросіб від продажу ПДВ-облігацій, а також частково від погашення державою простроченої заборгованості по ПДВ перед підприємствами. В цілому сприятливо позначилося на корпоративні депозити пожвавлення ділової активності, підкріплене відповідним зростанням банківського кредитування.
"За інформацією НБУ, ставки по депозитах продовжували знижуватися у вересні, скоротившись на 0,3 в.п. до 6,6% в середньому по валютних вкладах і на 0,3 в.п. до 8,1% по гривневих вкладах. В той же час, ставки по кредитах навпаки зросли на 0,2 в.п. до 10,1% по валютних кредитах і на 0,4 в.п. до 13,0% по кредитах в гривні, що відображає підвищення інфляційних ризиків", - розповіла Туюкова.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас