У що варто вкладати гроші цієї осені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У що варто вкладати гроші цієї осені

Валюта
6926
Осінь для людей, у яких є заощадження, - час неврозів. Кожного разу в цю пору вони, побоюючись чергового обвалу гривні, задаються питанням "куди вкладати гроші", маючи на увазі питання "чи варто скуповувати долар".
В інвестфонди та золото вкладати ризиковано, вклади з'їсть інфляція, зросте тільки євро.
Минулого місяця це питання було дуже актуальним, оскільки курс долара виріс з 7,91 до 7,96 грн. / $. За словами експерта-аналітика компанії X-Trade Brokers Ukraine Володимира Олексюка, причиною цього стало розбалансування в економіці: "Обсяг імпорту енергоносіїв збільшився, експорт чорних металів, навпаки, зменшився. Це спровокувало зростання дефіциту платіжного балансу до максимального значення цього року - $ 563 млн , і, звичайно, курсову нестабільність ". Тоді ж заговорили, що курс перевищить 8 грн. / $, але він встояв завдяки НБУ, який почав продавати валюту зі своїх резервів, щоб утримати курс. На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, якби не НБУ , курс долара вже був би вище 10 грн. / $.
НБУ на варті. Проти гривні, на думку заступника начальника казначейського управління ПУМБ Антона Стадника, працюють зростання ділової активності ( це збільшує попит на валюту і провокує зростання курсу), а заодно збільшення обсягу купівлі валюти "Нафтогазом". "Влітку держкомпанія для розрахунків за газ купувала $ 500-550 млн / місяць, а тепер їй потрібно буде близько $ 700 млн. Для нашого ринку сьогодні це відчутний обсяг", - вважає експерт.
У той же час експерти визнають, що вплив негативних факторів зовсім не катастрофічний. Більше того, є й позитивні новини. Наприклад, вчора стало відомо, що у вересні в Україні на 7% збільшився обсяг виробництва сталі. "Зростання відбулося завдяки відновленню виробництва на ArcelorMittal Кривий Ріг, "Азовсталі" і підприємствах групи ІСД", - розповів нам старший аналітик ІК Dragon Capital Сергій Гайда. Його колега, головний економіст компанії Олена Білан, вважає, що це буде сприяти надходженню іноземної валюти до країни і стабільності гривні. Але що б там не було в економіці, наші експерти впевнені, що Нацбанк зможе утримати курс. "У НБУ досить резервів, щоб підтримувати стабільність курсу як мінімум до кінця року. Навряд чи регулятор буде свідомо девальвувати гривню, адже це може спровокувати паніку і відтік депозитів з банків, як вже було в 2008 році", - вважає Олена Білан. Не варто забувати і про те, що в кінці місяця місцеві вибори, і нинішній владі нестабільність для їх повної і беззастережної перемоги не потрібна. На думку Олександра Охріменка, якщо НБУ буде продовжувати інтервенції, то до кінця року курс утримається на рівні 7,95 грн. / $, А Антон Стадник прогнозує коридор 7,90-7,96 грн. / $.
Євро зростає. Якщо долар у вересні підріс зовсім трохи, то євро - відразу на 90 копійок - з 10,1 до 10,9 грн. / євро. Сталося це слідом за подорожчанням євро до долара у світі - з $ 1,28 до $ 1,35-1,36 за євро. На думку Миколи Івченка з ІАЦ Forex Club в Україні, це сталося через уповільнення темпів зростання ВВП та інших показників у США. Експерт вважає, що падіння долара до євро продовжиться - надто вже нехороші прогнози щодо економіки США, і до кінця року курс валюти ЄС зросте до $ 1,39-1,4. У такому разі у нас в обмінниках за євро в жовтні-листопаді будуть просити 11,05-11,15 грн.
Вклади
На відміну від серпня, у вересні вклади вже не змогли врятувати наші заощадження від інфляції (прогноз за підсумками минулого місяця - 1,5%). Очікувана висока інфляція принесла збитки навіть за вкладом у гривні під 22%. Що вже говорити про нинішні, більш низькі ставки із вкладів? Адже, за словами заступника начальника управління роздрібного бізнесу ПУМБ Гліба Бурцева, в гривні і євро ставки знизилися в середньому на 0,7%, у доларах - на 0,3%. Нині ставки із 6-місячних вкладів у гривні 12-13%, в доларах - 6-7,5%, у євро - 4-5%. І зрозуміло, що високу осінню інфляцію вони не перекриють. Але ж далі буде тільки гірше.
За оцінками начальника управління розвитку роздрібного бізнесу "Індустріалбанку" Сергія Писаренка, до кінця року ставки впадуть ще на 1-1,5% річних у гривнях, приблизно на 1% - у доларах і євро. Президент УАЦ Олександр Охріменко вважає, що банки змушені знижувати ставки, щоб не переплачувати за дорогими вкладами, які вони залучили раніше. Сергій Писаренко впевнений, що падіння ставок припиниться, як тільки банки зможуть активно кредитувати економіку і збільшиться потреба в ресурсах.
Золото
У вересні золото нас порадувало - ціни на нього зросли з 320-330 до 345-355 грн./г. Все через зростання цін у світі - з $ 1245 до $ 1310 за унцію (31,1 г). За словами начальника управління ПУМБ Тетяни Панченко, до цього рекорду золото зросло через падіння долара, а також невизначеність майбутнього американської та європейської економік. "Золото, як і раніше, сприймається інвесторами як притулок", - говорить експерт. Тепер багато аналітиків чекають зростання ціни до $ 1500 за унцію, але це вже більше схоже на мильну бульбашку, і вкладати в золото вже небезпечно. Володимир Піщаний з "VAB Банку" вважає, що до кінця року золото може подорожчати до $ 1350. Тобто у нас воно буде по 365-370 грн. / г.
Інвестфонди
А ось інвестфонди знову у збитках (відкриті фонди принесли нам +0,4%, інтеревальні - -0,6%). Олександр Охріменко вважає, що це сталося через те, що український фондовий ринок тимчасово переорієнтувався на роботу з ПДВ-облігаціями, у результаті чого інтерес до акцій впав і ринок був млявим. Керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін не очікує в жовтні зростання ринку, а значить, і великої прибутковості фондів. "Все буде залежати від того, куди фонд вклав гроші: якщо у ліквідні акції, то, швидше за все, буде невеликий "плюс", якщо таких акцій у портфелі фонду мало, то прибутку або не буде, або він буде мінімальним", - вважає експерт.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас