Євро небезпека не загрожує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро небезпека не загрожує

Валюта
1628
Євро небезпека не загрожує. Таку думку в інтерв'ю Handelsblatt висловив колишній міністр фінансів Німеччини Пєєр Штайнбрюк, передає РБК daily.
"Якщо сумніви виникнуть, то його (євро) треба буде стабілізувати. Іншого шляху нема. Зацікавленість в наявності єдиної валюти, яка має в довгостроковому плані відігравати роль другої за значенням світової валюти, дуже важлива для європейської інтеграції, щоб можна було допускати якісь сумніви в стабільності євро. Тому всі побоювання з приводу того, що справа може дійти до ренаціоналізації цієї валюти, абсурдні", - упевнений Штайнбрюк.
При цьому він підкреслив, що боргові проблеми Європи ще не усунені. "І доти, доки ця ситуація зберігається, фінансові ринки продовжать грати проти певних країн, намагаючись зрозуміти, а за яких умов можуть бути виплачені мільярди з європейського фонду з порятунку євро і як довго ще Європейський центробанк буде готовий скуповувати держоблігації проблемних країн єврозони. Це дуже важливе питання", - підкреслив екс-глава німецького Мінфіну, якого готують на пост канцлера Німеччини від соціал-демократів після наступних виборів.
Франція наполягає на реформі світової валютної системи. Про це заявила міністр фінансів країни Крістін Лагард, виступаючи перед експертним співтовариством у Вашингтоні на щорічній зустрічі МВФ і Світового банку, повідомляє РБК із посиланням на Associated Press.
Міністр заявила, що Париж має намір зробити реформу своєю ключовою метою в період річного головування в "Великій двадцятці". Вже в листопаді Франція очолить G20.
Лагард заявила, що нещодавні валютні інтервенції деяких країн, особливо Китаю, Японії і Південної Кореї, лише підкреслюють необхідність поліпшення співпраці між урядами. За її словами, Парижу є що запропонувати у сфері реформування світової валютної системи. Зі своїх ідей Франція має намір почати дискусію "для створення чогось кращого, ніж те, що є зараз", - відзначила Лагард.
Напередодні глава МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що "починають зароджуватися думки про те, що валюта може бути використана як інструмент проведення якоїсь політики". На його думку, вживання цієї тези на практиці створить загрозу відновленню глобальної економіки і "матиме дуже деструктивні наслідки протягом тривалого часу".
В той же час в Credit Suisse вважають, що поки що рано говорити про початок справжньої валютної війни, проте загроза розвитку ситуації за таким сценарієм існує. "Ми сподіваємося, що країни докладуть максимум зусиль, щоб уникнути повсюдного втручання в динаміку валютних курсів, і знайдуть консенсус в процесі переговорів. У повномасштабній валютній війні зрештою не буде ні переможців, ні переможених - програють всі. Одним з наслідків може стати різке зростання інфляції, і тоді про планомірне відновлення глобальної економіки можна буде забути", - прогнозує валютний стратег Свен Шуберт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас