Китай показав найбільшу активність на світовому ринку IPO в III кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай показав найбільшу активність на світовому ринку IPO в III кварталі

Фондовий ринок
212
Обсяг коштів, притягнених в третьому кварталі в рамках первинних розміщень акцій (IPO) в світі, виріс, не дивлячись на волатильність ринку і зменшення кількості нових операцій, свідчать результати дослідження Ernst & Young (E&Y).
Лідером зростання, що визначає розвиток світового ринку IPO, як і раніше є Азія. Мегаугода Agricultural Bank of China вартістю $22,1 млрд стала найбільшим розміщенням в історії - на її частку припала майже половина (42%) всіх коштів, притягнених в цьому кварталі на глобальних ринках.
Сумарний обсяг коштів, залучених в рамках 286 міжнародних операцій IPO в липні-вересні, склав $52,7 млрд (за підсумками другого кварталу - $46,8 млрд в результаті 311 розміщення).
"Невизначеність економічних прогнозів в третьому кварталі поточного року змусила інвесторів діяти обережніше. Не дивлячись на кілька великих амбітних розміщень, ціна акцій в 84% міжнародних операцій IPO в третьому кварталі знаходилася в рамках початкового встановленого цінового діапазону, а в 4% операцій - перевищувала верхній рівень. По-перше, в трьох кварталах 2010 року активність на глобальному ринку IPO (888 операцій вартістю $152,7 млрд) вже перевищила показники за 2009 рік в цілому ($112,6 млрд за результатами 577 лістингів)", - наголошується в повідомленні E&Y.
"Кількість компаній, які намагаються забезпечити зростання бізнесу за допомогою виходу на відкритий ринок, як і раніше, велика. Після двох років чекання вдалого моменту для проведення первинного публічного розміщення акцій компанії послаблюють вимоги до оцінки і планують через якийсь час повернутися на ринок для проведення додаткових розміщень", - вважає Грегорі Еріксен, віце-президент Ernst & Young Global, який відповідає за розвиток бізнесу на ринках стратегічного зростання.
ринки Азії, що Формуються, особливо Китай, підігрівають активність на ринку IPO, наголошується в звіті.
В третьому кварталі на частку азійських емітентів припало 83% обсягу доларових операцій ($43,8 млрд в рамках 173 первинних розміщень). Лише китайські емітенти забезпечили 76% від загального обсягу коштів, притягнених на світовому ринку IPO ($40,1 млрд під час 110 операцій - збільшення сумарних вступів на 147% відносно другого кварталу).
Половина з 20 найбільших операцій IPO в липні-вересні була реалізована на ринках, що розвиваються. У всіх випадках емітентами виступали азійські компанії: Китай (8 операцій), Індонезія (1 операція) і Індія (1 операція). Десять транзакцій з провідної двадцятки припали на розвинені ринки: США (3 операції), Великобританію (2 операції), Канаду (2 операції), по одній операції - на Німеччину і Австралію.
В 2010 році в результаті первинних розміщень на фондових біржах Шанхаю і Шеньчженя було притягнено максимальну кількість коштів за всю історію їх існування. Кращий результат в третьому кварталі, переважно за рахунок подвійного лістингу Agricultural Bank of China, продемонструвала Шанхайська біржа - $15,6 млрд. На другому місці йде Гонконзька фондова біржа - $14 млрд. Шеньчженьська фондова біржа вийшла на третю позицію за об'ємом доларових операцій - вартість реалізованих там акцій склала $10 млрд.
"Очікується, що в найближчі квартали Шанхайська біржа збереже поточний статус провідного торговельного майданчика світу за об'ємом притягненого капіталу, що говорить про зростаючий рівень її ліквідності і зрілості", - зазначає Еріксен.
Майже 80% від загального обсягу операцій IPO на ринку США складали розміщення, що проводяться за рахунок прямих інвестицій і венчурного капіталу. Всього на американських біржах в рамках 34 операцій IPO було притягнено $5,1 млрд, що на 7% нижче за показник другого кварталу.
"Зважаючи на невизначеність ринкової кон'юнктури, посилену кризою суверенну заборгованість, багато європейських операцій IPO було відкладено або заморожено. Під час 49 первинних публічних розміщень в третьому кварталі європейські компанії залучили $3,1 млрд, що на 68% нижче за показник другого кварталу. Найбільшу активність на європейському ринку IPO показали британські біржі, де в рамках 8 розміщень було притягнено $1,9 млрд, включаючи четверту за розмірами операцію IPO в третьому кварталі - лістинг гірничо-металургійної компанії Vallar Plc вартістю $1 млрд на Лондонській фондовій біржі", - говориться в повідомленні E&Y.
Лідером активності на світовому ринку IPO став сектор фінансових послуг. На його частку припало більше половини (51%) всіх притягнених коштів ($26,8 млрд в результаті 24 операцій IPO), що служить показником підвищеного інтересу з боку інвесторів. Друге місце за активністю зайняв оброблювальний сектор ($5,7 млрд в рамках 64 розміщень), що відображає потребу ринку, що розвивається, в сировинних товарах. Сектор промислового виробництва вийшов на третю позицію ($5,7 млрд і 52 операції), що стало можливим завдяки прийняттю урядами країн світу стимулюючих заходів із розвитку інфраструктури. На четвертому місці - сектор технологій ($4,5 млрд і 36 операцій), учасники якого демонстрували зростання виручки навіть в період економічного спаду.
"Протягом останніх 9 місяців ситуація на ринку IPO поступово вирівнювалася. У міру того, як численні компанії в різних країнах світу шукають способи фінансування свого стрімкого зростання, кількість бажаючих вийти на відкритий ринок неухильно зростає. За умови подальшої стабілізації макроекономічних показників ми чекаємо поліпшення ситуації на глобальних ринках IPO", - зазначив Еріксен.
Ernst & Young є однією з провідних світових компаній у сфері аудиту, оподаткування, супроводу операцій і консультування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас