"Ъ": Розмір має значення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Розмір має значення

Казна та Політика
888
Нацбанк готується посилити вимоги до розміру мінімального регулятивного капіталу банків. "Нацбанк підготував ще одну постанову, згідно з якою мінімальний капітал повинен складати не 120 млн грн., а 500 млн грн. Це означає, що із 180 банків в Україні повинно залишитися 42", - повідомив журналістам президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко.
Нагадаємо, постановою №273 Нацбанк зобов'язав банки до 1 січня 2012 року збільшити регулятивний капітал до 120 млн грн. "Ця постанова замахнулася на 69 банків з українським капіталом лише тому, що вони маленькі. Це питання здорового глузду", - обурюється пан Сугоняко. За його словами, внаслідок цього близько 100 тисяч співробітників можуть виявитися на вулиці.
Побоювання АУБ викликані тим, що при підготовці до другого читання законопроекту №0884, що стосується створення нових банків, в документі було збережено вимогу про підвищення мінімального статутного капіталу нової кредитної установи з 75 млн грн. до 500 млн грн. Це вдесятеро перевищує аналогічні вимоги ЄС - 5 млн євро. "Регуляторна практика свідчить, що показник мінімального статутного капіталу на момент реєстрації банку приймається НБУ як база для встановлення мінімального регулятивного капіталу і для банків, що діють, - говориться в заяві АУБ.- Таким чином... НБУ може визначити цей показник вище 500 млн грн.". Новій вимозі на 1 липня відповідали 134 банки із 176. Отримати коментар у НБУ не удалося.
Експерти погоджуються із необхідністю збільшення капіталу банків, але зазначають, що воно повинне проходити поступово. "Очевидно, що в країні з таким розміром економіки не може існувати так багато банків. Проте різкі зміни будуть деструктивними. Поза сумнівом, з часом станеться зміцнення банківської системи до декількох десятків банків", - вважає директор аналітичного департаменту ДІК Dragon Capital Андрій Беспятов. "Навряд чи політика НБУ направлена на ліквідацію невеликих установ. Але обов'язковий мінімум капіталу в банків має бути, аби вони несли ризики не лише за рахунок коштів вкладників", - говорить заступник голови правління "Райффайзен Банку Аваль" Віктор Горбачов.
Збільшення банків дозволить видавати більші кредити. "Чим більше в банку капітал, тим більше грошей він повинен пускати в обіг і більше заробляти", - вважає Віктор Горбачов. В той же час більш диверсифіковані кредитні портфелі дозволили дрібним банкам під час кризи уникнути крупних проблем. "В невеликих установ погана якість активів не містить в собі системних ризиків, як це буває у великих. Якщо станеться криза, великим банкам доведеться надавати серйознішу підтримку", - вважає Андрій Беспятов.
Якщо невеликі банки не зможуть виконати нові вимоги Нацбанку самостійно, вони повинні шукати інші способи вирішення проблеми. "Якщо для власників банк є профільним бізнесом, то акціонери залучатимуть інвестиції, якщо ні - банки продаватимуться, зливатимуться, приєднуватимуться до крупніших структур або залишатимуть ринок", - говорить Беспятов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас