"Ъ": Клієнти банків активніше збільшують депозити, ніж беруть у борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Клієнти банків активніше збільшують депозити, ніж беруть у борг

Кредит&Депозит
1222
Темпи зростання портфеля депозитів банків в січні-вересні прискорилися до 20%, тоді як кредитів - до 0,5%, повідомляється у звіті НБУ про показники грошово-кредитного ринку. Обсяг вкладів у вересні збільшився на 13,1 млрд грн., до 393,3 млрд грн., переважно за рахунок гривневих депозитів підприємств (+5,8 млрд грн.) і валютних вкладів населення (+4,5 млрд грн.). Збільшити портфель виданих кредитів до 721,1 млрд грн. банки змогли завдяки активнішому кредитуванню підприємств в гривні і валюті (+11,6 млрд грн.).
Ці показники розходяться з прогнозами МВФ і Нацбанку, зафіксованими в липні в меморандумі між Україною і фондом. На початок жовтня приріст депозитів на 22 млрд грн. перевищив прогнозовані 371 млрд грн., а обсяг кредитування не виправдав очікувань на 3,4 млрд грн. (прогноз - 724,5 млрд грн.). Більше надходження вкладів зірвало на 18,8 млрд грн. квартальний графік МВФ зі зростання грошової маси (зараз - 569,2 млрд грн.).
Підвищення депозитних показників банкіри пояснюють настанням політичної та економічної стабільності, яка стимулювала людей повернути свої заощадження банкам, аби гарантувати дохід із них. "У період нестабільності більшість знімала депозити, а навесні тренд змінився", - сказав заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак. Банкіри не чекають зниження депозитної бази, яку на 1 січня 2011 року МВФ чекає у розмірі 377,8 млрд грн., хоча установи вже не зацікавлені у її швидкому збільшенні.
"Зниження зростання обсягів депозитів можна досягти зменшенням відсоткових ставок із вкладів", - зазначив заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Сергій Борисов. Іноземні банки давно знизили ставки, маючи надлишкову ліквідність, а серед банків з українським капіталом тон задає ПриватБанк, який їх знижувати не квапиться, чим завдає проблем іншим гравцям. "Але всі розуміють, що з таким зростанням депозитів і слабким обсягом видачі кредитів ставки знижувати потрібно. Тому незабаром ми чекаємо зниження депозитних ставок, - сказав пан Борисов.- Але депозитна база залишиться на цьому ж рівні".
У повільному зростанні кредитування банкіри звинувачують слабкий корпоративний сектор. "До мене приходив клієнт, який просив кредит на розширення бізнесу, - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.- За розрахунками клієнта, все виглядало непогано, але, коли я запитав про показники його контрагентів, з'ясувалося, що через їх нестабільність у клієнта склад буде завалений нереалізованою продукцією. Навіщо кредитувати, аби потім отримати проблемного позичальника?" Сергій Борисов визнає, що українським банкам дуже складно збільшувати кредитування.
"Хороші західні компанії вважають за краще кредитуватися в західних банках, а українським банкам, аби збільшити кредитування, доведеться приєднуватись до якоїсь промислової групи", - упевнений він. Станіслав Шлапак вважає, що банки збільшать обсяг видаваних кредитів за рахунок роздрібного сегменту, але це не дозволить до кінця року збільшити кредитний портфель на 28,2 млрд грн. - до 749,3 млрд грн., запланованих МВФ. "Кредитний портфель може збільшитися хіба що на 10-12 млрд грн.", - вважає банкір.
Руслан Черний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас