"Жуляни" віддадуть на 49 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Жуляни" віддадуть на 49 років

Казна та Політика
716
Антимонопольний комітет (АМКУ) дав дозвіл на передачу в оренду приватному власнику комплексу будівель і майна аеропорту "Київ" (Жуляни). Також керівництво Києва має намір почати продаж комунальних підприємств для того, щоб позбутися проблемних активів і перекласти їх борги на нових господарів. АМКУ дозволив ТОВ "Майстер-Авіа" (м. Київ) отримати в оренду будівлі і спорудження КП "Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни). Нагадаємо, раніше "Жуляни" були включені до переліку об'єктів, які приймають Євро-2012. Одночасно в 2008 р. Кабмін затвердив програму реконструкції аеропорту вартістю в 215,3 млн. грн. Реалізувати її спочатку планували за державні кошти. Проте пізніше за владу вирішили заощадити на модернізації аеропорту.
Тому в травні поточного року Київрада оголосила конкурс на оренду комплексів будівель, споруд і обладнання низки об'єктів аеропорту "Жуляни" на 49 років, в якому перемогло маловідоме ТОВ "Майстер-Авіа". Документи на участь у конкурсі подавали також адвокатська фірма "Ес енд Пі" і компанія "Промсоцрозвиток". При цьому основною вимогою до орендаря в умовах конкурсу було погашення боргу комунального підприємства в 22,468 млн. грн. перед ВАТ КБ "Хрещатик" і фінансування будівництва нового пасажирського терміналу загальною площею 12 тис. кв. м вартістю 200 млн. грн.
Проект рішення про передачу в оренду майна, що належить територіальній громаді Києва, був з голосу внесений до порядку денного членом постійної комісії Київради з земельних питань, містобудування і архітектури Денисом Костржевським (Блок Литвина). В той же час в серпні ц.р. перший заступник глави КМДА Олександр Попов заявив про намір вимагати через прокуратуру скасування всіх рішень міськради, що стосуються розподілу землі і власності міста. Перш за все, йшлося про скасування внесених з голосу пропозицій, серед яких і питання оренди аеропорту "Жуляни".
Але, схоже, нові плани КМДА столичного аеропорту не торкнулися. З остаточним списком підприємств в адміністрації поки не визначилися. При цьому, за підрахунками фахівців, в столиці зараз існує 197 підприємств, чиї договори оренди можуть бути переглянуті.
Нагадаємо, що в серпні в структурі міськадміністрації була створена робоча група з координації фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств (КП), яка повинна проаналізувати їх роботу. А також - виробити пропозиції щодо оптимізації їхньої роботи.
"Столичному керівництву вигідно почати приватизацію і передачу в оренду КП, оскільки це дозволить перекласти турботу про пошук коштів на капітальні інвестиції на плечі приватного підприємця", - сказав президент Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас