Білорусь готується знов стати картопляною житницею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь готується знов стати картопляною житницею

Аграрний ринок
601
Білорусь може збільшити виробництво і експорт картоплі, упевнені фахівці. Тим паче, що необхідні для цього передумови у вигляді багатого досвіду, уміння і народних традицій є в достатку.
Білорусь серйозно має намір відродити минулу славу картопляної житниці. Виробництво і експорт білоруської картоплі найближчими роками повинні збільшуватися, не лише досягнувши показників радянських часів, але і перевищивши їх, упевнені фахівці. Деякі з них прогнозують майже десятиразове збільшення експорту цього продукту в найближчій перспективі.
"Другий хліб" білорусів
Як нагадує співробітниця одного з білоруських сільськогосподарських науково-дослідних інститутів Марія Володимирівна, картопля залишається основою раціону будь-якого білоруса. Тому картоплі - або, по-білоруськи, бульбі - в країні завжди приділяли найбільшу увагу. Саме завдяки таким кулінарним пристрастям, білорусів в Радянському Союзі стали називати "бульбашами".
Пік обробітку даного продукту в республіці припав на часи Радянського Союзу. Проте, як констатує незалежний економіст Леонід Злотніков, після розпаду СРСР і особливо в останнє десятиліття культура картоплярства в Білорусі стала згасати.
Скорочення експорту
Дійсно, експорт білоруської картоплі після розпаду СРСР демонстрував стійку тенденцію до зменшення. Якщо, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), в 1993 році за кордон було продано 270 тисяч тонн білоруської картоплі, то в 1999 - 115 тисяч тонн. А в 2010 році на експорт відправлено близько 100 тисяч тонн цих коренеплодів.
Такий спад заступник генерального директора Науково-практичного центру Національної академії наук з картоплярства і овочівництва Іван Бусько пояснює тим, що з розпадом СРСР Білорусь втратила традиційні ринки збуту картоплі, і площі, на яких вирощувалася ця сільгоспкультура, істотно скоротилися.
Кулінарні пристрасті
Але це не означає, що білоруси стали менше їсти бульби. За даними ПРООН, торік в країні на душу населення було вироблено 737 кілограмів картоплі. По виробництву картоплі на людину Білорусь випереджає Казахстан в 4,2 разу, Росію - в 3,4 разу, Україну - в 1,7 разу.
Такі показники, за словами Буська, викликані перерозподілом картопляного виробництва в країні. Якщо раніше велику частину картоплі вирощували на колгоспних полях, то тепер близько 95 відсотків всього картопляного урожаю в Білорусі збирають приватники. А це - близько 8 мільйонів тонн.
Плани на мільйон
Під час недавніх відвідин Вітебської області президент Олександр Лукашенко заявив, що, "виявляється, картопля - це золото". У Білорусі такі заяви можна сприймати як наказ до дії для чиновників. Тим більше, якщо наказ має документально оформлене підтвердження у вигляді програми розвитку картоплярства в Білорусі, розрахованій до 2015 року. Цим планом передбачено збільшити обсяг виробництва картоплі в країні до 9 мільйонів тонн.
Для виконання програми, за словами Івана Буська, необхідно різко збільшити посівні площі, що планується зробити найближчими роками. "І до 2015 року експорт картоплі складе близько 1 мільйона тонн", - прогнозує фахівець.
Втім, мільйон тонн - це підвищені зобов'язання. Програмою передбачається відправляти на експорт не менше 500 тисяч тонн. Такий обсяг - це 5-6-е місце в світовому рейтингу експортерів картоплі. Грошові надходження від подібних продажів можуть скласти 100-150 мільйонів доларів на рік. Іншими словами, білоруси завдяки картоплі можуть бути не лише ситими, але і матеріально забезпеченішими.
Андрій Алехнович
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас