Petrobras залучила 70 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Petrobras залучила 70 млрд дол.

Фондовий ринок
505
В п'ятницю відбулося найбільше в історії розміщення акцій. Нафтова компанія Petroleo Brasileiro SA (Petrobras), контрольована владою Бразилії, в процесі вторинного розміщення акцій (SPO) продала акціонерам і державі 4,27 млн. акцій, виручивши на цьому 120,4 млрд. реалів (близько $70 млрд.). Нові акції торгуватимуться на Бразильській фондовій біржі Bovespa вже сьогодні. До цього найбільшими розміщеннями акцій вважалися: продаж цінних паперів японською телекомунікаційною компанією Nippon Telegraph&Telephone в 1987 р., яка залучила тоді $36,8 млрд., і первинне розміщення акцій (IPO) китайського банку Agricultural Bank of China в 2010 р., яке принесло йому $22,1 млрд.
Попит на акції Petrobras виявився істотно вищим від суми, на яку були продані акції, і склав $87 млрд. Лише чинні акціонери Petrobras залишили заявок на $57 млрд., інші інституційні інвестори - ще на $30 млрд. У зв'язку з таким високим попитом на цінні папери Petrobras Бразильська компанія повідомила, що може ще додатково продати 188 млн. нових акцій протягом 30 днів.
Найбільший пакет цінних паперів Petrobras вартістю близько $42,5 млрд. в процесі розміщення акцій отримав уряд Бразилії. Іншими покупцями акцій Petrobras стали приватні інвестори і державні інвестфонди з Близького Сходу і Азії, а також інвестиційні фонди США.
Petrobras передала свої акції уряду в обмін на ліцензії на розробку декількох нещодавно відкритих родовищ, які містять величезні запаси нафти. До передачі акцій уряду належали частка в Petrobras у розмірі 32% і приблизно 55,6% голосуючих акцій. Представники уряду повідомляли про плани підвищити частку держави в Petrobras з 32% до 40%. Тепер же, коли держава отримала акції Petrobras з нової емісії, його частка в нафтовій компанії збільшилася до 50%.
Родовище нафти Tupi, право на розробку якого отримала Petrobras, володіє потенційними резервами в 5 млрд. барелів нафти і вважається одним з найбільших з відкритих в світі за останні 30 років поблизу Північної і Південної Америки. Але це шельфове родовище в прибережній зоні Бразилії, в 250 км. від Ріо-де-Жанейро, розташоване на великій глибині. Для його розробки потрібні великі вкладення. Очікується, що розробка нового родовища дозволить Petrobras збільшити щоденний видобуток нафти до 2020 р. до 5 млн. барелів і обігнати за об'ємом виробництва таких гігантів світової нафтової галузі, як Exxon Mobil і Chevron.
Бразилія, якій належать величезні поклади нафти, передає ліцензії на родовища Petrobras, оскільки основним акціонером цієї компанії є держава, яка отримуватиме найбільший прибуток від видобутку нафти. У 2014 р. Бразильська Petrobras зможе добувати до 3,9 млн. барелів на день, що, за розрахунками газети The Wall Street Journal, поставить Бразилію на п'яте місце в світі у видобутку нафти. Крім того, Бразилія може увійти до списку десяти найбільших світових експортерів нафти.
Головною причиною ажіотажного попиту на акції Petrobras стали саме нафтові запаси компанії, які можуть порівнятися і навіть перевершити запаси найбільшої нафтогазової компанії світу ExxonMobil (США). На кінець 2009 р. компанія Petrobras мала в своєму розпорядженні розвідані запаси в кількості 12,1 млрд. барелів нафтового еквіваленту. Поки що це не загрожує лідерству американської ExxonMobil, нафтові запаси якої оцінюються в 23 млрд. барелів, проте Petrobras може швидко скоротити цей розрив.
Кошти, залучені в процесі розміщення акцій, Petrobras має намір вкласти в інвестиційну програму, загальний розмір якої до 2014 р. складе $224 млрд. Експерти відзначають, що після вдалого розміщення Petrobras доведеться взяти у борг ще як мінімум $60 млрд., щоб профінансувати свій інвестиційний план, і це може чинити на компанію фінансовий тиск. Деякі інвестори побоюються того, що частка держави в Petrobras - дуже велика, а це загрожує зниженням ефективності компанії в майбутньому.
Аналітики вважають, що розміщення акцій Petrobras було успішним. "Операції здійснювалися з дуже маленькою знижкою. І це дуже добре, бо ринок чекав набагато нижчої ціни", - заявив представник компанії Sao Paulo-based Humaita Investimentos Марсіо Маседо. Високому попиту сприяла привабливість світової нафтовидобувної галузі, а також потенційна можливість розробки родовища Tupi. "Вочевидь, інвестори як і раніше зацікавлені в країнах з економікою, що розвивається, за умови, що якість компанії досить висока", - говорить менеджер Pengana Capital Тім Шредерс.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас