Китайська провінція відмовляється від ВВП як індикатора економічного розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайська провінція відмовляється від ВВП як індикатора економічного розвитку

Казна та Політика
589
Влада китайської провінції Сичуань прийняли рішення відмовитися від ВВП як інструменту для виміру економічних показників у своїх містах, пише China daily.
Починаючи з наступного року, місцевий уряд не представлятиме прогноз на зростання ВВП. Натомість пропонуються 12 індикаторів, за якими можна виміряти стан економічної системи. На думку ініціаторів нововведення, це дозволить слідувати кращим шляхом економічного розвитку.
Китаю вдалось довго підтримувати швидкий економічний розвиток, досягнувши середнього щорічного зростання ВВП в 10%. Але ВВП - груба статистична величина, пише видання. Цей показник не дозволяє побачити загальну картину. Наприклад, цього року за темпами зростання ВВП Китай обігнав Японію, але до реально Китай залишається біднішим за Японію.
Відомо, що якість життя залежить від типу споживаних товарів, доступу до охорони здоров'я, якості освіти, розвитку інституту сім'ї. Протягом довгого часу Китай йшов хибним шляхом. Досягти високого темпу зростання ВВП Китаю удалося у збиток довкіллю, і тепер проблеми забруднення повітря, брак води і перетворення на пустелю, а також забруднення ґрунту стають усе помітнішими. Різниця між бідними і багатими продовжує збільшуватися. Тому для КНР здоров'я економіки не повинне вимірюватися в темпах зростання валового внутрішнього продукту. Швидше це повинно вимірюватися в добробуті громадян.
Провінція Сичуань бере на себе цю ініціативу. Але культ зростання ВВП продовжує домінувати і є національним зразком розвитку.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас