Інвестори підтримали баланс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори підтримали баланс

Казна та Політика
1367
За попередніми даними НБУ, в серпні дефіцит поточного рахунку платіжного балансу підвищився порівняно з липнем в 2,5 разу, досягнувши максимального цього року значення - мінус $563 млн. Погіршення стану рахунку поточних операцій, що продовжується вже третій місяць поспіль, стало наслідком різкого дисбалансу в торгівлі товарами. У серпні обсяг їх експорту практично не змінився, склавши $4,3 млрд.
В той же час імпорт збільшився на 4,8% - до $5,4 млрд. В цілому темпи зростання імпорту (40,5% в річному численні) значно перевищили динаміку експорту (32,7%). В результаті дефіцит зовнішньоторговельного балансу в серпні підскочив до $1,1 млрд в порівнянні з $0,8 млрд в липні.
Причинами такого перекосу були поступове відновлення внутрішнього попиту, що стимулювало зростання імпорту, і ослаблення позицій українських металургів через несприятливу світову кон'юнктуру.
"Два літні місяці поспіль скорочувалися постачання на зовнішні ринки металопродукції, частка якої в структурі експорту найбільш вагома і становить 36%. У липні експорт металів зменшився на 12,5% (рік до року), в серпні - на 12%. Крім того, останнього літнього місяця зафіксовано скорочення експорту машинобудування на 9%, що також позначилося на збільшенні дефіциту зовнішньої торгівлі", - розповів аналітик інвестиційної групи "Сократ" Олександр Саливон.
Ще одна причина, що зумовила зниження експорту, - затримки з експортом зернових в серпні - на початку вересня. Істотне зростання імпорту останнього літнього місяця сталося головним чином за рахунок збільшення (у 1,5 разу) обсягів постачань нафти на внутрішній ринок. Максимального значення з початку поточного року досяг і показник неенергетичного імпорту.
Серйозний дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в серпні був повністю компенсований профіцитом фінансового рахунку, хоча і його позитивне сальдо зменшилося майже на 40%, склавши всього $0,6 млрд. Причина сповільнення припливу коштів по фінансовому рахунку - активне погашення заборгованості перед зовнішніми кредиторами приватним сектором (негативне сальдо по кредитах і облігаціях в серпні склало $332 млн). Старанніше за інших по боргах платили фінансисти: негативне сальдо операцій в банківському сегменті склало $252 млн, в реальному секторі - $117 млн. Позитивним сальдо фінансового рахунку Україна зобов'язана вливанням нерезидентів. Обсяг прямих іноземних інвестицій останнього літнього місяця став несподівано високим, досягнувши $654 млн (у липні - $283 млн).
"В цілому з початку року чистий приплив ПІІ склав $3,1 млрд, що на 20,9% більше, ніж за аналогічний період 2009 року. При цьому в банківський сектор надійшло 24% від загального обсягу інвестицій", - констатують в НБУ. Як наслідок, в серпні зведений платіжний баланс виявився профіцитним (плюс $30 млн), а кумулятивне сальдо за останні 12 місяців вперше з 2008 р. вийшло в позитивну площину - $2,3 млрд. Погіршення стану поточного рахунку було однією з причин нестабільності курсу гривні, що спостерігалася в останній місяць.
"Зростання дефіциту спричинило зміну балансу на валютному ринку, що призвів до слабкого девальваційного тиску на гривню", - переконаний аналітик компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов. За даними НБУ, в результаті зростаючого попиту на ВКВ курс гривні на міжбанку минулого місяця знизився на 0,61% - до 7,9344 грн./$ (станом на 24 вересня), на готівковому ринку - на 0,67% (до 7,957 грн./$).
Проте, на думку експертів, ближче до кінця року перебоїв з валютою вже не буде. Ситуація в зовнішній торгівлі пройшла критичну точку. Завдяки підвищенню середніх експортних цін на метал, які в порівнянні з червневим дном вже піднялися на 20%, обсяги експорту металопродукції в грошовому вираженні почнуть швидко відновлюватися. Порівняно невеликий дефіцит торгівлі товарами компенсуватиметься за рахунок профіциту торгівлі послугами (за підсумками серпня він зріс до 497 млн, що стало найвищим показником за останні три роки).
"За нашими прогнозами, позитивне сальдо поточного рахунку в нинішньому році може досягти $0,7 млрд", - відзначають аналітики ІГ "Сократ".
Враховуючи стабільність гривні й очікуваний приплив фінансового капіталу в країну в кінці року, профіцит фінансового рахунку також обіцяє бути значним. "В разі подальшого відновлення попиту на глобальному ринку сталі баланс попиту і пропозиції на валютному ринку в поточному році не повинен значно змінитися. Крім того, високі шанси деяких емітентів залучити додаткові кошти на зовнішніх боргових ринках і очікуване зростання інвестицій понизять попит на валюту", - прогнозує начальник департаменту аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печеріцин.
За деякими оцінками, загальна сума українських єврооблігацій, розміщених корпоративними емітентами, вже цього року може скласти від $500 млн до $1 млрд. Надання кредиту МВФ (перший транш у розмірі $1,9 млрд був отриманий в серпні) і нещодавнє розміщення урядом суверенних євробондів на $2 млрд також сприятимуть припливу іноземної валюти по фінансовому рахунку.
Думка експерта
Микита Михайличенко, аналітик ІК Concorde Capital:
В 2010 р. дефіцит поточного рахунку може скласти близько 1% від ВВП ($1-1,3 млрд) в порівнянні з 1,5% в 2009 р. Надалі, в умовах відновлення споживчого й інвестиційного внутрішнього попиту і прискорення інфляції, поточний рахунок залишатиметься в дефіциті, який, можливо, почне зростати. Відновлення світових фінансових ринків, а також поліпшення відносин з Росією зумовили істотне збільшення припливу іноземних інвестицій в Україну по фінансовому рахунку, яке склало $5,8 млрд з початку року проти чистого відтоку в $10 млрд за аналогічний період 2009 р. Важливо, що більше половини цієї суми прийшло через прямі інвестиції, тоді як чистий приплив короткострокового боргу в корпоративний сектор склав лише $0,6 млрд.
Така структура припливу інвестицій робить Україну менш залежною від мінливої кон'юнктури на світових фінансових ринках. За підсумками поточного року приплив валюти по фінансовому рахунку складе близько 5% від ВВП, або $6,5 млрд, що істотно перевищить відтік по поточному рахунку. Це створить сприятливі умови для стабільності обмінного курсу гривні найближчим часом.
Петро Ручніков
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас