Чи залишились інвестори на нашому фондовому ринку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи залишились інвестори на нашому фондовому ринку?

Фондовий ринок
898
Кінець вересня не приніс нічого нового на фондові ринки, і традиційне "літнє затишшя" плавно перейшло в осіннє. Останнє було не зовсім очікувано експертами, які швидше були схильні сподіватися на пожвавлення ринків після періоду літніх відпусток.
На початок останньої декади вересня склався дуже сприятливий для фондових бірж новинний фон. Як повідомив аналітик компанії Astrum Investment Management Денис Белов, світові фондові ринки 20 вересня відреагували потужним ралі на заяву про закінчення рецесії в США. Приводом для значного зростання світових індексів стала заява авторитетного Національного бюро економічних досліджень (NBER) про те, що рецесія закінчилася ще в червні 2009 року. Таким чином, було офіційно оголошено про завершення найдовшої після Другої світової війни фази економічного спаду в США (початком рецесії був оголошений грудень 2007 року).
Белов додав, що європейські ринки цього дня отримали додаткову порцію позитиву від рейтингового агентства Moody’s, яке заявило про збереження суверенного рейтингу Великобританії на рівні Ааа. При цьому агентство Fitch зберегло суверенний рейтинг Німеччини на найвищому рівні ААА.
Та варто зазначити, що на українському фондовому ринку протягом доволі тривалого часу спостерігається повний застій. І що характерно, вітчизняні гравці не дуже звертають увагу на зовнішній позитив, якого вже просто недостатньо для віри в потенціал українських паперів. В той же час, учасники вітчизняного ринку цінних паперів, за відсутності внутрішньоекономічних стимулів зростання, хворобливо реагують на будь-які негативні новини ззовні.
Як підкреслила начальник аналітичного відділу компанії "Проспект Інвестментс" Олена Євдоченко, динаміка українського фондового ринку в даний час, після падіння в серпні, виглядає найгіршою серед країн з економікою, що розвивається, на тлі зростання російського ММВБ на 4,5%, Бразилії і Китаю на 9%, Індії на 14%. Український індекс UX а даний відрізок часу знизився на 0,8% унаслідок низької ліквідності на вітчизняному ринку. "Крім того, коли на світових фондових майданчиках трапляються корекції вниз, українські учасники торгів дуже активно реагують на даний факт, відкриваючи короткі позиції, що веде до значних втрат курсової вартості акцій на біржі", - сказала аналітик.
Незважаючи на те, що міжнародні ринки в даний час більш схильні до зростання, ніж до падіння, тренд їх залишається невизначеним. Оптимізм інвесторів різко змінявся похмурими настроями, а позитив часом так само несподівано бере гору над песимізмом. Треба, звичайно, враховувати і чинник кінця місяця, який в нашому випадку все ж підтверджує невпевненість інвесторів, що вкладають кошти в акції. Дуже вже незрозуміло поводяться світові ринки, які в цілому начебто зростають, але в той же час налагоджені не дуже позитивно.
На думку Белова, вже 21 вересня світові фондові ринки втратили позитивний настрій і почали фіксувати прибутки. Цього дня ринки зафіксували змішану динаміку торгів. Індекс DJ Stoxx 600 закрився зниженням на 0,5% на позначці 265 пунктів. Індекс S&P 500 втратив 0,3%, впавши нижче 1 140 пунктів. Індекс DJIA при цьому додав менше 0,1%.
При цьому, відзначає аналітик, статистика з американського ринку нерухомості була позитивною. Кількість нових закладень будинків в серпні збільшилася до 598 тис., або на значних 10,5%. А кількість виданих на будівництво будинків дозволів зросла на 10 тис. до 569 тис. Незважаючи на оптимістичні дані, ринки не квапилися зростати - інвестори вважали за краще зафіксувати прибуток напередодні засідання Федерального комітету з відкритого ринку (FOMC). Результати засідання не додали додаткової упевненості учасникам ринку. FOMC повторив свою традиційну заяву про те, що він продовжує стежити за ситуацією, в черговий раз вказавши при цьому на готовність додатково стимулювати економіку, не вдаючись у подробиці щодо інструментарію. Комітет також висловив стурбованість низьким рівнем інфляції.
Про український ринок цінних паперів зараз не варто і говорити. Ні вітчизняні, ні зарубіжні інвестори на наших біржах жодних серйозних покупок в останні два місяці не робили. Хоча і продавці, схоже, в роздумах.
За словами аналітика інвестиційної компанії "Альтана Капітал" Олександр Кушнарьова, гравці фондового ринку доки не бачать глобальних стимулів для покупок, що і зумовлює негативні тенденції на біржах. Він вважає, що заяви керівництва ФРС США відносно ситуації в американській економіці були сприйняті неоднозначно. З одного боку, фінансовий регулятор заявив про те, що процентні ставки будуть збережені на мінімальному рівні ще тривалий час, проте це формулювання в останні місяці вже стало традиційним. З іншого боку, ФРС підтвердила прихильність курсу, спрямованому на стимулювання національної економіки, що вказує на її слабкість, що виражається в уповільненні темпів економічного зростання і високому рівні безробіття.
В наступні дні вересня світові ринки продовжили демонструвати різноспрямовану динаміку. За підсумками одного торгівельного дня американські і європейські індекси могли показувати протилежну динаміку, а українські майданчики при цьому, як виявилось, проявили "стабільність" і надовго визначилися з низхідним трендом.
Зокрема, відзначає Белов, на світових фондових ринках 24 вересня відбувалося сильне зростання. Макроекономічна статистика із США і Європи привнесла позитивний настрій на біржі.
Проте українські індекси цього дня показали мінімальне зростання, а це ще раз доводить, що одного лише зовнішнього позитиву для наших гравців вже мало, і вони чекають серйозних ідей вже від вітчизняної економіки.
Закінчення вересня ознаменувалося загальною корекцією на ринках, оскільки інвестори, не особливо упевнені в завтрашньому дні, вирішили зафіксувати прибуток за місяць. При цьому, додав Белов, частина ринкових гравців вирішила перестрахуватися перед публікацією в п'ятницю статистики про виробничу активність в США. Глава ФРС Бен Бернанке під час виступу у Вашингтоні в черговий раз назвав проблеми, що існують в економіці, і заявив, що ФРС повинна внести свій внесок до економічного розвитку країни. "Отже, "вербальна інтервенція" монетарного регулятора, за традицією, що давно склалася, була дуже невиразною", - підкреслив Белов.
При цьому, за словами Євдоченко, активність інвесторів на вітчизняному ринку як і раніше низька. Виходячи з індикатора R.C.I., більшість "блакитних фішок" перебувають в зоні перепроданості. А пояснити дану тенденцію можна відсутністю ліквідності на українському ринку акцій - мабуть, валютні ризики зупиняють крупних іноземних інвесторів вкладати кошти в акції українських емітентів, вважає аналітик. На її думку, в жовтні ключовим чинником, що визначає настрої гравців, стануть звітності американських корпорацій за 3-й квартал 2010 року, сезон яких стартує 7 жовтня.
Виходячи з вищевикладеної ситуації, залишається лише сподіватися на чіткіші сигнали від світової економіки, які засвідчать упевненість в закінченні глобальної рецесії. І звичайно, хочеться вірити, що і українська економіка почне функціонувати за цивілізованими і передбаченими правилами. У чому, на жаль, поки є великі сумніви.
Володимир Оранський
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас