Як зекономити бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зекономити бюджет

805
З початку економічної кризи нашим людям роздали величезну кількість порад, які допомагають зберегти гроші. Проте до них не завадило б додати і хитрості, в цьому випадку економія буде ще ефективнішою.
Торг доречний
Багато хто помилково вважає, що торгуватися у наш час можна лише в одному місці - на продовольчому ринку. Хоча і там слідують цій славній традиції не так багато покупців. Проте торгуватися можна і потрібно скрізь, допитливий покупець в програші не буде.
Супермаркети, та і багато дрібних магазинів практикують видачу знижкових карт. Перш ніж завантажувати повністю візок, запитаєте у менеджера, як її отримати. Про можливі акції і знижки можна цікавитися і в будь-яких профільних торгівельних точках, починаючи з магазинів техніки і закінчуючи бутіками. Запитуйте про знижки цін як загалом, так і на річ, що вам сподобалася. Тим більше важливий торг при великій покупці, наприклад, квартири чи автомобіля.
Основні правила торгу:
• Доброзичливі покупці легше отримують знижку.
• Нагадати про існування альтернативних місць покупок, де якість як мінімум не гірша, зате продавці, швидше за все, згідливіші.
• Дати знати продавцю, що ви помітили вади товару і не квапитеся захоплюватися його достоїнствами. Але інша сторона операції повинна зрозуміти, через що змушена збивати ціну.
• В процесі торгу можна піти і на деякий ризик - дати продавцю в руки ту суму, яку ви вважаєте адекватною. Природно, він розсердиться, але розпрощатися з грошима йому буде важко.
Грошам потрібен сет
Часто доводиться чути про те, що гроші тягнуться до грошей. Говоримо ми це з жалем, мовляв, багачі лише продовжують багатіти, а у нас грошей як не було, так і немає. Якби все було так просто, то кожен, хто виграв у лотерею, ставав би через десять років новим Білом Гейтсом, проте часто їх долі складаються невдало, і легкі гроші відходять так само легко. Аби гроші потягнулися саме у вашу скарбничку, спробуйте дотримати власні ритуали:
• Введіть для себе поняття заборонених купюр. Наприклад, всі банкноти номіналом менше 10 гривень відкладайте. Можливо, ви не доб'єтеся принципової економії, але планку потім можна буде і підвищити, та і до голодних часів перед отриманням зарплати у вас буде недоторканний запас.
• Старайтеся якомога рідше розмінювати крупні купюри. Наявність їх в гаманці непогано дисциплінує покупця. Ще б, одна справа витратити 500 гривень, а зовсім інша - десять разів по 50 грн.
Швидкі витрати
З проблемою «все витратив, а ще три тижні до получки» всі знайомі не з чуток. Це означає, що із стопкою купюр потрібно бути акуратнішим, дотримувати певного політесу. Як правило, левова частка витрат припадає на перші дні після зарплати. Аби хоч трохи забезпечити свій гаманець, донесіть її незайманою до дому. Зі стопкою готівки ми відчуваємо себе багачами і в магазині не хочемо собі ні в чому відмовляти.
Проте значні витрати в перші дні після зарплати можуть бути і корисні. Наприклад, послуги ЖКГ, оренда квартири, кредит, телефонний зв'язок, проїзний, Інтернет, оплата за дитсадок і стоянку. Саме на ці статті нам зрештою грошей і не вистачає. Витративши істотну суму відразу, ви побачите, наскільки скромніші кошти ви тепер маєте. Чи захочеться після цього гульнути «на повну»? Мабуть,ні.
Зате є категорія речей, з купівлею яких можна і почекати. Закономірність проста - чим дорожча річ, тим довше потрібно думати, навіть якщо гроші на неї і є під рукою. Заведіть собі правило: кожна тисяча гривень в ціні товару дорівнює одному тижню роздумів. За цей час ви можете перегоріти, а можете знайти дешевший варіант. Пам'ятаєте, що кращий спосіб заощадити - це не знайти дешевше, а зовсім не купити.
На що йдуть доходи українців
Продукти і безалкогольні напої - 53%
Алкоголь -1,6%
Тютюн - 1,7%
Взуття і одяг - 5,4%
Житло, комунальні платежі - 11%
Побутові витрати - 2%
Охорона здоров'я - 3,4%
Транспорт - 3,2%
Зв'язок - 2,5%
Відпочинок і культура -1,5%
Освіта - 1,5%
Ресторани, готелі - 1,7%
Інші товари і послуги - 2,3%
Неспоживчі загальні послуги (допомога родичам, вклади, аліменти, будівництво, ремонт тощо)
(Дані Держкомстату )
До речі
В боротьбі за своє здоров'я люди сідають на дієти. Аби привести в норму власні фінанси, деякі обмеження не завадять і вашому гаманцю. Гуру в області особистих фінансів пропонують особливу методику стриманості - один день на тиждень повністю утриматися від витрат. Виняток може бути лише для проїзду в громадському транспорті. Обід ви берете з дому, а все необхідне для сім'ї купуйте в інший день. Якщо ви не ведете домашню бухгалтерію, то цю добу стриманість відкриє вам очі на кількість зайвих витрат, які ви постійно здійснюєте.
Ганна Гончаренко
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас