"Ъ": "Газпром" придивляється до купівлі "Агрокомбанку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Газпром" придивляється до купівлі "Агрокомбанку"

483
Російський Газпромбанк, що займає третє місце за активами (1,7 трлн руб., або $55 млрд), купує український Агрокомбанк, повідомило джерело в НБУ порталу "Економічна правда". За його словами, угода знаходиться на стадії завершення. В Агрокомбанку вчора підтвердили факт ведення переговорів. "Продаж банку не пов'язаний із браком грошей в акціонерів. Вони просто вирішили залучити стратега", - повідомив співробітник банку. Високопоставлений менеджер в Газпромбанку підтвердив інформацію: "Так, переговори дійсно велися", при цьому зазначив, що "не дуже вірить у те, що операція відбудеться". Покупка Агрокомбанка, який знаходиться на 113-м місці за активами (539,8 млн грн.), забезпечить Газпромбанку недорогий і швидкий вихід на український ринок.
"Для них не принципово - великий банк або маленький - він їм потрібний як розрахунковий центр. Вони зможуть у будь-який момент влити досить грошей в його розвиток", - повідомило джерело в Нацбанку. У Газпромбанку досить коштів - на 1 липня його капітал досяг $7,53 млрд. При цьому власні кошти банку за минулий рік виросли на $3,29 млрд за рахунок балансового прибутку за 2009 рік і в I половині 2010 року ($233 млн), а також притягнених в II половині 2009 року субординованих депозитів від Внешэкономбанка й акціонерів (НПФ "Газфонд" належить 50%+1 акція банку, ВАТ "Газпром" - 41,73%).
Газпромбанк контролює п'ять російських банків, по одній установі в Білорусі, Вірменії та Швейцарії. Інвестор почав виявляти цікавість до українського ринку ще в 2006 році. Джерела тоді стверджували, що банк веде переговори з Укргазпромбанком (зараз 91-е місце). Купивши Агрокомбанк, Газпромбанк отримає невелику філіальну мережу: два відділення в Києві, по одній в Житомирі і Коцюбинському. На 1 липня власниками банку були глава його правління Олександр Новіков (24,4%), депутат Київради від фракції БЮТ Володимир Дробот (15,7%), Анатолій Дробот (7,4%) і Тетяна Єтенко (13,3%). Прибуток банку в I півріччі склав 1,1 млн грн.
Інтерес до банківського ринку пояснюється необхідністю обслуговувати рахунки клієнтів і партнерів "Газпрому" в Україні. "На кінець червня частка російського капіталу в банківському секторі України з активів становила 11%, що є найбільшим показником серед іноземних кредитних установ. Вибір банку з четвертої групи говорить про те, що, як мінімум, в найближчих рік-два Газпромбанк має намір використовувати фінустанову як розрахунковий центр, а не розвивати банківський бізнес в Україні", - говорить аналітик ДІК BG Capital Віталій Ваврищук. Активність банку також може пояснюватися тіснішою співпрацею "Газпрому" з НАК "Нафтогаз України".
"Постачальниками "Газпрому" є десятки українських підприємств. Найбільші з них - "Зоря-Машпроект", Сумське НВО ім. Фрунзе, СКМ. 'Газпрому' потрібний банк, перш за все, для розширення географії бізнесу, а потім для контролю платежів усередині України, майбутніх планів. Мабуть, 'Газпром' виходить на конкретні домовленості з 'Нафтогазом' зі створення СП, тому зрозуміле бажання 'Газпрому' контролювати клієнтські платежі. А для цього потрібен український банк", - вважає директор інвестиційно-банківського департаменту ДІК "Сократ" Володимир Клименко. Покупка Агрокомбанка не вимагає великих інвестицій - його власний капітал до кінця I півріччя складав всього 122 млн грн. ($15,4 млн).
"Покупка банка дозволить швидко розпочати роботу на новому ринку - отримання ліцензії, в разі створення нового банку, вимагало би більшого часу. Варіант покупки великого банку міг би не реалізуватися через те, що наявні пропозиції просто не влаштували б Газпромбанк за ціною", - зазначає аналітик ДІК "Ренесанс Капітал Україна" Віталій Шушковський.
Входження такого великого інвестора позитивно вплине на позиції Агрокомбанка на ринку. "Будучи мало не єдиним покупцем на ринку, Газпромбанк, швидше за все, був досить вимогливий до якості кредитного портфеля і рівня капіталізації банку. Думаю, в найближчий рік українська 'дочка' Газпромбанку значно збільшить активи і отримає додатковий капітал від акціонерів", - говорить пан Ваврищук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас