Профспілки можуть розколоти Партію регіонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профспілки можуть розколоти Партію регіонів

Казна та Політика
642
Глава федерації профспілок України Василь Хара лідирує в серпні-вересні за кількістю критичних заяв на адресу уряду серед політиків неопозиційного табору. Про це свідчать результати моніторингу Центру досліджень корпоративних відносин.
Найбільш відомі два випадки, в яких Хара зробив випади проти нинішньої влади. Перший - блокування переговорів з МВФ. Другий - підрив репутації уряду і особисто прем'єра Миколу Азарова в питанні житлових субсидій - наводить думку В'ячеслава Бутка, віце-президента Центру досліджень корпоративних відносин сайт газети "Київський Телеграф".
"Саме ФПУ забила на сполох після того, як наші фахівці ознайомилися з меморандумом, який був поміщений між МВФ і Україною. Його, між іншим, підписали і президент, і прем'єр-міністр. А там вказані декілька волаючих, на наш погляд, пунктів: по-перше, підвищення в нинішньому році ціни на газ для населення майже в 2,5 разу, по-друге, збільшення пенсійного віку до 65 і 60 років і, врешті, замороження соціальних стандартів на подальші роки. А це мінімальні зарплати і пенсії, соціальні виплати і пільги, які настільки мізерні зараз, що майже 15 мільйонів українців живуть за межею бідності!", - заявив Василь Хара в одному з інтерв'ю. Услід за цим він пообіцяв, що ФПУ блокуватиме переговори з МВФ.
За такі дії Партія регіонів публічно пригрозила Харі переобранням з поста лідера ФПУ. Так, депутат від Регіонів Владислав Лук’янов тут же дав зрозуміти, що в партії не розуміють дії керівника Федерації профспілок."Я дуже стримано ставлюся до таких кроків ура-патріотизму, які робить Василь Хара. Такі мітинги, які організовує Хара, ніяк не вплинуть на співпрацю уряду і Міжнародного валютного фонду. Ситуація непроста, але вдаватися до мітингів - це остання стадія отримати підтримку з вулиці. Для політика це досить необачний крок. Це його помилка. Якщо члени профспілок його в цьому не підтримають, то можуть переобрати на цю посаду когось іншого", - заявив Лук’янов.
"Абсолютно очевидно, що падіння рейтингів нової влади з часом - річ неминуча. Значить, вірогідність створення ще однієї політичної сили, на яку зможе опертися Віктор Янукович, виглядає більш ніж вірогідною, - вважає В'ячеслав Бутко. - Без сумніву, це нова тенденція, яка лише наростатиме. На тлі зовнішньої відданості ідеї "Віктор Янукович - наш президент" з'являтимуться нові розкольники усередині правлячої більшості".
На думку Бутка, для цієї нової політичної сили південного Сходу країни буде критично важливо отримати перевагу над Партією регіонів, роздобувши на свою сторону профспілки. "Харі перепозиціюватися під нові політичні обставини буде простіше, ніж іншим. Тому що він першим пред'явив суспільству позицію "А я вам казав!", - вважає аналітик.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас