Китай увійде до трійки найвагоміших голосів у МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай увійде до трійки найвагоміших голосів у МВФ

Казна та Політика
373
Китай за підсумками майбутньої реформи квот і голосів у Міжнародному валютному фонді може зайняти третій або навіть другий рядок в організації за обсягом повноважень після основного "пайовика" МВФ - США, повідомляє Reuters із посиланням на робочі матеріали фонду.
За такого сценарію, який поки що не затверджений, КНР залишить позаду себе "старі" економічні держави, що традиційно були у фонді на перших ролях, - Німеччину, Францію і Великобританію.
Грядущий перерозподіл голосуючих прав у МВФ дозволить зайняти вищі позиції у фонді багатьом державам, що розвиваються, у тому числі Бразилії, Росії, Індії, Південній Кореї і Туреччині, виходить з документа фонду, що є у розпорядженні Reuters. Агентство уточнює, що розробники реформи підготували чотири сценарії перерозподілу голосів, три з яких передбачають, що Китай переміститься на третє місце по "вазі" в МВФ з поточної шостої позиції - більше голосуючих прав буде лише в США і Японії.
Згідно з одним з варіантів реформи, КНР обходить за обсягом голосуючих прав в МВФ Японію і займає другу позицію услід за Сполученими Штатами.
Порівняльна вага в МВФ інших висхідних держав також збільшиться. Так, Індія переміститься з 11-го рядка на 9-й, а Бразилія - з 14-го на 11-й. Про те, яке місце займе після перерозподілу квот Росія, агентство не повідомляє.
У вівторок Росія і Китай за підсумками переговорів лідерів двох країн Дмитра Медвєдєва і Ху Цзіньтао закликали країни G20 домовитися про конкретний механізм реформи квот і голосів в МВФ до чергового саміту "двадцятки", який пройде в Сеулі 11-12 листопада. "G20 повинна зробити так, щоб цілі реформи квот в МВФ, поставлені Піттсбургським самітом, були досягнуті до проведення саміту в Сеулі", - йдеться в спільній заяві Медвєдєва і Ху Цзіньтао.
На саміті в Піттсбургу у вересні минулого року країни "двадцятки" домовилися про перерозподіл квот в МВФ на 5% на користь держав, що розвиваються. В той же час країни БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай) пропонували збільшити в МВФ квоти держав, що розвиваються, на 7%.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас