Українці вплуталися у валютні бої Європи й США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці вплуталися у валютні бої Європи й США

Валюта
4902
Зростання курсу євро призведе до подорожчання в Україні автомобілів, бензину, ліків, побутової техніки, фруктів і багато іншого.
В середу європейська валюта в українських обмінниках здолала "психологічний" рівень - 11 гривень за євро. В четвер в столичних пунктах обміну європейську валюту продавали по 11,04-11,06 гривень. Це майже на гривню дорожче, ніж ще місяць тому.
Такому різкому стрибку євро в Україні сприяють аналогічні світові тенденції, де європейські гроші дедалі впевненіше дорожчають на тлі американського долара. Але тепер це протистояння може зацікавити не лише фінансистів, але і простих українців. Адже протистояння євро і долара вже в найближчі тижні позначиться на подорожчанні деяких товарів і послуг в самій Україні. Вірніше, вже навіть позначилося на ціні деяких з них.
Так, здійснити туристичну поїздку до Європи українцям вже стало дорожче на 6-8%, ніж декілька тижнів тому. Самі ціни турів оператори поки не міняють. Але змінили власний "обмінний курс". Тепер багато турфірм пропонують своїм клієнтам обміняти їх гривневу зарплату на путівку в країни ЄС за курсом 11.00-11.15 гривень за євро.
Правда, подорожувати українцям стане дорожче не лише Євросоюзом, але і самою Україною. Через подорожчання бензину. Зростання євро вже змусило деякі АЗС на початку цього тижня підняти ціни. Треба визнати, що поки вартість бензину змінилася мало. Але багато експертів упевнені - найближчим часом подорожчання палива буде значнішим.
"В паливних цінах безпосередньо залежність від євро полягає лише в акцизі, який обкладається ПДВ. Наприклад, при курсі 10 гривень ця частина становить 1,2 грн. При курсі 11 - 1,32 грн. Тобто, при зростанні курсу на гривню кінцева ціна збільшиться на 12 копійок за літр. Ну а оскільки поки що коливання менше, то і їх вплив теж менший" - розповів Сергій Куюн, директор консалтингової компанії "А-95".
"Але набагато більше посилення курсу євро означає в глобальному плані. Як правило, це автоматично означає ослаблення курсу долара, що веде до зростання цін на нафту і нафтопродукти, оскільки вони котируються в світі саме в американській валюті. Ось і останнє зростання цін, яке ми спостерігаємо в останній тиждень, аналітики багато в чому пояснюють слабкістю долара, точніше - посиленням євро", - відзначає експерт.
Але для автомобілістів зміцнення євро несе неприємності не лише в обміні вартості палива. Тепер подорожчання торкнеться і самих автомобілів. "Сьогодні імпортні автомобілі безпосередньо прив'язані до курсу долара або євро. Тому, подорожчання євро, звичайно, позначиться на їх вартості. За моїми оцінками, десь дві третини міжнародних автомобільних брендів, які продаються в Україні, прив'язано саме до курсу євро.
В той же час, "сірі дилери" працюють в основному з доларом" - розповів Олег Назаренко, директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААВД).
"Наша компанія вже з наступного тижня планує підняти ціни на 5-6%. Це трохи нижче курсових коливань (якщо виходити з того, що за вересень євро зросло приблизно на 8%)", - розповіла виданню Олена Дуніна, генеральний директор ДП "АВТО Інтернешнл", офіційного імпортера і дистриб'ютора Mazda і Suzuki в Україні.
На її думку, відмінність сьогоднішньої ситуації з курсом і цінами від ситуації дворічної давності полягає в тому, що восени 2008 року у більшості імпортерів, які чекали зростання автомобільного ринку, склади були переповнені завезеними автомобілями. Потім, щоб позбавитися від цих запасів, імпортери розпродавали їх впродовж подальших 1-1,5 років - хто за зниженими цінами, а хто і за старим (докризовим) курсом валют. Але в початок 2010 року імпортери вже увійшли з розпроданими складами. І зараз наперед великих запасів ніхто з компанії вже не робить - автомобілі розмитнюються "з коліс", тому такого тимчасового лагу, пов'язаного зі зростанням цін, не буде. При цьому Олена Дуніна стверджує, що ціни на авто, які купують за євро, все одно будуть нижчими, ніж півроку тому, оскільки навесні під час падіння курсу євро практично всі імпортери понизили ціни.
Услід за автомобілями вже найближчими днями подорожчає і побутова техніка. Так, за словами Володимира Колодюка, президента Unitrade Group, зростання цін може скласти від 10% до 20%. "Ціни підніматимуть вже зараз, тому що всі товари купуються з відстроченням платежу і відповідно віддавати гроші за товар потрібно вже за новим курсом" - розповів він виданню. Правда, генеральний директор Асоціації побутової техніки і електроніки Олег Іванов з такими прогнозами свого колеги не згоден.
"Навряд чи незабаром варто чекати підвищення цін на техніку, тому що сьогодні роздріб побутової техніки й електроніки здійснює розрахунки з постачальниками в гривні. При цьому контракти укладені на тривалий термін. До того ж зовсім скоро очікується початок "передноворічного сезону", коли, навпаки, спостерігається тенденція зниження цін на техніку" - розповів Олег Іванов.
Але не викликає сумнівів, що в ціні точно додадуть ліки, що імпортуються з Європи. Адже сьогодні в грошовому вираженні 75% вітчизняного фармацевтичного ринку - імпорт. При цьому значна частина препаратів поставляється до України з європейських країн.
"Ціни на них зростуть пропорційно обміну курсу валют - на 8-9%. Оскільки імпортери ліків працюють із зарубіжними виробниками за контрактами, якими передбачається відстрочення платежу, то щоб мати можливість сплатити ці контракти, відпускні ціни на товар потрібно коректувати відразу ж після зміни курсу. Зазвичай якщо зміни курсу валют до 1-3%, ціни на ліки не зростають. Якщо рівень коливань перевищує 3%-й показник, ціни імпортерів на ліки змінюються протягом одного тижня після цього" - розповів Володимир Дудка, член правління Асоціації фармацевтичних дистриб'юторів "Фармукраїна".
"Якщо продукт імпортується, то будь-яка валютна нестабільність збільшує роздрібну ціну на нього близько 5% від його вартості. Взагалі, коли починається нестабільність з курсом, імпортери починають закладати цю нестабільність в ціну", - розповіла виданню Марія Колесник, керівник аналітичного відділу компанії ААА.
Як вважає експерт, ситуація з євро може позначитися і на продуктах харчування, які ми вважаємо суто українськими. Наприклад, ковбаса може бути вироблена на нашому заводі і з вітчизняного м'яса. Але багато компонентів для її приготування імпортуються з єврозони. І це теж опосередковано буде впливати на ціну. Ну, і звичайно, зміцнення євро вплине на ціну фруктів, що ввозяться з Європи, оливкового масла і дорогих продуктів бакалійної групи.
В той же час, фахівці сьогодні не схильні драматизувати ситуацію. За їхніми словами, євро сьогодні не стільки дорожчає, скільки повертається до весняного рівня після літнього обвалу. Подорожчання європейських товарів може бути спровоковане високими інфляційними чеканнями українців, які знову кинулися скуповувати валюту в обмінних пунктах. А тому, ціни вже в найближчі тижні можуть абсолютно відрізнятися від тих, які були навесні. Хоча курс гривні до євро буде той самий.
Світлана Попель, Юрій Школяренко
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас