"Ъ": Франція підтримує Україну на шляху реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Франція підтримує Україну на шляху реформ

Казна та Політика
308
Президент Віктор Янукович вилетів до Франції з офіційним візитом вчора близько полудня. А в другій половині дня, коли президентський літак готувався до посадки в аеропорту Парижа, в Києві біля посольства Франції пройшла акція протесту, організована київською обласною організацією партії "Батьківщина".
Четверо людей з білими пов'язками на голові розповіли запрошеним журналістам, що почали безстрокове голодування у зв'язку з реєстрацією в територіальному виборчкомі списку кандидатів до облради, запропонованого опозиційним Юлії Тимошенко крилом облорганізації "Батьківщини". Учасники акції передали співробітникам посольства лист з описом проблем своєї партії, адресоване Ніколя Саркозі, хоча потрапити до адресата до його зустрічі з українським лідером цей документ вже не встигав.
Проте джерела стверджують, що питання про необхідність проведення місцевих виборів в Україні відповідно до міжнародних стандартів піднімалося на зустрічі президентів в Єлісейському палаці. Саркозі нагадав Януковичу, що за результатами виборів будуть зроблені висновки про готовність України розвиватися демократичним шляхом.
Нинішня ж ситуація з передвиборною кампанією не є критичною, вважають в Парижі. "Ситуація не знаходиться в тій точці, коли слід було б робити офіційну заяву про перебіг передвиборної кампанії. Вибори ще не завершилися, і робити висновки поки рано", - пояснив один з французьких дипломатів.
Вішення Конституційного суду про скасування політреформи теж не стало приводом для претензій з боку Парижа на адресу Києва. За словами джерела, французька сторона не зачіпала цю тему в процесі переговорів, чекаючи, коли про це заговорить сам Янукович. Президент України в останні дні проводить активну кампанію з інформування зарубіжних лідерів про юридичні підстави повернення до старої редакції Конституції. На зустрічі з французьким колегою він заявив, що скасування реформи "повернуло Україну в правове поле".
За інформацією, французький лідер все ж повідомив колегу про занепокоєння Європи у зв'язку з політичними процесами в Києві і висловив надію, що Україна не зійде з дороги проведення демократичних реформ. Офіційну позицію Ніколя Саркозі з цього питання журналісти не почули - за підсумками зустрічі президент Франції не вийшов до представників ЗМІ.
Віктор Янукович же на брифінгу повідомив, що однією з головних тем переговорів стала підготовка до саміту Україна-ЄС, який відбудеться 22 листопада. "Саміт в Брюсселі вимагає ретельної підготовки з країнами, що відіграють найбільшу роль в ЄС", - сказав він. За інформацією Комерсант-Україна, Янукович намагався переконати французького колегу в необхідності надання Україні документально оформленої європейської перспективи в підсумкових документах саміту або внести дану перспективу до формулювань угоди про асоціацію.
Проте в Парижі не вважають за можливе виконати прохання Києва. "Ми розуміємо, що європейська перспектива дала б Україні сильний поштовх для продовження реформ, у вас з'явився б стимул для прийняття важливих рішень. Проте позиція Франції з цього питання залишається незмінною. Ми вважаємо, що в Європи сьогодні надто багато внутрішньої роботи, щоб заявляти про можливість подальшого розширення", - пояснило інформоване джерело у французькому дипкорпусі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас