Російські банки шукають нових клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки шукають нових клієнтів

Казна та Політика
1363
У нинішньому році банкіри так і не зважаться розморозити кредитування корпоративного сектора. Активізувати кредитну діяльність обіцяють вже з 2011 року. Правда, щоб забезпечити собі прихильність майбутніх клієнтів, фінансисти вже зараз знижують ставки із позик.
Обсяг виданих підприємствам позик хоч і незначно, але збільшується. За даними НБУ , в червні кредитний портфель корпоративних клієнтів збільшився на 0,6% ( або на 3 млрд. грн.), в липні - на 1,9% (7,7 млрд.), у серпні - на 1,3% (6,5 млрд.). Всього за січень-серпень зростання кредитного портфеля юросіб становило 2,9% (для порівняння: за підсумками шести місяців було зафіксовано його скорочення на 0,3%). Втім, за оцінками фінансистів, реальні темпи зростання обсягів кредитування юросіб трохи вищі. Однак досягнення банкірів "з'їдаються" за рахунок активного погашення позичальниками раніше виданих кредитів.
До проявів щедрості банки підштовхують відразу кілька факторів. "Основною причиною активізації кредитування юридичних осіб є надлишкова ліквідність. Надходження депозитів зберігає високі темпи, а кредитування, як і раніше, дещо відстає", - зазначає директор департаменту корпоративного кредитування"Альфа-Банку" (Україна) Світлана Монастирська. Крім того, відчувши швидке закінчення кризи, банкіри намагаються застовпити місце в потенційно прибутковому сегменті.
Проте кількість кредиторів, як і раніше, залишається обмеженою. Господарями на цьому ринку залишаються "дочки" російських банків, які отримують стабільну допомогу від материнських структур. "В даний час найбільш активні гравці на ринку - російські банки, що є результатом відлиги у відносинах двох країн. Крім нашого банку активну позицію займають такі великі фінансові установи, як Проминвестбанк (належить російському Внешэкономбанку), ВТБ , Альфа-Банк", - констатує заступник голови правління АТ "Сбербанк России" Марина Бикова. Приміром, за словами віце-прем'єра міністра фінансів РФ Олексія Кудріна, який очолює наглядову раду Внешништоргбанка, кредитний портфель тільки ВТБ українським підприємствам склав близько $ 3,5 млрд. Головними конкурентами росіян залишаються вітчизняні держбанки, а також "дочки" деяких західноєвропейських банків (наприклад, "Райффайзен Банк Аваль" ) і найбільші вітчизняні кредитні фінустанови ( ПриватБанк , “Фінанси і Кредит” та ін.)
Однак навіть такій кількості кредиторів вже стає тісно на ринку. Роздавати позики, як у докризові часи, банкіри більше не хочуть, побоюючись збільшувати проблемну заборгованість. У той же час благополучних позичальників з чистою кредитною історією й хорошими фінансовими результатами налічується не так багато. На думку експертів, найбільш благополучна ситуація спостерігається в харчовій промисловості та фармацевтиці. "Перспективними з точки зору кредитування також є великі гравці на ринку сільського господарства та переробки / виробництва продуктів харчування, підприємства, що працюють в таких галузях, як машинобудування та енергетика, транспорт і зв'язок. Фінансуватимуться та ефективні інфраструктурні проекти", - розповідає начальник кредитного управління ING Bank (Україна) Олексій Мостовий. У лавах кредитних аутсайдерів, як і раніше, залишається будівельна галузь, кредитування якої ігнорує переважна більшість банків.
Найбільш охоче банкіри видають короткострокові кредити на поповнення обігових коштів терміном до року, рідше - до трьох років. Однак поступово оживає і фінансування на купівлю основних засобів. "Якщо підприємство працювало стабільно навіть у період кризи (наприклад, таких компаній чимало в харчовій галузі), має гарні канали реалізації, не постраждало від валютних ризиків, то ми готові фінансувати й інвестиційні проекти", - запевняє виконавчий директор із роботи з ключовими клієнтами корпоративного бізнесу ПАТ "Банк Форум" Commerzbank Group Ірина Михайлова.
Дефіцит якісних позичальників змушує фінансистів проявляти гнучкість. У першу чергу це позначається на вартості кредитів. Якщо в 2009 році ставки з позик у гривні досягали 25-30% річних, на початку весни 2010-го - 20-25%, то зараз - 18-20%. Також змінилися і вимоги до забезпечення. "Після єдино можливих" кризових "видів застави - нерухомості, що покриває кредит у два рази, або депозитів, розміщених обов'язково у валюті кредиту, зараз в структурі забезпечення з'явилися автомобілі, обладнання та товари в обігу. Стало можливим надання популярних до кризи "бланкових "овердрафтів та деяких інших, що несуть в собі мінімальний кредитний ризик продуктів без забезпечення (наприклад, тендерних гарантій) ", - зазначають у ВТБ Банку.
За прогнозами фінансистів, темпи зростання кредитного портфеля юросіб за системою в нинішньому році навряд чи перевищать 5-8%. Почати дійсно активне кредитування бізнесу банки мають намір лише в майбутньому році. "Якщо 2009-2010 роки стали періодом реструктуризації кредитів, то в 2011 році всі банки, які впоралися з проблемною заборгованістю і вийшли з піке, будуть поступово відновлювати портфель кредитів юридичних осіб", - прогнозує Марина Бикова.
Тетяна Письменна
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас