"Ъ": Мінекономіки пропонує спростити процедуру держзакупівель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Мінекономіки пропонує спростити процедуру держзакупівель

Казна та Політика
317
Через два місяці після набуття чинності закону "Про здійснення державних закупівель" Мінекономіки вирішило його лібералізувати. Міністерство оприлюднило проект змін, яким запропонувало підвищити в законі поріг закупівель товарів і послуг з 100 тис. грн. до 200 тис. грн., а робіт - з 300 тис. грн. до 500 тис. грн. Запропоновано також збільшити кількість видів закупівель, для проведення яких досить наявності одного учасника.
У ст. 2 передбачається, що дія закону не поширюватиметься на закупівлю послуг, пов'язаних із забезпеченням роботи офіційних делегацій, послуг міжнародних фінансових організацій, послуг із зберігання газу, закупівлю паливних елементів для ядерних реакторів, товарів в рамках оборонного замовлення, товарів на біржах або на конкурсах, закупівлі Аграрного фонду. У ст. 10 пропонується внести зміни, спрямовані на зменшення кількості інформації, обов'язкової для публікації на сайті уповноваженого органу.
Запропоновано передбачити новий вид закупівель - вільний вибір. Його можна буде застосовувати при закупівлях 29 різних видів товарів і послуг. Наприклад, при покупці товарів, робіт і послуг для ліквідації аварій, для підготовки проектів до Євро-2012, оплати перевезень і харчування, при закупівлі книг для бібліотек, послуг поштового зв'язку, закупівлі послуг при соціальних виплатах, при виборі банку для розрахунково-касового обслуговування, для підвищення кваліфікації співробітників держсектора за кордоном.
В записці пояснення до проекту необхідність правок пояснюється тим, що частина положень закону про держзакупівлі вже не відповідає стану справ в економіці. "Замість створення відкритого і прозорого поля для суб'єктів сфери держзакупівель, відбувається безпричинне затягування часу при проведенні процедур закупівель, створюється додаткове фінансове навантаження як на замовників, так і на учасників процедур закупівель", - наголошується у документі.
Експерти підтримали збільшення порогу. "Безумовно, мінімальний обсяг закупівель, при якому використовується закон, необхідно регулярно піднімати відповідно до курсових змін та інфляції. Тому підвищення порогу дії закону виглядає виправданим і значно спростить процедуру закупівель", - відзначає партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Олег Мальський.
"Збільшення планки дії закону, як і збільшення видів закупівель, де цей закон не діятиме, виводить з-під контролю значну частину контрактів, що збільшує можливість для маніпуляцій", - вважає гендиректор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий.
Ймовірні зміни у системі держзакупівель готові підтримати представники як коаліції, так і опозиції. "Пропоновані норми повинні знизити бюрократичний прес при здійсненні держзакупівель, тому я рекомендуватиму членам фракції потримати законопроект", - зазначає депутат Ксенія Ляпіна ("Наша Україна-Народна самооборона").
"Ми готові підтримати ініціативу, оскільки нинішня система часто позбавляє підприємства можливості приймати оперативні рішення, знижує їх конкурентоздатність. Що стосується загрози зменшення прозорості процедур, то запевняю: до остаточного прийняття закону ми пропрацюємо ці норми", - запевнив заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас