У Цушка обіцяють, що дефіциту картоплі не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Цушка обіцяють, що дефіциту картоплі не буде

Аграрний ринок
342
Незважаючи на очікуване зменшення виробництва картоплі в поточному сезоні в Україні, потреба населення в цьому виді продукції буде забезпечена достатньою мірою, що виключає дефіцит картоплі на внутрішньому ринку. В той же час ціни на картоплю будуть трохи вищими, ніж минулого року. Про це повідомили в Міністерстві економіки України.
Так, незважаючи очікуване зменшення виробництва картоплі в поточному сезоні до 18 мільйонів тонн проти 19,7 мільйонів тонн торік, ресурсне наповнення внутрішнього ринку є достатнім для забезпечення харчових потреб населення в цьому виді продукції, - заявили в Міністерстві.
Згідно з даними статистики, які наводить відомство, за минуле двадцятиріччя фактичний середньорічний фонд споживання населенням картоплі не перевищував 7 мільйонів тонн. Згідно з балансовими розрахунками, в сезоні 2010/2011 рік на споживання населенням буде направлено близько 6 мільйонів тонн картоплі, або 130 кілограм на людину при раціональній нормі 124 кг.
Та навіть при достатньому ресурсному наповненні ринку в поточному маркетинговому сезоні споживчі ціни на картоплю перевищуватимуть рівень минулого року, - вважають експерти Міністерства. Це, за їхніми словами, це зумовлено специфікою виробництва і реалізації картоплі. В основному картопля реалізується на організованих або стихійних продовольчих ринках селянами, які намагаються ціною власноруч вирощеної картоплі компенсувати для себе інші інфляційні чинники (зростання цін на газ, підвищення житлово-комунальних і транспортних тарифів тощо).
З метою створення умов для забезпечення жителів міст картоплею і плодоовочевою продукцією місцевими органами влади проводяться ярмарки, де можна придбати продукцію безпосередньо за цінами товаровиробників, - нагадують в Мінекономіки.
Зокрема, на ярмарках, які відбулися в місті Києві 18 вересня, ціни на картоплю були в діапазоні від 3,5 до 5 гривень за кілограм.
За даними моніторингу цін, який здійснюється органами державного контролю за цінами, станом на 21 вересня 2010 середній рівень ціни на картоплю на підприємствах торгівлі і продовольчих ринках України склав 4,08 грн. за кілограм. При цьому, дешевше кілограм картоплі можна придбати в Тернопільській і Рівненській областях - по 3,25 і 3,42 грн. відповідно. Найвищий рівень цін зафіксований в містах Києві і Севастополі - 5,41 і 5,95 грн. за один кілограм.
Інформація, яка з'являється останнім часом в окремих засобах масової інформації щодо того, що рівень цін на картоплю перевищує 6 гривень, штучно створює ажіотаж довкола цього продукту, - стверджують у відомстві.
В цілому, вітчизняний ринок картоплі досить консервативний, - переконані в Мінекономіки. Україна має сформовану культуру виробництва і споживання картоплі. Враховуючи те, що фонд споживання картоплі населенням становить близько третини від обсягів її загального виробництва, то при сприятливішій ціновій ситуації, забезпечення населення картоплею може відбуватися за рахунок перерозподілу напрямів її використання, зокрема, зменшення використання на корм худобі.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас