Капуста зіпсувала Азарову статистику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Капуста зіпсувала Азарову статистику

Казна та Політика
3971
Рекордна майже за два роки інфляція у вересні довела, що політика адміністративного регулювання цін, що проводиться Кабміном, в країні провалилася. Але цей урок Кабмін так не засвоїв.
Державний комітет статистики оприлюднив показники зростання споживчих цін у вересні. У статистичному відомстві підрахували, що життя українців подорожчало минулого місяця на 2,9%. Такого стрімкого зростання цін в офіційних звітах країна не спостерігала з січня 2009 року. Здивувалися навіть експерти.
"Фактичний показник інфляції за підсумками вересня 2010 р. виявився істотне вищим від наших чекань зростання на 1,5% в порівнянні з серпнем у зв'язку з сильнішим зростанням цін на молочну продукцію і яйця", - визнав Олексій Блінов, директор департаменту аналітики інвестиційної компанії Astrum Investment Management.
"Наш прогноз був 2,2% зростання інфляції у вересні. Те, що цей показник буде високим - не викликало сумнівів. В основному позначився сезонний чинник зростання цін на фрукти, овочі, м'ясо і молоко. Трохи "вибилися" з цього списку ціни на яйця - гадаю, попали під загальний процес подорожчання", - розповів Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень.
В цілому, згідно з даними Держкомстату, продукти харчування і безалкогольні напої у вересні подорожчали на 4,4%. Найбільше подорожчали яйця - в півтора рази. "Улюблена" ж Миколи Азарова капуста цього разу додала в 33,5%, картопля - 22,4%. А ось цінові рекорди лимона, бананів, сиру і м'яса в статистиці відбилися подорожчанням лише на 3-9%.
Саме продуктовий кошик і буде, на думку експертів, головним двигуном інфляції найближчим часом. Тим паче, що ту ж жовтневу статистику зіпсує підвищення комунальних тарифів у багатьох регіонах. А значить, Кабміну доведеться докласти максимум зусиль, щоб тримати ціни. Мінекономіки вже відрапортувало про готовність зробити це.
"Сьогодні ми маємо певні інфляційні виклики, особливо щодо продовольчих товарів. Але я хотів би запевнити, що уряд добре проінформований про цю проблему, і вживатиме всі заходи - як економічні, так і, в разі потреби, адміністративні й регуляторні - для того, щоб не допустити значного зростання цін на продукти харчування", - заявив днями заступник міністра економіки Анатолій Максюта.
Правда, самі учасники продуктового ринку говорять, що адміністративні заходи вже прийняті. Так, у вересні всю красу візитів Держінспекції з цін, СБУ, МВС і місцевих чиновників відчули на собі виробники і продавці гречки. Аналогічна ситуація була і у торговців крупами.
За даними видання, у вересні Митниця отримала негласну команду уряду не випускати з країни гречку і крупи. Потрапили під заборону і борошно, і пшениця.
Також, багато виробників скаржилися, що брали участь у розрекламованих урядом аграрних ярмарках собі в збиток. Кажуть, ціну реалізації їм встановлювали заздалегідь. Не брати участь - означало мати проблеми. Багато ж виробників продуктів харчування скаржаться, що не можуть отримати в Держінспекції з цін дозвіл на подорожчання товарів, які підлягають державному регулюванню.
Збільшення фіскального тисками на бізнес стало ще однією вагомою причиною зростання цін. "Це примус до авансових платежів по податках на прибуток, встановлення мінімальних обсягів податку на прибуток виходячи з обсягів обороту бізнесу, відмова приймати декларації зі збитками і відкладеними платежами по ПДВ і найголовніше це не відшкодування ПДВ. У цих умовах бізнес не має іншої можливості, щоб вижити, як закласти у відпускну ціну нові податкові відрахування", - сказав Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.
Вже сьогодні стало відомо, що одними перевірками і негласними наказами уряд вирішив не обмежуватися. "Революційним" рішенням стало введення квот на експорт зерна.
Правда, Кабмін за своєю звичкою "забув" про це повідомити громадськість і бізнес. Рішення щодо квот було прийняте ще в понеділок, але лише в четвер, після масових розпитів журналістів, у Кабміні визнали його існування. До речі, чиновники плутаються в свідченнях і ніяк не можуть "пригадати" точний розмір квоти: чи то 3,5 млн. т, чи то 3 млн. т.
Говорять, що природжена скромність уряду - "хороший сигнал для ринку". Не виключено, що вже найближчим часом до громадськості і підприємців доведуть і інші ідеї влади щодо заборони зростання цін. Як офіційні, так і не дуже.
Правда, "ручне" управління ціновою політикою виробників і постачальників не зможе стримати зростання інфляції. "За нашими прогнозами, до кінця року через зростання цін на продукти харчування інфляція складатиме 1,5-2% щомісяця. І в результаті може скласти близько 13%", - вважає Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас