Кабмін знайшов спекулянтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін знайшов спекулянтів

Казна та Політика
4939
Боротьба із посередниками-шкідниками стає новою фішкою уряду. Рік тому те ж саме робила Тимошенко. Крім цього, Кабмін має намір завалити українців імпортними продуктами харчування
"За нашими оцінками, зростання цін в перший місяць осені може перевищити 2% (до серпня)", - спрогнозувала головний економіст компанії Dragon Capital Олена Білан. Але якщо в серпні вагомий внесок у прискорення інфляції внесло підвищення тарифів на газ для населення, то у вересні інфляційним драйвером стало подорожчання продуктів
Більшість продуктів, які входять до споживчого кошика продтоварів, почали дорожчати ще минулого місяця. Так, хліб і хлібопродукти додали 2,4%, молоко і кисломолочні продукти подорожчали на 2%, сири - на 1,4%. Хоча в цілому, за даними Мінекономіки, за рахунок сезонного зниження цін на овочі та фрукти в групі "продукти харчування" в серпні все ще фіксувалася дефляція (ціни сумарно знизилися на 0,1%).
У нинішньому місяці ситуація може виявитися прямо протилежною. "Інфляція у вересні може скласти 1,5%, причому внесок продтоварів у цей показник перевищить 1%", - упевнений аналітик компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов. Причиною розкручування інфляції стане низький врожай, котрий вже спровокував зростання цін на зернові, і подорожчання сировини для виробників продуктів харчування. На думку економістів, якщо уряд терміново не прийме заходів, до кінця року індекс споживчих цін може досягти 11-13% (рік до року). Для порівняння: за підсумками липня цей показник становив 6,8%, серпня - 8,3% (рік до року).
Втім, урядовці налаштовані дуже рішуче. За словами заступника міністра економіки Анатолія Максюти, Кабмін може вжити низку заходів аби збільшити ввезення окремих продтоварів, у тому числі молочних продуктів. Крім того, чиновник пообіцяв жорстко розібратися зі "спекулянтами", які невиправдано завищують роздрібні ціни. "Дійсно, подорожчання, що фіксується на даний момент, виправдане не для всіх груп продуктів.
Наприклад, подорожчання зернових на внутрішньому ринку було не настільки значним, щоб так розкрутити зростання цін на м'ясні продукти ", - вважає Олена Білан. Тому найбільш вірогідним сценарієм розвитку подій буде посилення роботи Держінспекції з контролю за цінами." Добро" цього відомства необхідно отримувати при зміні оптово-відпускних цін більш ніж на 1% на всі сорти борошна, м'ясні продукти (яловичину, свинину, м'ясо птиці) і ковбасні вироби, молоко, сир та ін. Очікується також збільшення кількості проведених інспекцією перевірок.
Така перспектива не радує ритейлерів, які вже виступили з ініціативою скасування держрегулювання цін на соціально важливі продукти харчування.
На думку торговців, цінове регулювання знижує рентабельність виробництва, а отже, і привабливість роботи з випуску продуктів харчування для компаній.
Експерти не виключають, що якщо держава буде занадто сильно закручувати гайки, блокування підвищення цін врешті-решт може призвести до виникнення дефіциту деяких продуктів.
Тетяна Очімовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас