Суди залишаться без суддів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суди залишаться без суддів

Казна та Політика
1276
Комітет Верховної Ради з правосуддя вчора не зміг зібрати кворум для проведення засідання, але всі заплановані питання були хоч би обговорені. Велику частину членів цього комітету не зацікавили ні неможливість громадянами реалізовувати їхні конституційні права, ні фінансування судів, ні проблеми формування суддівського корпусу.
Вчора мало відбутися чергове засідання парламентського комітету з правосуддя, яке у результаті пройшло дивним чином. Для зборів кворуму в цьому комітеті необхідна присутність 13 його членів. Проте відірвати себе від важливіших справ змогли лише 11 народних обранців. Але голова даного комітету Сергій Ківалов (Партія регіонів) не переймався і постійно обіцяв прихід ще не менше двох колег, які дозволять почати роботу.
У результаті в усіченому складі члени комітету обговорили всі питання порядку денного, але обіцяний кворум так і не прийшов. Як повідомив Сергій Ківалов, до кінця дня так і не вдалося забезпечити прихід 13 членів комітету, через що засідання, звісно, не відбулося. Але в будь-якому разі до намічених рішень щодо питань, викладених на порядку денному, потрібно поставитися з достатньою серйозністю.
Масовий результат
В процесі обговорення питання про звільнення суддів у відставку особливу увагу привернув відхід з судової системи 15 суддів Верховного суду (ВСУ), а також велика кількість суддів з апеляційних судів, що вирушають на пенсію за власним бажанням. На останнє, до речі, звернув увагу безпосередньо Сергій Ківалов. Всього на засідання комітету було винесено 102 кандидати на звільнення з посади судді.
Неприємну для судів тенденцію пояснив голова Вищої ради юстиції (ВРЮ) Володимир Колесніченко. "На сьогоднішній день, за моєю інформацією, 20 суддів ВСУ подали заяву про відставку, а 20 суддів з цього ж суду подали заяву про перехід до Вищого суду з кримінальних і цивільних справ. Щодня у ВРЮ надходить близько 30 заяв, що стосуються звільнення суддів у відставку. Якщо помножити це на місяць, то ми виходимо на 200-300 з 7,6 тис. суддів, які висловили намір звільнитися. Масове написання заяв про відставку пов'язане з тим, що до 1 січня ще діятиме стара система заохочень при виході у відставку.
А це відставочні у розмірі двадцяти мінімальних річних зарплат", - підкреслив Колесніченко. Він також відзначив загрозу утворення серйозного дефіциту вакансій в судах, який не вдасться швидко ліквідувати. "Через згадану тенденцію виникне ситуація, коли утворюється багато суддівських вакансій. Але при цьому почне діяти нова (ускладнена) процедура підбору суддів і призначення суддів на посаду. Таким чином, на довгий час у нас утворюється дефіцит суддів у судах", - відзначив глава ВРЮ.
При цьому Володимир Колесніченко, природно, промовчав, що ситуація складається таким чином саме через прорахунки, допущені новою владою при проведенні судової реформи в червні ц.р. До якої, до речі, був причетний сам Колесніченко, так само як і Сергій Ківалов, а також всі інші впливові юристи Партії регіонів.
Але, відверто кажучи, змальована тенденція не викликала в присутніх на комітеті державних мужів ніякого розладу. Річ у тім, що на ситуацію вони дивляться інакше - чим більше вакантних посад, тим більше з'являється можливостей для вирішення питань і посилення свого власного впливу. А суди і раніше страждали від дефіциту кадрів - і нічого не сталося.
Важливо відзначити і ще одну причину поголовного відходу суддів з ВСУ - після реалізованої судової реформи в цьому суді практично не залишилося повноважень, тож тамтешні судді заздалегідь приречені на неробство.
Турбота про права громадян
Члени комітету з правосуддя також зайнялися врегулюванням серйозної проблеми, яку самі ж і створили. Нагадаємо, що сьогодні в Україні жоден громадянин не має можливості захистити свої права, порушені державою у сфері соціальних виплат. Річ у тім, що загальні суди втратили відповідні повноваження, а адмінсуди зможуть розглядати спори по соціальних виплатах лише з 1 січня наступного року.
"ЭИ" неодноразово писали, що дана ситуація грубим чином порушує конституційні права сотень тисяч українських громадян і що цей широкомасштабний дисбаланс в життя суспільства привнесли впливові юристи Партії регіонів. Досить сказати, що авторами законопроекту, через який у результаті створилася абсурдна ситуація, були міністр юстиції Олександр Лавринович і заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов. Але навряд чи коли-небудь вони самі про це пригадають - відповідальність за провину в законодавчій сфері у нас забули передбачити.
Порушення прав громадян у величезних масштабах не дуже зацікавило присутніх членів комітету - обговорювали вони дану тему без особливого ентузіазму. Природно, це ж не боротьба за право призначати керівників судів або за придбання нових владних повноважень. Сергій Ківалов намагався ставити питання, але дискусія ніяк не клеїлася. У результаті було заздалегідь обговорено рішення ухвалити в першому читанні законопроект, написаний провладними депутатами, але з врахуванням кращих моментів двох інших законопроектів. Шкода, що ніхто з народних обранців так і не здогадався сказати про необхідність якнайшвидшого вирішення даної проблеми.
Андрій Уманець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас