Американська "семибанкірщина" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американська "семибанкірщина"

Казна та Політика
2080
Америка ще далека від "семибанкірщини", тієї, коли перед вирішальними виборами 1996 року семеро на той час найбагатших людей Росії вирішили вдаритися в політику.
Але дивний збіг. У вівторок мільярдер інвестор Джордж Сорос опублікував програмну статтю в The Financial Times, в якій висловив рекомендації президенту Обамі стосовно економічної політики. Того ж дня в інтерв'ю телеканалу Fox News інший мільярдер девелопер і шоумен Дональд Трамп заявив, що вперше в житті готовий серйозно подумати про участь в президентських виборах.
Два бізнесмени виступають з прямо протилежних позицій. Якщо сформулювати їх коротко, то Сорос вважає, що економічний курс Обами проводиться дуже нерішуче. Трамп переконаний в тому, що в результаті цієї політики Америка втратила повагу в світі, а продовження курсу нинішнього президента веде до "втрати країни". Простіше кажучи: Обами дуже мало, говорить один мільярдер. Обами надто багато, переконаний інший. І все це - за два роки до президентських виборів у США.
Звичайно, аналогія з російською "семибанкірщиною" - для червоного слівця. Ніщо в російській і американській політичній системах не схоже (крім того, що в 2012 році в обох країнах мають відбутися президентські вибори). І не в традиціях американського великого бізнесу безпосередньо брати участь в загальнонаціональній виборчій кампанії, не рахуючи самотнього і безславного ходіння Росса Перо у велику політику.
На губернаторському рівні є досить гідні прецеденти, той же мер Нью-Йорка Майкл Блумберг. А ось так, щоб мільярдери, віртуально виражаючись, товпилися на лужку Білого дому - такого раніше начебто помічено не було. Можливо, вони щось таке знають, наприклад, про справжній стан американської економіки, про що недоговорюють?
Америці потрібно повернути здоровий глузд
Напередодні Дональд Трамп в ефірі Fox News був несподівано конкретний, роз'яснюючи свої потенційні президентські амбіції. Він відкинув припущення про те, що, якщо вирішить балотуватися, то робитиме це від "третьої сили" - "партії реформ", заснованої мільярдером Россом Перо.
"Я - республіканець, тож, якщо я взагалі на щось зважуся, то, вважаю, я робитиму це як республіканець. Я говорю цілком серйозно. Тому що не можу виносити того, що відбувається з країною. Я вперше (замислююся) про це серйозно. Мене впродовж багатьох років просили зробити це. А мені було нецікаво. Цього разу я, принаймні, розглядаю це. З цього не виходить, що я так і зроблю. Але я серйозно про це роздумую".
Не так давно журнал Time провів опитування серед жителів штату Нью-Гемпшир (з якого, як відомо, в Америці стартують "праймериз") щодо потенційних кандидатур на посаду президента на виборах 2012 року. У результатах опитування фігурують десятки згадок Дональда Трампа.
В інтерв'ю Fox News девелопер заявив, що він жодним чином не причетний до проведення опитування і не фінансував його, але результати вважає "вражаючими" - в тому, що стосується згадки його імені.
Чи має ексцентричний мільярдер, який у масовій свідомості асоціюється з телевізійними уроками ведення бізнесу і конкурсом "Міс Всесвіт", шанси стати головнокомандуючим США? Поки політологи серйозно не висловлюються із цього приводу, але в цілому, чому ні, адже був же президентом США, і одним з найпопулярніших в ХХ столітті, актор Рональд Рейган?
Сам Трамп вважає, що Америці зараз бракує здорового глузду. "У нас немає здорового глузду", - двічі повторив він в інтерв'ю і додав, що особисто він міг би допомогти повернути Америці втрачену при Обамі розсудливість. А зараз, за словами Трампа, "ми втрачаємо цю країну; згадайте мої слова, якщо ми продовжимо рухатися в тому ж напрямі, ми втратимо цю країну, і більше не будемо великими, і ніхто нас не поважатиме".
Америці потрібна не велич, а стимулювання економіки
Джордж Сорос в своїй помітній статті в The Financial Times висловлює тривогу зовсім з іншого приводу. Він упевнений, що адміністрація Обами, в цілому вірно вибравши курс на підтримку американської економіки, під тиском республіканців здає позиції і йде в глуху оборону.
Тепер уже Білий дім вимушено, з політичних міркувань, заговорив про необхідність суворої фінансової дисципліни. Президент не може не зважати на те, що середній американець глибоко стурбований стрімким енням держборгу, пише інвестор. "Я думаю, є істотні передумови для подальшого стимулювання економіки, - говориться в статті Сороса. - Зрозуміло, що споживання не може постійно підтримуватися нарощенням держборгу. Має бути виправлений дисбаланс між споживанням і інвестиціями.
Але скоротити держвитрати у момент масового безробіття означало б нехтувати уроками минулого. Очевидне рішення полягає в тому, щоб розмежовувати інвестиції і поточне споживання і збільшувати перші при скороченні других. Проте це політично неможливо. Більшість американців переконана, що уряд нездатний управляти інвестиціями, націленими на поліпшення фізичного і людського капіталу країни".
На думку Сороса, замість того, щоб під натиском республіканської опозиції напередодні виборів обіцяти різке скорочення бюджетного дефіциту, адміністрація Обами могла б збільшити інвестиції в інфраструктуру і освіту.
Спокуса простих рішень
Тон світової преси, що коментує несподівані заяви Дональда Трампа, який прикидає під свої амбіції Білий дім, поки досить іронічний. Газета The Los Angeles Times згадує, наприклад, рецепт вирішення конфлікту через плани будівництва мечеті в центрі Нью-Йорка поблизу від зруйнованих терористами башт-близнят Усесвітнього торгівельного центру. Трамп запропонував вирішити цю колізію з геніальною простотою: він заявив, що готовий викупити цю ділянку, що йому як девелоперу не завадило б. Врешті-решт, нью-йоркська нерухомість завжди в ціні.
Якщо це - приклад того, з яким набором ідей йде рятувати Америку один з найбагатших її бізнесменів, то за долі світової економіки є всі підстави ще більше занепокоїтися. Як, втім, не викликає сумніву і те, що заклики іншого американського мільярдера продовжити стимулювання економіки за рахунок збільшення дефіциту бюджету також продиктовані не лише філантропічними міркуваннями. В будь-якому разі буде цікаво простежити за тією роллю, яку на майбутніх виборах в США гратиме великий бізнес. Судячи з подій цього тижня, ця роль буде незвичайно велика.
Михайло Бакланов
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас