Китай буде сам формувати свою валютну політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай буде сам формувати свою валютну політику

Казна та Політика
396
Китай буде сам вирішувати, яку саме валютну політику йому слід проводити, і втручання США і вже тим більше прийняття законопроекту про введення компенсаційних мит на китайські товари надмірно. З такою заявою виступив заступник міністра торгівлі КНР Чень Цзянь, повідомляє РБК.
"Ми будемо приймати рішення щодо юаня, виходячи з поточного стану китайської та світової економіки. Якщо для подальшого розвитку економіки КНР необхідно буде зміцнення національної валюти, ми на це підемо, навіть, незважаючи на всі можливі проблеми", - наводить словами Ч. Цзяня агентство Reuters.
За його словами, схвалення бюджетною комісією нижньої палати конгресу США законопроекту про мита "було абсолютно непотрібною мірою".
Нагадаємо, що наприкінці минулого тижня бюджетний комітет нижньої палати конгресу США схвалив законопроект, згідно з яким Америка може вводити так звані компенсаційні мита на китайські товари, що враховують недооціненість юаня. Законодавці вважають, що подібні мита компенсують збитки, завдані американським виробникам. На цьому тижні законопроект буде винесений на розгляд нижньої палати у повному складі.
Американські законодавці розглядають можливість введення санкцій на китайський імпорт у зв'язку з тим, що Пекін зберігає свою валюту - і, таким чином, свій експорт - штучно дешевою.
Даний аргумент розглядається багатьма економістами, як протекціоністський. За словами аналітиків, подібні дії США можуть погіршити торгові відносини між Китаєм і США, що в свою чергу відіб'ється на відновленні світової економіки. Крім того, дії американських законодавців можуть призвести до дій у відповідь заходам з боку Китаю.
Нагадаємо, 19 червня ц.р. Народний банк Китаю оголосив про повернення до реформи курсової політики, призупиненої в середині 2008 р. на тлі світової фінансової кризи. ЦБ Китаю заявив, що зробить обмінний курс національної валюти більш гнучким, що може означати поступову ревальвацію юаня - саме цього від Пекіна довгий час домагався Вашингтон. Проте з того часу національна валюта Китаю зросла лише на 0,6%.
Відзначимо також, що у вересні ц.р. США звернулися до Світової організації торгівлі (СОТ) з проханням надати допомогу у врегулюванні торгового спору з Китаєм. Відповідно до заяв представника США на переговорах у СОТ Рона Кірка, Пекін штучно створює невигідні умови американським компаніям, які постачають в КНР плоскокатана електротехнічну сталь, а також компаніям, що надають послуги на ринку електронних платежів.
Тим часом уряди обох країн однаково незадоволені умовами доступу на національні ринки сталі, автомобільних шин, кінофільмів та інших товарів.
Відзначимо, профіцит торгового балансу Китаю росте з кожним місяцем. Так, в липні 2010 р. цей показник досяг 28700 млн дол - максимальної позначки за 18 місяців. При цьому обсяг експорту з КНР збільшився на 38% в річному численні і склав 145500 млн дол Крім того, за підсумками липня зріс обсяг товарів, експортованих в США і Євросоюз. У той же час зненацька скоротився обсяг імпорту. Так, якщо в червні цей показник виріс на 34,1% у річному вирахуванні, то в липні зростання імпорту склав 22,7%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас