НБУ пропонує заборонити валютні кредити для фізосіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пропонує заборонити валютні кредити для фізосіб

Кредит&Депозит
5410
Для зниження тиску на курс гривні Нацбанк вирішив повністю заборонити в Україні валютне кредитування. Цю перспективу в п'ятницю на закритій нараді банкіри обговорили з НБУ.
Як повідомив один з банкірів, в п'ятницю на закритій нараді в Нацбанку регулятор оголосив про намір повністю заборонити валютне кредитування не лише населення, але і підприємств. "Як перехідний варіант, напевно, залишимо якісь види валютного кредитування. Але вирішили, що якщо скасовувати, то скасовувати все", - підтвердило високопоставлене джерело в НБУ.
Дату заборони він не назвав, відзначивши, що це питання перебуває у віданні виконавчого директора з валютного регулювання Анатолія Балюка. "Напевно скоро", - додав чиновник НБУ. "Коли один з банкірів обурився і запитав: 'Куди нам дівати валютні депозити, якщо ми не можемо кредитувати?', директор валютного департаменту сказав, що запропонує нам свопи", - розповів банкір.
Нацбанк став боротися з валютним кредитуванням відразу після початку кризи, яка призвела до девальвації гривні на 60%.
В жовтні 2008 року НБУ прийняв постанову №319, яке дозволило банкам видавати кредити у валюті лише резидентам, які мають валютну виручку. Вже в грудні НБУ ввів в дію нові норми резервування, які зробили невигідним кредитування населення у валюті: ставка резервування при видачі кредиту склала 50% його суми, а при простроченні на один день - 100%. У червні 2009 р. Верховна рада прийняла закон, який підтверджує заборону на кредитування в іноземній валюті. Позики у валюті дозволили брати фізичним особам в безготівковій формі лише для оплати лікування і навчання за кордоном. Компанії для отримання кредиту повинні були мати валютну виручку.
В 2009 р. банкіри також часом висловлювали думку і про заборону валютних депозитів.
На думку багатьох керівників комерційних банків, забезпечувати такі депозити невигідно, оскільки на руках у людей є декілька мільярдів доларів, і банківська система не зможе всіх задовольнити. Також, як були упевнені банкіри, банки тепер не мають можливості купувати валюту для виплати відсотків по вкладах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас