"Ъ": Газу "Укрнафти" дають команду "підйом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Газу "Укрнафти" дають команду "підйом"

Енергетика
520
Як стало відомо Комерсант-Україна, Кабінет міністрів розглядає можливість постачання виробників азотних міндобрив дешевим газом. Зробити це планується за рахунок найбільшої нафтовидобувної компанії - "Укрнафти", яка має 7,09 млрд кубометрів газу, накопиченого в підземних сховищах газу, але не може підняти його з сховищ. "Укрнафті" може бути запропоновано дозволити продати газ підприємствам на внутрішньому ринку за пільговою ціною, кажуть у Кабміні.
Минулого тижня під головуванням прем'єр-міністра Миколи Азарова відбулася нарада, на якій він доручив Мінагрополітики, Мінпромполітики, Мінекономіки і Мінфіну розробити механізм зниження цін на природний газ для виробників азотних міндобрив, розповів начальник департаменту розвитку агроринків Мінагрополітики Анатолій Разгон. За рахунок постачання газу за пільговою ціною Кабінет міністрів розраховує забезпечити виробництво дешевих міндобрив, які мають бути продані вітчизняним аграрним компаніям. "Постанова стосуватиметься постачань для посівної і збору врожаю наступного року", - сказав Анатолій Разгон.
Зараз вартість газу для хімзаводів - $374 за тис. кубометрів на засувці підприємств. Раніше Микола Азаров заявляв, що оптимальною ціною газу для хімпідприємств вважає $170-180. Джерело в Мінекономіки пояснює, що зараз розглядається можливість постачання виробників азотних міндобрив природним газом українського видобутку. У Мінпаливенерго і "Нафтогазі" заперечують, бо згідно з чинним законодавством весь видобутий держкомпаніями (з часткою держави понад 50%) природний газ повинен поставлятися виключно населенню.
Але постачання можуть бути здійснені і в рамках закону, стверджує джерело в Мінпромполітики. Він пояснює, що зараз в підземні сховища газу (ПСГ) закачано 7,09 млрд кубометрів газу, що належать компанії "Укрнафта".
Він був видобутий "Укрнафтою" в попередні роки, але так і не реалізований населенню. А 20 вересня Вищий госпсуд дозволив компанії використовувати 1,05 млрд кубометрів газу з цього об'єму для постачань хімпідприємствам. Суд прийняв рішення на користь "Укрнафти", оскільки газ був закачаний в ПСГ з ресурсів попередніх років, а згідно з рішенням Конституційного суду від 22 травня 2008 року, норми законів про держбюджет обмежуються роком.
Незважаючи на рішення суду, "Укрнафта" все одно не може скористатися цим газом, оскільки "дочка" "Нафтогазу", компанія "Укртрансгаз", відмовлялася викачувати газ з сховищ. Нагадаємо, незважаючи на те, що контрольним пакетом акцій "Укрнафти" володіє "Нафтогаз", оперативний контроль над компанією здійснюють структури, близькі до групи "Приват". Дії "Привату" викликані бажанням постачати дешевий природний газ на підконтрольний групі "Дніпроазот" і черкаський "Азот" підприємця Олександра Ярославського, як це вже було в 2009 році. "'Укрнафті' може бути запропоновано поставити газ українського видобутку не лише цим, але й іншим хімпідприємствам України в обмін на можливість підняти паливо зі сховищ", - говорить високопоставлене джерело в Кабміні.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима допускає, що блокує викачування газу, що належить "Укрнафті", з ПСГ підприємець Дмитро Фірташ, також зацікавлений в постачанні дешевого природного газу на підконтрольних йому "Рівнеазот" і концерн "Стирол". "За допомогою урядового рішення ця група намагається забезпечити свої заводи дешевим газом", - говорить він. У групі "Приват" і Group DF Дмитра Фірташа від коментарів відмовилися.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас